Jak zaúčtovat-odpis nebo náklad???

• (neregistrovaný)

17. 1. 2008 17:54

Nevím si rady s nájemní smlouvou.Firma si pronajala kanceláře a domluvila se s pronajímatelem,že jí v části těchto nebytových prostor vy buduje sprchový kout,WC,umyvadlo a vestavěnou linku.
    Celková cena za měsíc je 22.220,-Kč s tím,že je tato částka rozdělena jako :- vlastní nájemné - 14.750,-
    - nájemné za parkovací místo - 1.000,-
    - poměrná část domluvená za stavební úpravy - 3970,-
    - záloha na energii - 2500,-
    Tak a mě se jedná o částku za st.úpravy 3970,-.Jak ji zaúčtovat???
    Mám to dát do nákladů a odepisuje pronajímatel jako tech.zhodnocení nebo odepisujeme my.Ze smlouvy to není jasné a s nikým se o tom nedá pořádně mluvit,mají pocit,že je otravuji a mám to udělat jak uznám za vhodné a samozřejmě dobře!!!
    Tak nevím co s tím.Děkuji všem za názor a radu.Dana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2008 19:41

anonym (neregistrovaný)

Re: Jak zaúčtovat-odpis nebo náklad???
      Jestli jsem to správně pochopila, tak vy jste byli zavázáni ve smlouvě provést stavební úpravy s tím, že vynaložené fin. prostředky se započtou na nájemné vč. zálohy na energii. Stavební úpravy nad měsíční splátku nájemného vč. zálohy (částka nad 18250,00 Kč) bude nákladem nájemníka. Předpokládám tedy, že jste byli k těmto stavebním úpravám zavázáni dle smlouvy.
      Pak zaúčtujete stavební práce na účet 548/xxx.
      Na částku ve výši 18250,00 vystavíte FA pronajímateli a zaúčtujete 31x/648.
      Zaúčtujete závazek vůči pronajímateli z titulu nájmu ve výši 15750,00 = 518/32x
      a následně vzájemně započtete a uhradíte zálohu = 32x/31x 15750,00 a 314/31x 1000,00 Kč v souladu se smlouvou.
      Alespoň takto bych postupovala já.

• 17. 1. 2008 19:52

...) (neregistrovaný)

OT:

osobně bych měla obavy ,aby mi to při náhodné kontrole nevyhodil FÚ.ale do technického zhodnocení bych to asi nedávala.Zaúčtovala bych to jako jednorázový náklad ,zřejmě opravy a údržba .
      je to náklad vynaložený na zvýšení příjmů?
      Lze to také vzít podle předmětu činnosti.
      Třeba se s majitelem domluvíte.Co kdyby jste se náhodou přestěhovali?

• 17. 1. 2008 22:28

dana (neregistrovaný)

Asi jsem to špatně napsala,ale ve smlouvě je napsáno,že stavební úpravy(ne opravy) udělá majitel budovy,tedy pronajímatel a firma,nájemce mu měsíčně bude hradit částku,která je ve smlouvě zatím odhadnutá celkem na 142.800,- Kč, po dobu 36měsíců.Tedy 3970,-Kč/měsíc.Jsou to úpravy,které se nebudou demontovat v případě ukončení smlouvy,firma je ale zaplatí a mě jde o to jestli je mohu dát rovnou do nákladů a jako co?Případně to brát jako zálohu a dát do nákladů až po celkovém vyúčtování ze strany pronajímatele,ale pořád mi jde o jedno.Může to mít firma jako jednorázový náklad?Nemělo by se to nějak odepisovat?Nebo to brát jako součást nájemného (to se mi už vůbec nezdá).Ale po 36 měsících se nájem sníží.Nevím si rady.Děkuji Dana

• 18. 1. 2008 10:22

Didi (neregistrovaný)

Já bych účtovala na 052, po 36 měsících z 052 na 042 a z 042 na 021 - technické zhodnocení a začala odepisovat.Ale je nutné, pokud to smlouva neobsahuje, sepsat dodatek o tom, že toto technické zhodnocení bude odepisovat nájemce - ještě než začnete účtovat. Za součást nájemného bych to považovala, pokud by pronajímatel trval na tom, že odepisovat bude on.
      Ale je možné, že na to lze nahlížet i jinak. Počkejte si na další odpovědi.

• 18. 1. 2008 13:03

anonym (neregistrovaný)

Pokud stavební úpravy provede vlastník (ne tedy nájemce) a vy mu máte uhradit celkem 142.800,- Kč (36 x 3970,-), pak je nutné vědět, jak je tato platba zdůvodněná ve smlouvě. Pokud je uvedeno, že jde o zvýšené nájemné po dobu 36 měsíců, pak budete částku 3970,- na měsíc účtovat jako náklad (zvýšené nájemné dle smlouvy). Dle smlouvy musíte zaplatit, pak by to měl být váš daňový náklad a to v tom období, kterého se týká (dle smlouvy). Pronajímatel bude náklady na úpravy účtovat ve svém účetnictví zřejmě jako TZ.
      Dospšt ke správné odpovědi k vaší nájemní smlouvě lze pouze za předpokladu, že bude známo přesné znění alespoň té části smlouvy, která se týká částky 142.800,- Kč.
      Ve své první odpovědi jsem dotaz chápala tak, že úpravy necháte provést fyzicky vy, ale těmito úpravami hradíte nájemné. Nerozumím ale tomu " po celkovém vyúčtování ze strany pronajímatele". Co vám má vyúčtovat?
      Postupovat musíte v souladu se smlouvou a jakékoliv rady v této diskuzi mohou být zavádějící, pokud nebude známý přesný text smlouvy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).