Re: Odměny statutárních orgánů
S ohledem na § 2/3, §5/a, § 8/2/i zákona č. 48/1997 Sb. mám jiný názor.
Odvádět jen z toho, co dostávají, ale pouze když prokáží, že někde jinde se odvádí z minimálního vyměřovacího základu. Pikantní je to u zahraničních členů orgánů. Ti by asi měli dodat E 101.
Povinnost zaměstnavatele platit vzniká zvolením/volbou do funkce. Funkcionáři se dost dobře nemohou odhlásit z funkce a tedy asi ani ze zdravotního.
Třetí věta mne pobavila. Na telefonický dotaz na informační lince centrály VZP mi bylo sděleno, že neví, ale že možná metodici, že jim mám napsat. Tak jsem před 10 dny metodikům napsal. Zatím se radí. :-))
Hezký večer!
Část jedné z odpovědí:
"Pokud si Slovák, zaměstnaný v hlavním pracovním poměru na Slovensku, v ČR je členem dozorčí rady, vyřídí na slovenské sociálce formulář E101Sk, znamená to, že zdravotní pojištění za něj nemusí být sice odváděno v ČR, ale musí být za něj odvedeno na Slovensko. Tzn., že se musíte jako plátce zdravotního pojištění přihlásit na Slovensku. Více informací ohledně přihlášení Vám poskytne příslušná slovenská zdravotní pojišťovna, u které je dotyčný přihlášený."
Ano, takto tomu rozumím.
Při E101Sk by se odvádělo na Slovensko podle slovenských předpisů.
Horší to ale bude, když nebude E101Sk. Pak se domnívám, že by se muselo odvádět nejméně z minimálního vyměřovacího základu podle českých předpisů.
Hezký den!
Pro českého statutára, zaměstnaného platí odpověď:
"Od 1.1.2008 dle § 8 odst. 2 písm. o) zákona č. 48/1997 Sb. o veř. zdrav. poj ve znění pozdějších předpisů, se za den nástupu zaměstnance do zaměstnání považuje den, kdy zaměstnanec začal vykonávat práci, na jejímž základě mu plynou příjmy ze závislé činnosti a funkčních požitků a za den ukončení zaměstnání se považuje den ukončení výkonu práce. Tudíž v případě českého občana - člena dozorčí rady se musí plátce přihlisit ke zdrav. poj. od začátku výkonu své funkce, ikdyž nebude mít zúčtovaný příjem a odhlásí se po ukončení výkonu své funkce. A jelikož odvádí pojistné již z hlavního zaměstnání alespoň z minïmálního vyměřovacího základu, bude odvádět pojistné jako člen dozorčí rady pouze v tom měsíci, kdy obdrží zúčtovaný příjem. Přihlášen však bude."
Osobně bych tam viděla místo písm. o) písm. i).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 1. 2008 13:14
Od 1.1.2008 vstupuje platnost odvod zdravotního pojištění z odměn statutárních orgánů - to bych je asi měla přihlásit na zdravotní pojišťovnu že? je to tak? děkuji