Re: autorský zákon a odvod pojistného ?
>Dobrý den, známý se ptá, já bohužel nevím, co je
>potřeba, pokud bude dělat na základě autorského zákona
>nějakou činnost. Je zaměstnaný v HPP, pak práce na základ
>autorského zákona - odměna pokud jsem dobře slyšela do
>300 měsíčně, to tedy nevím, co bude dělat, ale to je
>jedno. Pokud bude mít daněno srážkovou daní, tak bude
>danit jako příjem z podnikání §7( s tím, že může
>uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 40%.)
Pokud bude mít zdaněno srážkovou daní, tak už do daňového přiznání neuvádí. Pokud dostane příjem nezdaněný, pak uplatní buď skutečné výdaje, nebo 40% paušál. Jestli budou z této činnosti příjmy do 6 tis. Kč ročně, a kromě závislé činnosti nic jiného, tak přiznání nemusí podávat.
Pojistné se
>neodvádí nebo to zdravotnímu podléhá vždy - pokud to
>nebylo daněné srážkovou daní a sociálnímu jen když by
>prohlásila, že jde o soustavnou činnost?
ZP to podléhá vždy, ať už daněné srážkou u zdroje, nebo na základě podaného daňového přiznání. Tím chci říci, že je pro účely ZP považován za OSVČ (dle zákona o veřejném ZP) a měl by odevzdat přehled. Zatím nevím o nikom, koho by ZP uháněla, když přehled nepodal, prostě dokud se sám nenabonzuje, tak o něm nevědí. Sociálnímu pouze v případě že prohlásí, že se jedná o soustavný výkon činnosti.
>Od 2008 je nějaká změna ? Povinně hradí ZP a spadá i
>do důchodového pojištění? Vůbec se v tom nevyznám,
>děkuji moc.
Pro rok 2008 žádná změna v pojištění. Příjmy z autorských honorářů, zdaněných zvláštní sazbou, se zvyšují ze 3 na 7 tis. Kč/měs., zvláštní sazba se zvyšuje z 10 na 15%.
>Jak v případě, že by měla odměnu přes 5000 měsíčně ?
ZP to podléhá vždy, ať už daněné srážkou u zdroje,
>nebo na základě podaného daňového přiznání. Tím chci
>říci, že je pro účely ZP považován za OSVČ (dle zákona o
>veřejném ZP) a měl by odevzdat přehled. Zatím nevím o
>nikom, koho by ZP uháněla, když přehled nepodal, prostě
>dokud se sám nenabonzuje, tak o něm nevědí. Sociálnímu
>pouze v případě že prohlásí, že se jedná o soustavný
>výkon činnosti.
>Pro rok 2008 žádná změna v pojištění. Příjmy z
>autorských honorářů, zdaněných zvláštní sazbou, se zvyšují ze
>3 na 7 tis. Kč/měs., zvláštní sazba se zvyšuje z 10 na
>15%.
Zdeno, vy jste skvělá, děkuji ! Kolegyně mi dala jiné info-zakládá se na pravdě, můžete se na to podívat? ..změny okruhu fyzických osob z hlediska důchodového zabezpečení. Novela zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, způsobí, že od 1. 1. 2007(byl posun od 1.1.2008) budou účastníky pojištění na důchodové zabezpečení i ty osoby, u nichž byla dosud podmínka účasti na pojištění spočívající v prohlášení o soustavném výkonu. To se týká zejména osob činných na základě autorského zákona, jejichž příjmy začnou podléhat důchodovému pojištění. Výjimkou budou autorské příjmy zdaňované zvláštní sazbou daně (příspěvek autora nepřesahující v měsíci 3 000 Kč podle § 7 odst. 8 zákona o daních z příjmů) a odměny náležející podle autorského zákona z titulu jiných majetkových práv (tedy např. práva na odměnu při opětném prodeji originálu díla uměleckého a právo na odměnu v souvislosti s rozmnožováním díla pro osobní potřebu a vlastní vnitřní potřebu). Obdobnou úpravu navíc přijal i zákon upravující zdravotní pojištění (dosud zdravotnímu pojištění podléhají naopak všechny autorské honoráře, i ty daněné zvláštní sazbou daně
Info, které Vám dala kolegyně se skutečně zakládalo na pravdě. Někdy na jaře 2006 byly přijaty změny zákonů o SP a ZP (novelizovaná znění myslím visela tady na BC v Zákonech), ve kterých se obrátilo pojištění pro autory - ZP už ne, SP naopak ano. Novely měly začít platit od roku 2007. Pak ovšem přišly v samém závěru roku 2006 novely novel, které posunuly účinnost změn o rok. Do toho všeho se v roce 2007 vmísil reformní baťoh .... a dál nevím, jestli byly navrhované změny úplně zrušeny, nebo zase jen posunuty do budoucna.
Přehledy za rok 2007 budu dělat podle aktuálního stavu, který jsem vyhledala na stránkách ČSSZ:
Druhy samostatné výdělečné činnosti na stránkách ČSSZ:
http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/druhy-svc/
stav je tedy pro rok 2007 beze změny, možno ověřit i v zákoně o důchodovém pojištění -
§ 9/3/d) zákona č.155/1995 Sb. se nezměnil
http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_p=9&PC_8411_l=155/1995&PC_8411_ps=10#10821
Informace k přehledům pro zdravotní pojišťovny jsem lovila na stránkách VZP:
http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/OSVC/
i tady je rok 2007 beze změn.
