SP a ZP za rok 2007

• (neregistrovaný)

12. 1. 2008 17:13

Jako OSVČ uplatňuji výdaje paušálem, tudíž eviduji pouze své příjmy (hmotný ani nehmotný majetek který lze odpisovat nemám). Dle zákona o daních z příjmu mohu uplatnit nad rámec paušálních výdajů pouze zdravotní a sociální pojištění a to v prokázané výši maximálně povolené prováděcím předpisem. Jejikož jsem povinen evidovat pouze příjmy (ze zákona nemusím vést DE), mohu sociální a zdravotní prokázat pouze přehledem pro OSSZ resp. VZP, kde záloha na prosinec může být zaplacená i v lednu a maximální prakázaná výše je tam uvedena včetně doplatku. Mohu tato pojištění odečíst od základu daně v prohlášení za rok 2007? Pokud ne, podle kterého zákona či prováděcího předpisu?

Pokud nemohu může být v částce pojistné (na DP) měnší částka než na přehledech pro OSSZ a VZP (kde je celková částka včetně doplatku). Pro upřesnění uvadím, že jsem OSVČ od 1.1.2007, tudíž jsem platil minimální zálohy.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2008 17:43

Helena (neregistrovaný)

Re: SP a ZP za rok 2007
      Pokud vedete příjmy-výdaje.je to daňová evidence a pak se vám příjmy a výdaje započítávají dnem zaplacení,takže pokud zaplatíte zálohu na zdravotní v r. 2008,můžete si tuto částku dát do výdajů až v r. 2008,do vyúčtování zdravotního tuto částku dát můžete,pokud jste ji zaplatil do 8.1.,2008,ale bohužel neovlivní váš daňový základ v roce 2007

• 13. 1. 2008 14:22

Myšák (neregistrovaný)

Paní Heleno, problém je v tom, že daňovou evidenci nevedu. Nevedu ji na základě pokynu MFČR D-300 a na základě zákona jsem povinnen vést pouze příjmy.

Výňatek z pokynu D-300 k § 7 odst. 9
      Poplatník, který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 9 zákona nevede daňovou evidenci.

Výňatek ze zákona o správě daní a poplatků:
      (4) Daňový subjekt, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů podle zvláštního předpisu, je povinen vždy vést evidenci příjmů

• 13. 1. 2008 17:56

ZdenaR (neregistrovaný)

Žádný problém nevidím. Přehledy pro SP a ZP nejsou průkazným dokladem, takže si k paušálním výdajům můžete navíc uplatnit jen tolik pojistného, kolik jste do 31.12.07 skutečně uhradil. Platby pojistného FÚ kontroluje podle výpisů z běžného účtu, případně podle složenek.
      Celkem běžně se stává, že poplatník vykazuje jinou výši pojistného pro účely stanovení základu daně a jiné údaje o zaplaceném pojistném má v přehledu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).