Autorský zákon a odvod pojistného ?

• (neregistrovaný)

10. 1. 2008 10:27

Dobrý den, známý se ptá, já bohužel nevím, co je potřeba, pokud bude dělat na základě autorského zákona nějakou činnost. Je zaměstnaný v HPP, pak práce na základ autorského zákona - odměna pokud jsem dobře slyšela do 300 měsíčně, to tedy nevím, co bude dělat, ale to je jedno. Pokud bude mít daněno srážkovou daní, tak bude danit jako příjem z podnikání §7( s tím, že může uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 40%.) Pojistné se neodvádí nebo to zdravotnímu podléhá vždy - pokud to nebylo daněné srážkovou daní a sociálnímu jen když by prohlásila, že jde o soustavnou činnost?
    Od 2008 je nějaká změna ? Povinně hradí ZP a spadá i do důchodového pojištění? Vůbec se v tom nevyznám, děkuji moc.
    Jak v případě, že by měla odměnu přes 5000 měsíčně ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2008 21:44

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: autorský zákon a odvod pojistného ?
      >Dobrý den, známý se ptá, já bohužel nevím, co je
      >potřeba, pokud bude dělat na základě autorského zákona
      >nějakou činnost. Je zaměstnaný v HPP, pak práce na základ
      >autorského zákona - odměna pokud jsem dobře slyšela do
      >300 měsíčně, to tedy nevím, co bude dělat, ale to je
      >jedno. Pokud bude mít daněno srážkovou daní, tak bude
      >danit jako příjem z podnikání §7( s tím, že může
      >uplatnit výdaje procentem z příjmů ve výši 40%.)

Pokud bude mít zdaněno srážkovou daní, tak už do daňového přiznání neuvádí. Pokud dostane příjem nezdaněný, pak uplatní buď skutečné výdaje, nebo 40% paušál. Jestli budou z této činnosti příjmy do 6 tis. Kč ročně, a kromě závislé činnosti nic jiného, tak přiznání nemusí podávat.

Pojistné se
      >neodvádí nebo to zdravotnímu podléhá vždy - pokud to
      >nebylo daněné srážkovou daní a sociálnímu jen když by
      >prohlásila, že jde o soustavnou činnost?

ZP to podléhá vždy, ať už daněné srážkou u zdroje, nebo na základě podaného daňového přiznání. Tím chci říci, že je pro účely ZP považován za OSVČ (dle zákona o veřejném ZP) a měl by odevzdat přehled. Zatím nevím o nikom, koho by ZP uháněla, když přehled nepodal, prostě dokud se sám nenabonzuje, tak o něm nevědí. Sociálnímu pouze v případě že prohlásí, že se jedná o soustavný výkon činnosti.

>Od 2008 je nějaká změna ? Povinně hradí ZP a spadá i
      >do důchodového pojištění? Vůbec se v tom nevyznám,
      >děkuji moc.

Pro rok 2008 žádná změna v pojištění. Příjmy z autorských honorářů, zdaněných zvláštní sazbou, se zvyšují ze 3 na 7 tis. Kč/měs., zvláštní sazba se zvyšuje z 10 na 15%.

>Jak v případě, že by měla odměnu přes 5000 měsíčně ?

• 12. 1. 2008 8:36

beta (neregistrovaný)

