Re: týdenní úvazek 2/denně-přesčas
Já bych to za hodiny přesčas považovala, ráda si počkám na další odpověď. Máme podobný případ.
Přesčas přísluší až nad stanovenou týdenní PD u zaměstnavatele. Asi někde ve vnitřním předpisu máte dobu stanovenu. Všechny úvazky, které jsou nižší než tato doba se nazývají kratší PD § 80. Definici přesčasové práce najdete v § 78/1/i. U kratších úvazků nemůže přesčasovou práci nařídit tj. nad např. 40 h./t.
pokud by se ten "náš" úvazek 10 hod. týdně považoval za zkrácenou pracovní dobu, což si myslím, že ano, pak skutečně přesčas až nad 40 týdně -viz § 80 kratší pracovní doba a výklad k ZP autor Jakubka ..., komentář k § 93 u Z-ců s kratší pracovní dobou § 80 je prací přesčas až práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu a odkazuje na § 79
hodiny přesčasovým příplatkem platíte až ty hodiny, které jsou nad stanoveným měs. prac. fondem (tzn. za 20 PDx8 hod. = 160 hod.), to¨, co je nad těch 160 hod. - platíte přesčasovým příplatkem (přesčas nařizuje nadřízený - ne tedy vše, co zaměstnanec má na docházce odpíchnuté lze považovat za přesčas , přesčas vždy určuje nadřízený - zda práci nařídil
pokud má úvazek 2 hod./den, tak přece nemůžete hodiny,které odpracuje navíc (např. do zmiňovaných 160 hod.) platit jako přesčasové (jako odpracované ano, ale přesčas ne) - to by každý chtěl mít co nejkratší úvazek, aby měl přesčasové příplatky
je to to samé jako zkrácená pracovní doba??
>>>>>pokud
>>>>>má někdo zkrácenou pracovní dobu, pak přesčas je nad
>>>>>40 hodin týdně, ale když má stanovený úvazek na 10
>>>>>hodin týdně, to je taky zkrácená PD ? jsem z toho
>>>>>nějaká
>>>>>divoká..
>>>>
>>>>Pokud někdo pracuje 10 hod týdně, tak do 40 hodin
>>>>týdně dostane pouze mzdu za hodiny nad svůj úvazek a
>>>>nad
>>>>40 hodin týdně dostane hodiny a příplatek přesčas ve
>>>>výši 25%.
>>>já v tomhle žiju taky, jen mě zmátl zaměstnanec, když
>>>říkal, že má úvazek 10 hodin, ten si splnil, tak nad
>>>10 hodin chce přesčas. ZP říká nad stanovenou týdenní
>>>pracovní dobu a on má stanovenou týdenní dobu 10
>>>hodin
>>>týdně ? to mě plete ...
>>
>>Já bych to za hodiny přesčas považovala, ráda si
>>počkám na další odpověď. Máme podobný případ.
>
>hodiny přesčasovým příplatkem platíte až ty hodiny,
>které jsou nad stanoveným měs. prac. fondem (tzn. za 20
>PDx8 hod. = 160 hod.), to¨, co je nad těch 160 hod. -
>platíte přesčasovým příplatkem (přesčas nařizuje
>nadřízený - ne tedy vše, co zaměstnanec má na docházce
>odpíchnuté lze považovat za přesčas , přesčas vždy určuje
>nadřízený - zda práci nařídil
>pokud má úvazek 2 hod./den, tak přece nemůžete
>hodiny,které odpracuje navíc (např. do zmiňovaných 160 hod.)
>platit jako přesčasové (jako odpracované ano, ale
>přesčas ne) - to by každý chtěl mít co nejkratší úvazek,
>aby měl přesčasové příplatky
tomu všemu rozumím, také tak postupuji, jen jsem se asi zbytečně zamyslela nad definicí přesčasové práce - u výkladu k ZP se hovoří jako o přesčasové práci ne nad stanovený FPD, ale nad stanovený týdenní úvazek a on má stanovený týdenní úvazek 10 hodin týdně :)
jste mě rozesmál(a), ale já to všechno vím ! jak tomu má ale rozumět zaměstnanec, když si to přečte, tomu nemůžu říct, že Z-el by byl magor, kdyby .... :-) on tam vidí stanovený úvazek, on má stanovený 10 týdně a to ho mám svalit ze schodů ?? .. nejradši bych, protože mě i pořádně zblbnul ... a perlička, řekli mu to na inspektorátu práce ;-) - ten přesčas i když, bůhví jak to pochopil, to je také možné
>
>
>>>>>>já v tomhle žiju taky, jen mě zmátl zaměstnanec, když
>>>>>>říkal, že má úvazek 10 hodin, ten si splnil, tak nad
>>>>>>10 hodin chce přesčas. ZP říká nad stanovenou týdenní
>>>>>>pracovní dobu a on má stanovenou týdenní dobu 10
>>>>>>hodin
>>>>>>týdně ? to mě plete ...
>>>>>
>>>>>Já bych to za hodiny přesčas považovala, ráda si
>>>>>počkám na další odpověď. Máme podobný případ.
