Změna z denního na měsíční kurz

• (neregistrovaný)

11. 1. 2008 7:35

Dobrý den, mám na vás takový dotaz, určitě to budete vědět.V loňském roce jsem používala denní kurzy, ale vzhledem k tomu, že používáme hodně měn a často, tak bych uvítala kurzy třeba měsíční. Z tohoto důvodu bych se vás ráda zeptala, jak tento kurz určujete. Myslím tím, pokud třeba připadne 1.den v měsíci na víkend či je to svátek, jaký berete kurz, zda ten, co byl poslední známý (tzn. byl by to poslední kurz v minulém měsíci) a nebo až ten následující (první známý kurz v měsíci,pro který ho budu stanovovat). Předpokládám, že použití tohoto kurzu je pak všude tam, kde jsem používala denní, to znamená jak u faktur, vyměřování DPH, tak cestovních příkazů, pokladen tak i napřiklad směnáren. Pokud byste věděli o nějaké vyjímce (kromě přepočtu kurzů na konci roku a intrastatu), upozorněte mě na to prosím. Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2008 19:21

anonym (neregistrovaný)

Re: změna z denního na měsíční kurz
      Já beru kurz 1. pracovní den v daném měsíci.
      Odlišné použití kurz:
      - dovoz z 3. zemí (kurz celnice, je uveden na JSD)
      - dodání z EU, pokud účtujete v jiném měsíci, než ve kterém je
      DD vystaven
      - vyúčtování zálohy v cizí měně poskytnuté na služební cestu
      (nutno provést přepočet vyúčtování shodným kurzem, v
      jakém byla poskytnuta záloha)
      - více si nevzpomenu

• 13. 1. 2008 10:27

Martina (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Takže pokud jsem to správně pochopila, tak i když 1. den v měsíci připadne na sobotu, použiji kurz ke 3. dni tzn. první známý v příslušném měsíci. Co se týká příkladů, tak s tím také souhlasím. Jiný kurz používám pro DPH při dovozu ze třetích zemí (z JSD). Co se týká dovozu z EU tak já používám pro DPH i pro účetnictví kurz ke dni vystavení faktury tzn. bude to ten příslušný měsíční kurz. Co se týká vydaných faktur tak tam používám kurz pro DPH i pro účetnictví ke dni vystavení dokladu (mám potvreno, že v tom dni zboží přešlo hranice ČR), takže teď to bude místo denního jenom měsíční kurz. U cestovních příkazů zálohy neposkytuji, takže vyůčtování cestovních nákladů i stravného provádím ke dni nástupu na zahraniční služební cestu a nyní použiji pouze ten měsíční kurz, ve kterém dotyčný nastoupil na služební cestu. Co se týká pokladny a banky tam si nebudu stahovat denní kurzy, ale pouze ten jediny, který k danému měsíci přísluší. Tak snad to je dobře. Jenom má náš teď majitel ještě obavy, aby ty výkyvy kurzových zisků a ztrát nebyly moc velké.

• 13. 1. 2008 11:45

anonym (neregistrovaný)

Cestovní náhrady: pro přepočet zahraničních cestovních náhrad musíte použít kurz ČNB platný v den nástupu na sl. cestu (neposkytujete zálohy). Nelze v tomto případě použít pevný kurz dle vaší směrnice - viz. § 184 zákoníku práce.

• 13. 1. 2008 15:19

Martina (neregistrovaný)

Moc děkuji za upozornění, už bych to dělala špatně. Takže to zase tak strašně jednoduché nebude.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).