ZP to podléhá vždy, ať už daněné srážkou u zdroje,
      >nebo na základě podaného daňového přiznání. Tím chci
      >říci, že je pro účely ZP považován za OSVČ (dle zákona o
      >veřejném ZP) a měl by odevzdat přehled. Zatím nevím o
      >nikom, koho by ZP uháněla, když přehled nepodal, prostě
      >dokud se sám nenabonzuje, tak o něm nevědí. Sociálnímu
      >pouze v případě že prohlásí, že se jedná o soustavný
      >výkon činnosti.
      >Pro rok 2008 žádná změna v pojištění. Příjmy z
      >autorských honorářů, zdaněných zvláštní sazbou, se zvyšují ze
      >3 na 7 tis. Kč/měs., zvláštní sazba se zvyšuje z 10 na
      >15%.
      Zdeno, vy jste skvělá, děkuji ! Kolegyně mi dala jiné info-zakládá se na pravdě, můžete se na to podívat? ..změny okruhu fyzických osob z hlediska důchodového zabezpečení. Novela zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, způsobí, že od 1. 1. 2007(byl posun od 1.1.2008) budou účastníky pojištění na důchodové zabezpečení i ty osoby, u nichž byla dosud podmínka účasti na pojištění spočívající v prohlášení o soustavném výkonu. To se týká zejména osob činných na základě autorského zákona, jejichž příjmy začnou podléhat důchodovému pojištění. Výjimkou budou autorské příjmy zdaňované zvláštní sazbou daně (příspěvek autora nepřesahující v měsíci 3 000 Kč podle § 7 odst. 8 zákona o daních z příjmů) a odměny náležející podle autorského zákona z titulu jiných majetkových práv (tedy např. práva na odměnu při opětném prodeji originálu díla uměleckého a právo na odměnu v souvislosti s rozmnožováním díla pro osobní potřebu a vlastní vnitřní potřebu). Obdobnou úpravu navíc přijal i zákon upravující zdravotní pojištění (dosud zdravotnímu pojištění podléhají naopak všechny autorské honoráře, i ty daněné zvláštní sazbou daně

• 12. 1. 2008 12:29

ZdenaR (neregistrovaný)

Info, které Vám dala kolegyně se skutečně zakládalo na pravdě. Někdy na jaře 2006 byly přijaty změny zákonů o SP a ZP (novelizovaná znění myslím visela tady na BC v Zákonech), ve kterých se obrátilo pojištění pro autory - ZP už ne, SP naopak ano. Novely měly začít platit od roku 2007. Pak ovšem přišly v samém závěru roku 2006 novely novel, které posunuly účinnost změn o rok. Do toho všeho se v roce 2007 vmísil reformní baťoh .... a dál nevím, jestli byly navrhované změny úplně zrušeny, nebo zase jen posunuty do budoucna.
      Přehledy za rok 2007 budu dělat podle aktuálního stavu, který jsem vyhledala na stránkách ČSSZ:
      Druhy samostatné výdělečné činnosti na stránkách ČSSZ:
      http://www.cssz.cz/cz/osoby-samostatne-vydelecne-cinne/druhy-svc/
      stav je tedy pro rok 2007 beze změny, možno ověřit i v zákoně o důchodovém pojištění -
      § 9/3/d) zákona č.155/1995 Sb. se nezměnil
      http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_p=9&PC_8411_l=155/1995&PC_8411_ps=10#10821
      Informace k přehledům pro zdravotní pojišťovny jsem lovila na stránkách VZP:
      http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Platci/OSVC/
      i tady je rok 2007 beze změn.

Pro rok 2008, případně později už by možná mohlo platit toto, ale opravdu nevím, jak se věci mají, v aktualitách na stránkách VZP se o takovéto změně pro rok 2008 nezmiňují:
      http://www.vzp.cz/cms/internet/cz/Vseobecne/legislativa/zakon_592_1992_sb.html#%C2%A7_3a ..."Za příjem ze samostatné výdělečné činnosti se nepovažují příjmy, které jsou podle zvláštního právního předpisu 21a) samostatným základem daně pro zdanění zvláštní sazbou daně, a odměny náležející podle autorského zákona z titulu jiných majetkových práv 21b) . Účinnost novely č. 189/2006 Sb. byla odložena zákonem č. 585/2006 na 1.1.2008"

• 13. 1. 2008 2:45

Pavel (neregistrovaný)

Reformní baťoh se nám zhmotnil do legislativního skvostu č. 261/2007 Sb.. Ten v čl. XL posouvá účinnost 189/2006 Sb. z 2008 na 2009. A tak se domnívám, že poslední výše uvedená informace není aktuální.

