Jaká živnost na grafické práce a PC poradenství?

• (neregistrovaný)

15. 2. 2011 12:30

Zdrawím,
    chtěl bych si přivydělat vedle svého zaměstnání nějakou tu korunu na víc, ale když pročítám internet a různé fóra tak mi z toho jde celkem hlava kolem.

Jde mi o tohle:
    Chci si udělat živnostenský list na "Grafické práce & Pc poradenství" tzn. nabízet grafické práce a nabízet služby / servis v PC, prodej komponentu či celých PC sestav.

Živnostenský list si založím na:
    Živnost řemeslná

Část A

Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení

Živnost volná

62. Příprava a vypracování technických návrhů, grafické a kresličské práce
    47. Zprostředkování obchodu a služeb
    48. Velkoobchod a maloobchod
    56. Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat,
          hostingové a související činnosti a webové portály
    80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené

První otázka tedy zní: Vystihuje / pokryje to můj záměr abych se vyhnul případným problémům se zákonem?

Další otázkou je jak to bude s placením sociálky atd - zůstane vše stejné jako doposud když jsem zaměstnancem? (tedy že sociální a zdravotní bude platit nadále zaměstnavatel)
    A co daně z příjmů ze zaměstnání?

Třetí otázka je ohledně daní - stát se plátcem si neplátcem DPH?
    Nic dalšího mě zatím nenapadá.. Díky předem za odpovědi  ;)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 2. 2011 10:27

tomas.dlask (neregistrovaný)

Dobrý den,

pokusím se Vám zodpovědět na všechny otázky:

• ad 1. dotaz: Dle mého názoru to Váš záměr podnikat podle všech regulí pokryje, ovšem vše potřebné se dozvíte na příslušném živnostenském úřadě, pod který územně spadáte, a to při zakládání živnosti.

• ad 2. dotaz: Jestliže chce bát podnikatel považován za OSVČ vedlejší, je nutné oznámit tento záměr zdravotní pojišťovně a správě soc. zabezpečení. To je důležité zejména pro stanovení výše záloh. Více zde: Vše o podnikání při zaměstnání.

Pěkný den.

• 17. 2. 2011 10:39

Foizo (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.

Po konzultaci s mým zaměstnavatelem se rozsah výše uvedených živností poněkud ztěnčil  :( a to přesne na:

Živnost řemeslná - Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení

Živnost volná

56. Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat,hostingové a související činnosti a webové portály

62. Příprava a vypracování technických návrhů, grafické a kresličské práce

a

80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené

Dá se tímto ještě pokrýt můj předmět podnikání?
      "Grafické práce & Pc poradenství - nabízet grafické práce a nabízet služby / servis v PC, prodej komponentu či celých PC sestav."

Co se týče plátcovství či neplátcovstí DPH - ze začátku budu neplátce DPH a uvidíme..

PS. Je možné v tomto předmětu podnikání nahradit řemeslnou živnost za živnost volnou a to č. 29 Výroba elektryckých součástek atd..? Nevím jestli na tu řemeslnou bude stačit mé vzdělání a to střední škola - obor "Strojírenství s využitím výpočetní techniky". Co se týče případné nutnosti vyhlášky č. 50  - je možné dosadit otce eletrikáře, který tuto vyhlášku splňuje se stupněm 7, jako odpovědnou osobu? (jestli je to tedy nutné, když nebudu manipulovat se zdrojem PC, kde je 230V.)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).