Re: PP na dobu určitou u důchodce
Není. Najděte si zde v zákonech ZP § 39 odst. 3 -...podle zvláštních
předpisů (myslí se tím zákon o důchodovém pojištění). Je tam také odkaz na tento zákon. Klikněte si na tu sedmnáctku a ona vás navede až na citovaný zákon a §.
Děkuji za odpověď.
Ano znám dobře tyto prokliky. Je mi také jasné, že zaměstnáním důchodce na stálo tento tratí důchod. Nikde však není vysvětlen pojem řetězování PP na dobu určitou (jeden rok) formou dodatků. Tedy pokud nedochází k každoročnímu odhlášení opětovném přihlášení na OSSZ. Co nastane ve třetím roce řetězování, máte na to prosím názor?
U důchodce se nestane nic, u něho můžete řetězit stále dál. Zpočátku sociálky tvrdily, že u důchodce, pokud nechce přijít o důchod, musí být vždy ukončen prac. poměr nebo dohoda a poté (třeba hned následující den) uzavřen nový poměr a tak pořád dokola. Pak převládl výklad, že se prac. poměr nebo dohoda nemusí ukončit, musí být jen sjednán na dobu určitou na maximálně 1 rok a pak jen může být dodatkem prodloužen, zase maximálně na rok a tak stále dál. Pro důchodce zkrátka to dvouleté omezení neplatí.
Děkuji i Vám paní Jiřko, měl jsem za to, že letos bude odstraněna ta nespravedlnost vůči běžným zaměstnancům. Ale z toho co se mi podařilo zjistit, zejména na tomto webu, tomu tak, k mé lítosti, opět není. A tak důchodci budou i nadále kralovat v oblasti PP na dobu určitou.
Dobrou noc.
Ale vždyť nikdo nepřikazuje zaměstnavatelům zaměstnávat důchodce.Pokud s ním nebudou chtít smlouvu prodloužit tak to neudělají.Naopak si myslím a mám to ověřené, že někteří raději zaměstnají důchodce. Nejsou tak nároční na výši mzdy. Berou důchod a tak jim stačí si přivydělat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
16. 1. 2008 17:15
Dobrý den, může mi někdo potvrdit, zda pro pracujícího důchodce, zaměstnaného na dobu určitou, se vztahuje podmínka řetězování PP na dobu určitou maximálně po dobu 2 let?