Čl. XXXVIII mění 155/1995 Sb. minimálně a ponechává § 9/3/d (prohlášení o soustavnosti) nezměněný, tak jak platil v 2006 a před legislativníma turbulencema.

Nicméně v posledním Ekonomu č. 2/2008 na str.54 uvádí autorka, že i autorskoprávní vztahy zakládají účast na důchodovém pojištění a že již nezáleží na prohlášení o soustavnosti. Domnívám se sice, že nečetla výše uvedený skvost, ale já jsem úplné znění pojištění také ještě nečetl. Asi si to budu muset koupit.

Hezký den!

• 13. 1. 2008 9:20

beta (neregistrovaný)

Paní Zdeno, vy jste si s tím dala práci! Děkuji i vám, Pavle, za vaši připomínku. Pokud bych se to odvážila shrnout: Pro rok 2008 srážková daň do 7.000 (předpokládám měsíčně), ZP Ano, SP ano, pokud soustavnost.
      ZP Ne - zák.189/2006 odloženo 585/2006, posunuto od 1.1.2009 261/2007 Sb. - jen jsem to Pavle nenašla v čl. XV jak píšete - čl.XV jedná o správě daní a poplatků 337/1992 ? A důchodové a s i ne, ale tady si nejsme tak úplně jistí ?
      Daň a pojistné odvádí ten, kdo vyplácí nebo ten, kdo autorský honorář obdrží? díky

• 13. 1. 2008 13:02

ZdenaR (neregistrovaný)

Přátelé, otevřeně přiznávám, že rok 2008 neřeším. Jeho pravidla pro mě budou aktuální nejdříve v roce 2009 (pokud vůbec) a do té doby se snad vyjasní. Teď mi teče do bot jen kvůli roku 2007 a tak si s ním musím dát tu práci:-)) Rok 2007 je podle starých pravidel: ZP ano - z příjmů, které autor zdaní sám, i z příjmů zdaněných u zdroje srážkou. SP pouze na základě prohlášení o soustavnosti, jinak ne.

Pokud autorské honoráře vyplácíte, tak ZP, ani SP neřešíte. Nejste s autorem ve vztahu zaměstnavatel - zaměstnanec, proto neodvádíte pojistné, jen mu vyplatíte honorář. Při výši honoráře 7.000,- měsíčně a méně autorovi rovnou srazíte daň 15% podle zvláštní sazby. Podle § 36/3 ZDP je základem daně pro zvláštní sazbu daně je pouze příjem, pokud v tomto zákoně není stanoveno jinak. Při stanovení výše srážkové daně se neaplikuje princip superhrubé mzdy, nejedná se o příjem ze závislé činnosti. Pokud je odměna od 7.001,- Kč měsíčně, tak ji vyplácíte celou, nezdaněnou. O její zdanění a případné odvody pojistného se musí autor postarat sám. Pokud se vůbec bude starat, tak nejdřív za rok:-))

• 14. 1. 2008 11:14

ZdenaR (neregistrovaný)

Koupila jsem "Pojistné na SZ a ZP zaměstnanců a OSVČ - právní stav k 1.1.2008" od Anagu, autorky Trnková, Ženíšková.
      ZP podle starých pravidel, autoři jsou považováni za OSVČ, ani zmínka o tom, že by se něco mělo od r. 2009 změnit. SP také zůstává, za OSVČ je považován jen při prohlášení o soustavnosti. Upozornění na změnu od 2009: "Až od účinnosti nového zákona o nemocenském pojištění (od 1.ledna 2009) budou tyto osoby považovány vždy za OSVČ, poněvadž se nebude vyžadovat prohlášení o soustavnosti ..."

• 14. 1. 2008 11:37

Pavel (neregistrovaný)

Ve větě "ani zmínka o tom, že by se něco mělo od r. 2009 změnit" měl asi být letopočet 2008. :-))

Hezký den!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).