Ocenění zásob (zp. B), kt. "nic" nestály

• (neregistrovaný)

11. 1. 2008 19:14

Omluva: Titulek je poněkud zavádějící; bohužel jsem limitován počtem znaků...

S.r.o. (účtování zásob způsobem B) se mj. zabývá recyklací stavební sutě. "Dodavatelé" ji přiváží a platí za její uskladnění. Následně firma suť třídí, drtí a prodává jako recyklát (např.na navážky stavebním firmám).

K 31.12. má "do zásoby" vyrobeno 100 tun recyklátu. Tunu prodává za 100Kč. Jakou částku dát do inventury, do stavu zásob výrobků. "Pořizovací cena" výchozího materiálu (stavební sutě) vlastně není, jelikož dodavatelům se nic neplatí, ono platí za její uložení. Náklady (režie, mzdy, práce drtícího/třídícího stroje) je nemožné na "výrobu recyklátu" stanovit či odvodit (s.r.o. má vícero činností).

Rád bych použil prodejní cenu, tedy 100Kč/t. Firma podniká první rok a tuto metodu stanovení skladových zásob bych dodržoval trvale. Domnívám se, že FÚ nebude "ošizen", protože prodejní cena je vždycky každopádně vyšší než jakkoliv zkonstruovaná "pořizovací" cena.

Může se to FÚ nelíbit? Co mi reálně hrozí.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 1. 2008 22:16

xxl (neregistrovaný)

Re: Ocenění zásob (zp. B), kt. "nic" nes
      *Vyrobený recyklát je výrobek na skladě a účtuje se MD 123/DAL 613. Toto účtování je nutné koncem účetního období, protože proti nákladům, které jste na výrobu vynaložili,i máte výsledek v třídě 6xx. Podle mě použití prodejní ceny by nebylo správné, protože vlastní výroba se oceňuje vlastními náklady (v tomto případě je toto pravidlo uplatněno možná zbytečně přísně). K inventuře si přiložte nějakou "kalkulaci" - stačí např. určit marži a odečíst od ceny. Účet 123 vynulujte začátkem roku zápisem MD 613 / DAL 123.
      Pokud jsou výrobky koncem roku na skladě 123, nemůže mít FÚ námitky.

• 12. 1. 2008 0:12

Mirek (neregistrovaný)

Účtování i ocenění vlastními náklady rozumím, jenže... to je právě ten problém. Ty jsou naprosto zanedbatelné; recyklát "vzniká" velmi levně. Na vlastní výrobu recyklátu je používán pronajímaný "stroj" (ten plní i jiné úkoly než tato "výroba"). Mzdové náklady atd... neodhadnutelné...

Možná jsem opomněl napsat, vystupuju z pozice externího účetního a z s.r.o. (majitel) nejsem schopen nijak informace o hypotetických nákladech dostat, prostě to neví. Akorát ví, že jsou "skoro nulové". I když si sedneme a nějak je vytvoříme, budou třeba činit 10Kč/t, což při prodejní ceně 100Kč/t bude každopádně FÚ velmi podezřelé ("...schválně málo dáváte do výnosů...."). Jenže nijakou "vyšší" kalkulaci nesesmolíme :-/

Tím (řečnickým) dotazem jsem myslel stav, kdy vlivem vyšší ceny než jsou vlastní náklady dáváme na 613 více, než bychom museli, tedy si zvyšujeme svou daňovou povinnost...

• 12. 1. 2008 9:17

xxl (neregistrovaný)

Vidím, že jsem to nedotáhl do konce. Ta účtování s použitím účtů 123 a 613 jsou jen pomoc pro vyjádření zůstatku. Jinak tržby za produkt účtujete normálně, t.j. MD 311 / DAL 601, takže sice zvyšujete daňový základ, ale tržbami (tento konec jsem bral jako samozřejmé - že tak účtujete). Jinak pokud jde o cenu, tak zde tedy zasahuje "neviditelná ruka trhu". Pokud by firmě dal někdo 1.000,- Kč za tunu, proč ji nepoužít?
      Když pro ocenění zůstatku na skladě použijete oněch Kč 100,-/t, tak to si samozřejmě zvyšujete daňový základ, proto jsem se zmiňoval odhadnout marži a odečíst ji. To by bylo zcela normální.
      Jinak - pokud by šlo si s tím pohrát (určitě ne šéfové) - výroba za den, mzda za den, motor o výkonu kW - t.j. spotřeba za den, denní nájemné za drtič, příp. něco dalšího, součet nákladů za den podělte denní výrobou a FÚ bude spokojen - i když vyjde náklad Kč 5,-/t.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).