Re: Zdrav. poj. - povinnosti zaměstnavat
Zásadně se řídím tím, že pokud "přehazuju" jakoukoliv povinnost na někoho jiného ( když je to buď on a nebo já), vše se snažím zdokladovat na 150%. Takže bych byla bývala požadovala od OSVČ čestné prohlášení, že placení ZP vyplývá z jeho povinností souvisejících s podnikáním. Ale to je spíš pro příště. Obávám se, že to po vás jako firmě opravdu mohou chtít.
Re: Zdrav. poj. - povinnosti zaměstnavat
Také jsem měla podobný případ kdy jsem zaměstnala prodavačku na zkrácený úvazek a která mi tvrdila že podniká jako OSVČ - pojišťovací agent - a hledá pouze "přivýdělek". Naštěstí u mě byla pouze 1 měsíc neboť kradla peníze z tržeb (byla zadlužená všude což jsem netušila - byla velmi sympatická). Kromě nepříjemného vyšetřování kriminálkou jsem za ni také doplácela zpětně zdravotní pojištění za ten měsíc do minimálního vyměřovacího základu. Po poradě se zdravotní pojišťovnou jsem si žádala o prominutí penále které mi odpustili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 1. 2008 10:29
Dobrý den, prosím zkušené o radu. Před pár lety jsem měla na zkrácený úvazek zaměstnance, kteří na konci roku za sebe zároveň podávali daňové přiznání jako OSVČ. Pojišťovna na mě vymáhá doplatek zdravotního pojištění do minimálního základu, protože já jim platila jen za odpracované hodiny. Myslela jsem, že když zaměstnanci podávají daňové přiznání, že si pojištění dopočítávají dle svých příjmů celkem. Ale zdravotní pojišťovna mi napsala, že oni neměli OSVČ jako hlavní pracovní činnost a že zaměstnanec doplácí zdravotní prostřednictvím svého zaměstnavatele a citovala paragraf. Jenže já nenašla nikde paragraf, který by stanovoval povinnost zaměstnavatele zjišťovat, zda zaměstnanci mají víc zaměstnání, zda podnikají, a zda a kolik platí pojistné jinde. Vždy je uvedeno, že "zaměstnanec prostřednictvím zaměstnavatele". Je někde v zákoně stanoveno, že za správnost odvodů svých zaměstnanců zdrav. poj. zodpovídá zaměstnavatel? Když jsem přečetla zákon, jednoznačně mi vyplývalo, že zaměstnanec. Je někde uveden rozdíl mezi podnikáním hlavním a vedlejším a souvislost se zodpovědností při podávání daňového přiznání, když zároveň jde i o zaměstnance? Děkuji za jakýkoliv názor.