Re: SP a ZP za rok 2007
Pokud vedete příjmy-výdaje.je to daňová evidence a pak se vám příjmy a výdaje započítávají dnem zaplacení,takže pokud zaplatíte zálohu na zdravotní v r. 2008,můžete si tuto částku dát do výdajů až v r. 2008,do vyúčtování zdravotního tuto částku dát můžete,pokud jste ji zaplatil do 8.1.,2008,ale bohužel neovlivní váš daňový základ v roce 2007
Paní Heleno, problém je v tom, že daňovou evidenci nevedu. Nevedu ji na základě pokynu MFČR D-300 a na základě zákona jsem povinnen vést pouze příjmy.
Výňatek z pokynu D-300 k § 7 odst. 9
Poplatník, který uplatňuje výdaje podle § 7 odst. 9 zákona nevede daňovou evidenci.
Výňatek ze zákona o správě daní a poplatků:
(4) Daňový subjekt, který uplatňuje výdaje procentem z příjmů podle zvláštního předpisu, je povinen vždy vést evidenci příjmů
Žádný problém nevidím. Přehledy pro SP a ZP nejsou průkazným dokladem, takže si k paušálním výdajům můžete navíc uplatnit jen tolik pojistného, kolik jste do 31.12.07 skutečně uhradil. Platby pojistného FÚ kontroluje podle výpisů z běžného účtu, případně podle složenek.
Celkem běžně se stává, že poplatník vykazuje jinou výši pojistného pro účely stanovení základu daně a jiné údaje o zaplaceném pojistném má v přehledu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
12. 1. 2008 17:13
Jako OSVČ uplatňuji výdaje paušálem, tudíž eviduji pouze své příjmy (hmotný ani nehmotný majetek který lze odpisovat nemám). Dle zákona o daních z příjmu mohu uplatnit nad rámec paušálních výdajů pouze zdravotní a sociální pojištění a to v prokázané výši maximálně povolené prováděcím předpisem. Jejikož jsem povinen evidovat pouze příjmy (ze zákona nemusím vést DE), mohu sociální a zdravotní prokázat pouze přehledem pro OSSZ resp. VZP, kde záloha na prosinec může být zaplacená i v lednu a maximální prakázaná výše je tam uvedena včetně doplatku. Mohu tato pojištění odečíst od základu daně v prohlášení za rok 2007? Pokud ne, podle kterého zákona či prováděcího předpisu?
Pokud nemohu může být v částce pojistné (na DP) měnší částka než na přehledech pro OSSZ a VZP (kde je celková částka včetně doplatku). Pro upřesnění uvadím, že jsem OSVČ od 1.1.2007, tudíž jsem platil minimální zálohy.