Re: Pracovní úvazek - 6 nebo 8hodinový?
Z hlediska náhrad za dovolenou nebo svátek je to jedno. Vezme se výdělek, od něj se odečtou peníze za náhrady a zbytek se podělí odpracovanými hodinami. Toto se vždy počítá za čtvrtletí. Den dovolené nebo svátku se pak proplatí úvazkem.
Takže když máte 10000 na 8h úvazek - za 3 měsíce odpracujete po 20 dnech po 8 h, tj 480 h a celková mzda bude 3 x 10000 = 30000.
Výpočet průměru: 30000 : 480 odpracovaných hodin = 62,5 Kč / hodinu. Za den dovolené nebo svátku dostanete 62,5 x 8 = 500 Kč.
Když budete mít 10000 na 6h úvazek - za 3 měsíce odpracujete po 20 dnech po 6 h, tj. 360 h a celková mzda bude zase 30000.
Výpočet: 30000 : 360 = 83,33 h. Za den dovolené nebo svátku dostanete 6 x 83,33 = 500 Kč.
Výhodou v tomto případě může nějaká jiná náhrada, kdy zameškáte jen část směny (např. půjdete v pracovní době k lékaři, protože mimo Vaši pracovní dobu neordinuje), pak každou hodinu budete mít placenou tím vyšším průměrem. Ale to si myslím že asi nebudete využívat, když Vám zaměstnavatel vychází vstříc tím, že je jedno, za jak dlouho práci uděláte.
Pro nemocenskou nebo mateřskou není rozhodující úvazek, ale výdělek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 1. 2008 17:06
Prosím o radu, liší se nějak pracovní úvazek na 6 nebo 8 hodin? Myslím z hlediska průměru pro dovolenou nebo neschopenku. Jsem na RD, a zaměstnavatel po mě chce, abych chodila na výpomoc. Dal mi hrubou mzdu a záleži na mě, za jak dlouho si svoji práci udělám. Původně měla být smlouva na 6hod. ale kdyby to pro mě bylo nevýhodné, tak prý necháme osmihodinovou prac.dobu a chodit budu, jak si udělám svouji práci. Hrubá mzda by zůstala stejná. Ještě dodávám, že jsem na začátku těhotenství (to zaměstnavatel ví). Děkuji Dáša