Domicil z jiného soudku

• (neregistrovaný)

18. 1. 2008 23:15

Dobrý večer, v poslední době se hodně mluví o daňovém domicilu.
    Dřív jsem o tomto pojmu nic nevěděla, ani jsem nevěděla, že něco takového existuje.

Můj přítel je Slovák, žije tu a pracuje nepřetržitě pět let. Má tu ale zatím pouze přechodné bydliště. Trvalý pobyt má na Slovensku.

Chápu to s tím, že si musí, aby dostal slevu 2 070,- Kč jít pro daňový domicil.

Jen nechápu, celých pět let, co tu žije, má příjmy jenom v ČR, ze svého zaměstnání. Zaměstnavatel tu strhával zálohy a dělal mu i vyúčtování roční daně.

Teď ho z účtárny poslali pro daňový domicil. To znamená, že není rezidentem v ČR? Tak, když není rezidentem v ČR, tak by měl platit daně na Slovensku? Celých pět let platil daně v Čechách. Znamená to tedy, že má na Slovensku na finančáku dluhy? To je ale asi hloupost, protože to by bylo dvojí zdanění.

Dokáže mi to prosím někdo vysvětlit?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2008 0:02

...) (neregistrovaný)

Re: domicil z jiného soudku
      OT:
      to je problém mzdové účetní,pokud o něj dosud nežádala a přijde ji kontrola tak by mohla dostat pokutu.Možná by tro mohla chtít doložit dodatečně.
      Pokud se osoba zdržuje více než 183 dnů v ČR a má příjmy z ČR tak je povinna je zdanit v čR.Měl by si schovávat roční vyučtování .V případě ,že pracuje u jednoho zaměstnavatele ,zaměstnavatel mu je povinnen vystavit potvrzení .(z důvodu doložení n FÚ)
      Dluhy na Slovensku by mu vznikly jedině ,pokud by měl příjem ke zdanění ,který plyne z činnosti vykonávané na Slovensku.

• 19. 1. 2008 13:44

ivca (neregistrovaný)

Re: domicil z jiného soudku
      Myslím si, že pí mzdová účetní se chce pro tento rok pojistit, neboť od 1.1.2008 se může uplatňovat sleva na poplatníka 2.070 Kč pouze daňovému rezidentovi (nerezidenti pokud si chtějí uplatnit slevy musí za rok 2008 podat daňové přiznání), posouzení zda je pán daňový rezident či nerezident by mohlo být pro pí účetní složité a tudíž to raděj nechá na FÚ. Pokud FÚ uzná, že je pán rezident, bude mu účetní moci s čistým svědomím uplatňovat slevu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).