Neschopenka vystavená zpětně

• (neregistrovaný)

17. 1. 2008 23:08

Dobrý den, řeším problém:

Zaměstnanec naposledy pracoval dne 20.12.2007, od 21.12.2007 čerpal dovolenou. Dne 10.1.2008 mu byla vystavena neschopenka, ve které je vyplněno neschopen práce od 21.12.2007.

Jak mám postupovat dál? Mám zrušit dovolenou a napsat mu na ty dny PN, i když neschopenka byla vystavena o cca 3 týdny později? Nebo mu to PSSZ neuzná, takže mu mám nechat dovolenou? Na neschopence je zatržený pracovní úraz, zaměstnanec nám žádný nehlásil, nicméně z ústního podání víme, že cca 19.12. před ubytovnou (mimo pracovní dobu) spadl a narazil si ruku (k lékaři nešel, další den do práce přišel), čili vyplněný počátek pracovní neschopnosti zhruba tak může odpovídat skutečnému datu úrazu.

Neschopenku jsem dneska večer vyzvedávala na poště a zítra máme termín mezd a já teď nevím, co jak narychlo opravit nebo neopravit.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2008 23:34

Jiřka (neregistrovaný)

Re: Neschopenka vystavená zpětně
      >Dobrý den, řeším problém:
      >
      >Zaměstnanec naposledy pracoval dne 20.12.2007, od
      >21.12.2007 čerpal dovolenou. Dne 10.1.2008 mu byla
      >vystavena neschopenka, ve které je vyplněno neschopen práce
      >od 21.12.2007.
      >
      >Jak mám postupovat dál? Mám zrušit dovolenou a napsat
      >mu na ty dny PN, i když neschopenka byla vystavena o
      >cca 3 týdny později? Nebo mu to PSSZ neuzná, takže mu
      >mám nechat dovolenou? Na neschopence je zatržený
      >pracovní úraz, zaměstnanec nám žádný nehlásil, nicméně z
      >ústního podání víme, že cca 19.12. před ubytovnou (mimo
      >pracovní dobu) spadl a narazil si ruku (k lékaři nešel,
      >další den do práce přišel), čili vyplněný počátek
      >pracovní neschopnosti zhruba tak může odpovídat skutečnému
      >datu úrazu.
      >
      >Neschopenku jsem dneska večer vyzvedávala na poště a
      >zítra máme termín mezd a já teď nevím, co jak narychlo
      >opravit nebo neopravit.
      >
      >Děkuji

Rozhodně ihned napište (nebo odpovědná osoba), že s pracovním úrazem nesouhlasíte a proč (žádný úraz v práci nenahlásil, pracoval atd.). Zašlete i zaměstnanci. Kromě toho - lékař může vystavit neschopnost jen 3 dny zpětně. Pokud je to déle zpětně, musí být odsouhlaseno posudkovým na sociálce. Nechce se mně věřit, že by mu lékař vystavil neschopenku tak moc zpětně. Na neschopence je razítko lékaře - zkuste tam nejprve něco zjistit.
      >

• 18. 1. 2008 7:17

xy (neregistrovaný)

také se mi nechce věřit, že by lékař napsal zpětně neschopenku o tolik dnů - zavolejte nejprve lékaři, zda je to tak (může se jednat o přepsání data zaměstnancem) a potom ihned řešte i s OSSZ
      neschopenku zatím platit nebudete, ale musíte si ujasnit a správně navést dny, zda měl nebo neměl dovolenou nebo byl nebo nebyl nemocný (abyste měla správně mzdový list za r. 2007)
      o pracovním úrazu rozhoduje zaměstnavatel - pokud zaměstnanec nic nenahlásil, nikdo v zaměstnání neví, že by se mu úraz stal, proč byste mu měli úraz odškodňovat- navíc za takovýchto podmínek?

• 18. 1. 2008 10:39

M.H. (neregistrovaný)

Děkuji. My jsme MO, neschopenky neproplácíme, zatím mi šlo jenom o ty dny v prosinci (nemocenská x dovolená). Zaměstnanec určitě datum nepřepsal, neschopenka je vyplněná přes počítač, takže přepis by byl vidět.

Situace je momentálně taková, že úřednice z naší PSSZ s tím nechce mít nic společného a máme si vyřídit nějakou žádost o uznání na pražské centrále - tam s tím úřednice taky nechce mít nic společného, že si to musí vyřídit lékař přes posudkovou komisi a nám jako firmě do toho nic není.

K lékaři jsem se zatím nedovolala.

Bohužel dneska nemám čas obíhat úřady osobně, takže jenom telefonuji. Já teď nevím, jestli mám vůbec pravomoc lékaři neschopenku vrátit k přepsání nebo k vyřízení souhlasu od LPK, když jako MO nemocenské neprovádíme. Jestli by si tohle přeci jenom neměla vyřídit PSSZ?

• 18. 1. 2008 10:50

xy (neregistrovaný)

Vy pošlete neschopenku na PSSZ - a ta musí vyřešit. Jde spíš o to, jak provedete mzdy za prosinec - zda dovolenou, nebo jestli PSSZ uzná zpětně neschopenku. Pokud uzavřete prosincové mzdy, uzavřete celý rok - má to vliv na mzdový list, ELDP apod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).