Pro rok 2008, případně později už by možná mohlo platit toto, ale opravdu nevím, jak se věci mají, v aktualitách na stránkách VZP se o takovéto změně pro rok 2008 nezmiňují:
http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Vseobecne/legislativa/zakon_592_1992_sb.html#%C2%A7_3a ..."Za příjem ze samostatné výdělečné činnosti se nepovažují příjmy, které jsou podle zvláštního právního předpisu 21a) samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně, a odměny náležející podle autorského zákona z titulu jiných majetkových práv 21b) . Účinnost novely č. 189/2006 Sb. byla odložena zákonem č. 585/2006 na 1.1.2008"
Reformní baťoh se nám zhmotnil do legislativního skvostu č. 261/2007 Sb.. Ten v čl. XL posouvá účinnost 189/2006 Sb. z 2008 na 2009. A tak se domnívám, že poslední výše uvedená informace není aktuální.
Čl. XXXVIII mění 155/1995 Sb. minimálně a ponechává § 9/3/d (prohlášení o soustavnosti) nezměněný, tak jak platil v 2006 a před legislativníma turbulencema.
Nicméně v posledním Ekonomu č. 2/2008 na str.54 uvádí autorka, že i autorskoprávní vztahy zakládají účast na důchodovém pojištění a že již nezáleží na prohlášení o soustavnosti. Domnívám se sice, že nečetla výše uvedený skvost, ale já jsem úplné znění pojištění také ještě nečetl. Asi si to budu muset koupit.
Hezký den!
Paní Zdeno, vy jste si s tím dala práci! Děkuji i vám, Pavle, za vaši připomínku. Pokud bych se to odvážila shrnout: Pro rok 2008 srážková daň do 7.000 (předpokládám měsíčně), ZP Ano, SP ano, pokud soustavnost.
ZP Ne - zák.189/2006 odloženo 585/2006, posunuto od 1.1.2009 261/2007 Sb. - jen jsem to Pavle nenašla v čl. XV jak píšete - čl.XV jedná o správě daní a poplatků 337/1992 ? A důchodové a s i ne, ale tady si nejsme tak úplně jistí ?
Daň a pojistné odvádí ten, kdo vyplácí nebo ten, kdo autorský honorář obdrží? díky
Přátelé, otevřeně přiznávám, že rok 2008 neřeším. Jeho pravidla pro mě budou aktuální nejdříve v roce 2009 (pokud vůbec) a do té doby se snad vyjasní. Teď mi teče do bot jen kvůli roku 2007 a tak si s ním musím dát tu práci:-)) Rok 2007 je podle starých pravidel: ZP ano - z příjmů, které autor zdaní sám, i z příjmů zdaněných u zdroje srážkou. SP pouze na základě prohlášení o soustavnosti, jinak ne.
Pokud autorské honoráře vyplácíte, tak ZP, ani SP neřešíte. Nejste s autorem ve vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec, proto neodvádíte pojistné, jen mu vyplatíte honorář. Při výši honoráře 7.000,- měsíčně a méně autorovi rovnou srazíte daň 15% podle zvláštní sazby. Podle § 36/3 ZDP je základem daně pro zvláštní sazbu daně je pouze příjem, pokud v tomto zákoně není stanoveno jinak. Při stanovení výše srážkové daně se neaplikuje princip superhrubé mzdy, nejedná se o příjem ze závislé činnosti. Pokud je odměna od 7.001,- Kč měsíčně, tak ji vyplácíte celou, nezdaněnou. O její zdanění a případné odvody pojistného se musí autor postarat sám. Pokud se vůbec bude starat, tak nejdřív za rok:-))
Koupila jsem "Pojistné na SZ a ZP zaměstnanců a OSVČ - právní stav k 1.1.2008" od Anagu, autorky Trnková, Ženíšková.
ZP podle starých pravidel, autoři jsou považováni za OSVČ, ani zmínka o tom, že by se něco mělo od r. 2009 změnit. SP také zůstává, za OSVČ je považován jen při prohlášení o soustavnosti. Upozornění na změnu od 2009: "Až od účinnosti nového zákona o nemocenském pojištění (od 1.ledna 2009) budou tyto osoby považovány vždy za OSVČ, poněvadž se nebude vyžadovat prohlášení o soustavnosti ..."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 1. 2008 10:27
Dobrý den, známý se ptá, já bohužel nevím, co je potřeba, pokud bude dělat na základě autorského zákona nějakou činnost. Je zaměstnaný v HPP, pak práce na základ autorského zákona - odměna pokud jsem dobře slyšela do 300 měsíčně, to tedy nevím, co bude dělat, ale to je jedno. Pokud bude mít daněno srážkovou daní, tak bude danit jako příjem z podnikání §7( s tím, že může uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 40%.) Pojistné se neodvádí nebo to zdravotnímu podléhá vždy - pokud to nebylo daněné srážkovou daní a sociálnímu jen když by prohlásila, že jde o soustavnou činnost?
Od 2008 je nějaká změna ? Povinně hradí ZP a spadá i do důchodového pojištění? Vůbec se v tom nevyznám, děkuji moc.
Jak v případě, že by měla odměnu přes 5000 měsíčně ?