Re: PPm
Musíte nasčítat 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu. Do toho se počítá nejen doba, kdy má člověk zaměstnavatele, ale i doba evidence na ÚP a doba, kdy pobírá dávky nemocenského pojištění po skončení prac. poměru. Pokud ty dny dáte dohromady, budete mít nárok na mateřskou. O mateřskou pak musíte požádat 42 kal. dnů před předpokládaným dnem porodu a musíte pobírat nemocenské dávky až do dne před nástupem na mateřskou (protože Váš nástup na mateřskou bude až po Vaší 6ti měsíční ochranné době. Pokud ale budete marodit až do jeho nástupu, budete mít mateřskou).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
17. 1. 2008 21:23
Dobrý den, budu mít nárok na ppm, když jsem skončila v zaměstnání ve zk.době dne 15.10.2007, do 3 dnů jsem se zaevidovala na úp, ale od 31.10.2007 jsem v prac.neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství(těhotná jsem byla již při ukončení prac.poměru)-nemocenskou mi vyplácí bývalý zaměstnavatel(ochr.lhůta), v neschopnosti budu zřejmě až do porodu, termín mám stanovený na 17.6.2008, ve lhůtě 2 roky před termínem porodu jsem byla zaměstnána celkem 179dní a zároveň jsem pobírala příspěvek při péči(o osobu blízkou) přibližně od r.2002 až do 11/2007(pojistné tedy za mě platil stát + zaměstnavatelé za již zmíněných 179dní minulého roku).Děkuji.