Re: 2008 - čistý příjem pro ÚP
pokud máte 8hod. prac. dobu, tak ano - je to v § 356 Zp odst. 1
Průměr platný pro IV.čtvrtletí, to je jasné. Ale v případě, že bude potvrzení vystavováno v lednu 2008, nemělo by se použít k výpočtu daně a pojištění už platné pro r. 2008 ? Text. v ZP " ...vypočtených podle podmínek a sazeb platných pro zaměstnance v měsíci, v němž se průměrný měsíční čistý výdělek zjišťuje..." by se takto dal pochopit, ale nejsem si jistý???
Mám stejný názor jako vy. Dala bych na potvrzení datum 31.12. a vypočítala postaru. Když by bylo s datem roku 08 asi by se opravdu mělo počítat se superhrubou mzdou. Vzpomínám si na dobu, kdy se od 1.1. měnili odpočty a používala jsem v lednu už odpočty nové.
Průměrný hrubý měsíční příjem se zjišťuje podle §356 ZP. Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce. To vše Vy asi znáte. Otázkou je, zda při výpočtu použít naposledy používanou týdenní pracovní dobu tj. 40 hod. v prosinci, nebo přihlédnout i k prac. době 30 hod. týdně ze zbytku čtvrtletí. Doporučil bych se pro jistotu na tento netypický případ dotázat na ÚP.
Již v 2.1.2008 jsem se na tuto problematiku obrátila na Úřad práce, kde jsem nepochodila. Nikdo z přítomných mi nedovedl, nebo nechtěl odpovědět. Stejně tak i se zdaněním. Odkázali mne na Inspektorát práce a ten zase vyřizuje tyto dotazy pouze některý den. Vydala jsem se tam tedy včera a myslím si, že jsem stejně neuspěla. Mladík byl sice ochotný, vytiskl mi pouze "názor s tím, že dotyčná bude čekat na oficiální výklad MPSV", který dosud není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
8. 1. 2008 17:04
Prosím jak mám stanovit výši čistého příjmu nyní v roce 2008.
Pracovní poměr 1.10.2007- 31.12.2007. Od 2.1.2008 je v evidenci ÚP. V měsíci říjen a listopad prac. doba 6 hod. denně, v prosinci 8 hod.
Budu tedy vycházet z pravděpodobného hodinového výdělku a budu moci potvrdit příjem za 8 hodin? Dále budu při výpočtu uvažovat daň platnou v roce 2007 nebo ze superhrubé mzdy 2008.
Děkuji.