Dobrý den,
pokusím se Vám zodpovědět na všechny otázky:
Děkuji za odpověď.
Po konzultaci s mým zaměstnavatelem se rozsah výše uvedených živností poněkud ztěnčil :( a to přesne na:
Živnost řemeslná - Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení
Živnost volná
56. Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat,hostingové a související činnosti a webové portály
62. Příprava a vypracování technických návrhů, grafické a kresličské práce
a
80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené
Dá se tímto ještě pokrýt můj předmět podnikání?
"Grafické práce & Pc poradenství - nabízet grafické práce a nabízet služby / servis v PC, prodej komponentu či celých PC sestav."
Co se týče plátcovství či neplátcovstí DPH - ze začátku budu neplátce DPH a uvidíme..
PS. Je možné v tomto předmětu podnikání nahradit řemeslnou živnost za živnost volnou a to č. 29 Výroba elektryckých součástek atd..? Nevím jestli na tu řemeslnou bude stačit mé vzdělání a to střední škola - obor "Strojírenství s využitím výpočetní techniky". Co se týče případné nutnosti vyhlášky č. 50 - je možné dosadit otce eletrikáře, který tuto vyhlášku splňuje se stupněm 7, jako odpovědnou osobu? (jestli je to tedy nutné, když nebudu manipulovat se zdrojem PC, kde je 230V.)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 2. 2011 12:30
Zdrawím,
chtěl bych si přivydělat vedle svého zaměstnání nějakou tu korunu na víc, ale když pročítám internet a různé fóra tak mi z toho jde celkem hlava kolem.
Jde mi o tohle:
Chci si udělat živnostenský list na "Grafické práce & Pc poradenství" tzn. nabízet grafické práce a nabízet služby / servis v PC, prodej komponentu či celých PC sestav.
Živnostenský list si založím na:
Živnost řemeslná
Část A
Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení
Živnost volná
62. Příprava a vypracování technických návrhů, grafické a kresličské práce
47. Zprostředkování obchodu a služeb
48. Velkoobchod a maloobchod
56. Poskytování software, poradenství v oblasti informačních technologií, zpracování dat,
hostingové a související činnosti a webové portály
80. Výroba, obchod a služby jinde nezařazené
První otázka tedy zní: Vystihuje / pokryje to můj záměr abych se vyhnul případným problémům se zákonem?
Další otázkou je jak to bude s placením sociálky atd - zůstane vše stejné jako doposud když jsem zaměstnancem? (tedy že sociální a zdravotní bude platit nadále zaměstnavatel)
A co daně z příjmů ze zaměstnání?
Třetí otázka je ohledně daní - stát se plátcem si neplátcem DPH?
Nic dalšího mě zatím nenapadá.. Díky předem za odpovědi ;)