>>>>určuje
>>>>nadřízený - zda práci nařídil
>>>>pokud má úvazek 2 hod./den, tak přece nemůžete
>>>>hodiny,které odpracuje navíc (např. do zmiňovaných
>>>>160
>>>>hod.)
>>>>platit jako přesčasové (jako odpracované ano, ale
>>>>přesčas ne) - to by každý chtěl mít co nejkratší
>>>>úvazek,
>>>>aby měl přesčasové příplatky
>>>tomu všemu rozumím, také tak postupuji, jen jsem se
>>>asi zbytečně zamyslela nad definicí přesčasové práce
>>>-
>>>u
>>>výkladu k ZP se hovoří jako o přesčasové práci ne nad
>>>stanovený FPD, ale nad stanovený týdenní úvazek a on
>>>má stanovený týdenní úvazek 10 hodin týdně :)
>>
>>To by byl zaměstnavatel magor, kdyby uzavíral nižší
>>úvazky a potom nařizoval přesčas a platil to jako
>>přesčas.
>jste mě rozesmál(a), ale já to všechno vím ! jak tomu
>má ale rozumět zaměstnanec, když si to přečte, tomu
>nemůžu říct, že Z-el by byl magor, kdyby .... :-) on tam
>vidí stanovený úvazek, on má stanovený 10 týdně a to
>ho mám svalit ze schodů ?? .. nejradši bych, protože mě
>i pořádně zblbnul ... a perlička, řekli mu to na
>inspektorátu práce ;-) - ten přesčas i když, bůhví jak to
>pochopil, to je také možné
Ale já bych právě řekla, že by byl zaměstnavatel magor, kdyby to takto dělal, tak to aspoň pochopí. A svalit ze schodů - zaměstnanec přece nemůže pracovat tak dlouho jak se mu chce, ale buď jaký má úvazek nebo podle potřeby zaměstnavatele.
Ne. Psala jsem, že přesčas je až práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu u zaměstnavatele. Máte-li např. stanovenou TPD na 40 h./t., tak při úvazku 10 h./t., kdy odpracuje třeba celkem o 20 hod. více, obdrží zaplacené hodiny, ale bez příplatku za přesčas, protože o přesčasovou práci nejde. Za leden 2008 by mělo být zaměstnancem odpracováno 176 hod. Zaměstnanec s kratším úvazkem odpracuje 100 hod. Zaplatí se mu 100 hod. Pokud by odpracoval za leden 178 hod., náležela by mu mzda za 178 hod. + přesčas.příplatek za 2 hod. Snad se od 1.1.08 nezměnilo, že zaměstnanci s kratší PD nemůžete přesčas nařídit.
>
>>>rezervou.
>zaplacené hodiny, ale bez příplatku za přesčas, protože o
>přesčasovou práci nejde. Za leden 2008 by mělo být
>zaměstnancem odpracováno 176 hod. Zaměstnanec s kratším
>úvazkem odpracuje 100 hod. Zaplatí se mu 100 hod. Pokud
>by odpracoval za leden 178 hod., náležela by mu mzda
>za 178 hod. + přesčas.příplatek za 2 hod. Snad se od
>1.1.08 nezměnilo, že zaměstnanci s kratší PD nemůžete
>přesčas nařídit.
to psala J.že by to za přesčas považovala, nevím, já ne, jen mě to znění v ZP a tvrzení Z-ce skutečně zmátlo, zeptám se někde na semináři, zda je výklad jednoznačný, děkuji za odpovědi všem
Stanovená týdenní pracovní doba je v ZP řešena § 79 a vždy znamená stanovenou týdenní pracovní dobu určenou zaměstnavatelem a obecně používanou na jeho pracovištích.
Kratší pracovní doba je v ZP řešena v § 80 a rozumí se jí prac.doba pro jednotlivé zaměstnance.
Je-li v § 78 písm.i uvedeno: "...U zaměstnanců s kratší pracovní dobou je prací přesčas práce přesahující stanovenou týdenní pracovní dobu..." je tím jednoznačně myšlena týd.prac.doba podle § 79 a ne zkrác.prac.doba jednotlivého zaměstnance, protože by v tom případě muselo být uvedeno .--přesahující kratší prac.dobu...
S jiným výkladem o posuzování práce přesčas u kratší pracovní doby jsem se ještě nesetkal.
Pokud se zaměstnanec odvolává na inspektorát práce, kontaktujte se na něj s uvedeným výkladem zaměstnance, určitě inspektorát nepotvrdí výklad zaměstnance.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 1. 2008 11:49
Já jsem ted z toho zblblá, přesčas je práce nad stanovenou týdenní pracovní dobu, tzn. nad 40 hodin týdně, pokud má zaměstnanec stanovenou týdenní pracovní dobu 2/denně, tj. 10 týdně, kdy se u něho jedná o přesčas, pokud pracuje nad 40 hodin týdně nebo nad 10 hodin týdně ?? je to to samé jako zkrácená pracovní doba?? pokud má někdo zkrácenou pracovní dobu, pak přesčas je nad 40 hodin týdně, ale když má stanovený úvazek na 10 hodin týdně, to je taky zkrácená PD ? jsem z toho nějaká divoká..