Odměna hospodářky odborové organizace

• (neregistrovaný)

19. 1. 2008 16:03

Jsem hospodářkou malé odbor. organizace(žádný majetek). Pobírám odměnu na základě zvolení(žádná smlouva nic podobného). Odměna je určena ve výši 3% z členských příspěvků(nepřesahuje částku Kč 5000,-/měsíc). Dříve jsem odváděla pouze FÚ srážkovou daň ve výši 15% a vyplatila si odměnu(neplatila jsem zdrav. ani soc. pojištění a odměna se nezahrnovala do daň. přiznání). Od 1.1.2008 musím(pokud se domnívám správně) odvádět zdrav. pojištění ve výši 9% za zaměstnavatele a 4,5% jako zaměstnanec.
    1) Musím odvádět i soc. pojištění a zahrnout odměnu do daň. přiznání za rok 2008??
    2) Jak je to s odměnou za měsíc 11 a 12/07(odměna byla vyplácena za dva měsíce). Musím již odvést zdrav. pojištění či nikoliv?
    3) Prosím o uvedení postupu výpočtu(od roku 2008) v případě, že členské příspěvky jsou přibližně ve výši Kč 20000,-/měsíc.
    4) Je nějaká šance, že by se mě novinky netýkali, že bych mohla postupovat jako v minulých letech.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2008 16:47

eva (neregistrovaný)

Re: odměna hospodářky odborové organizac
      1/ ne, ne
      2/ ne, přihlásit se na ZP od 1.1.
      3/ 600 hrubá, 654 ke zdanění 15 % srážkovou
      mzda: 600 - daň (ta výše uvedená) - Zp (za zaměstn.ze 600), zaměstnavatel 9% ze 600
      4/ ne, viz stránky vzp - všeobecné informace,aktuality-změny v platbě zp

• 19. 1. 2008 19:06

Jana (neregistrovaný)

Díky za zprávu. A pokud by byla uzavřena dohoda o provedení práce??? Co jsem vyčetla na stránkách VZP, tak v tomto případě bych zdrav. pojištění odvádět nemusela. Je to tak a je to vůbec možné takto vyřešit?

• 21. 1. 2008 17:53

Jana (neregistrovaný)

Děkuji. Za odborovou org. odvedu tudíž opět 15% zál. daň. Až budu dělat daň. přiznání za letošní rok 2008, zůstane vše stejné jako za rok 2007???? Předpokládám, že ano.
      Mám ještě dotaz. Pokud bude uzavřena dohoda o provedení práce, musím potom já jako osoba na tyto odměny(budou do výše Kč 5000,-/měsíc) podávat daň. přiznání nebo ne????

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).