Životní pojištění-nezdan.část zákl.daně

• (neregistrovaný)

10. 1. 2008 21:41

Dobrý deň! Prosím Vás o radu, ohľadne uplatnenie životného poistenia ako nezdaniteľnej časti základu dane. Mám povolenie k trvalému pobytu v ČR. Momentálne som na materskej dovolenke a poberám rodičovský príspevok.Životné poistenie mám uzatvorené so slovenskou poisťovňou a poistné platím taktiež na Slovensku. Je možné toto zaplatené poistné uplatniť ako nezdaniteľnú časť základu dane v spoločnom zdanení manželov? Ak áno, akým kurzom by sa mala suma prepočítavať.
    Vopred Vám ďakujem

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2008 7:16

Myška (neregistrovaný)

Re: životní pojištění-nezdan.část zákl.d
      Pokud se podíváte do zákona o daních z příjmů platného do 31.12.2007, kdy ještě jde uplatnit společné zdanění manželů tak tam je v §15 odst.6 uvedeno "..pojišťovnou, která je oprávněna k provozování pojišťovací činnosti na území České republiky.." s odvolávkou na zákon o pojišťovnictví. Takže bych z toho vyvozovala, že pokud Vaše slovenská pojišťovna nemá oprávnění k provozování činnosti na území ČR pak bych toto životní neuplatňovala. V zákoně od 1.1.2008 je již na toto pamatováno a je tam nebo pojišťovnou v EU, ale to je až od 1.1.2008, kdy už nebude možné uplatnit společné zdanění manželů. Takto bych postupovala já, ale třeba ještě někdo napíše.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).