Re: Smlouva
Jedná se o přihlášku na seminář a je i zaplacená celá částka, ale po odchodu zástupce firmy z mého bytu se mi po zjištění dalších informací na internetu nezdála celá věc již tak výhodná a rozhodl jsem se od celé věci ustoupit. No a jaké bylo moje překvapení, když jsem se po zkontaktování dotyčného zástupce dozvěděl, že jsem žádnou smlouvu neuzavřel, že je to jen "přihláška" a tudíž že záleží pouze na něm, jestli mi onu částku vrátí nebo ne!
Já měl za to, že když jsem přihlášku sepsal, předal mu peníze, on peníze přijal a potvrdil mi převzetí peněz, byl mezi námi uzavřen jistý druh smlouvy.
V tom případě podle mého názoru jde o uzavření smlouvy, jejíž plnění je vymahatelné, navíc z Vaší strany už bylo poskytnuto plnění, takže se nedejte. Je otázka, zda v té přihlášce nebylo řešeno storno přihlášky a vrácení částky.
Každopádně bych zaslal písemně upozornění orgánizátorům semináře,o praktikách , které ten dotyčný používá a zveřejnil bych i tady, o koho se jedná.
1. V průběhu návštěvy jste uzavřela objednávku, která se po odsouhlasení oběma stranami stala smlouvou.
2. Tato smlouva je platná, pokud splňuje zákonné náležitosti. Odstoupit můžete za podmínek, platných pro smlouvu, uzavřenou mimo prostory, obvyklé k podnikání.
3. Odstoupit dle bodu 2. nemůžete, pokud jste obchodního zástupce do bytu prokazatelně pozvala za účelem uzavření smlouvy (§57/1).
4. Odstoupit jinak můžete dle obecných ustanovení ObčZ a podmínek, daných ve smlouvě.
Bohužel pro mě je na potvrzení o zaplacení tento dodatek:
"Tato přihláška je platná pouze v případě, je-li zaplacena záloha, která se v případě neúčasti považuje za smluvní pokutu uplatněnou vůči žadateli o účast na semináři a slouží ke krytí nákladů, které vznikly organizační firmě. Smluvní strany se dohodly, že jejich vzájemné vztahy se budou řídit Obchodním zákoníkem."
Částku jsem zaplatil celou ne pouze zálohu, a proto jsem ihned druhý den zaslal doporučený dopis že ustupuji od smlouvy podle:
§ 57
(1) Byla-li spotřebitelská smlouva uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele nebo nemá-li dodavatel žádné stálé místo k podnikání, může spotřebitel od smlouvy písemně odstoupit do 14 dnů od jejího uzavření; nedošlo-li dosud ke splnění dodávky zboží či služeb dodavatelem, může od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodů a bez jakékoliv sankce do 1 měsíce. To neplatí ohledně smluv, u nichž si spotřebitel výslovně sjednal návštěvu dodavatele za účelem objednávky. Dodavatel je zároveň povinen vrátit spotřebiteli zaplacené finanční částky do 30 dnů od odstoupení od smlouvy.
(2) Dodavatel musí spotřebitele písemně upozornit na právo odstoupit od smlouvy nejpozději při uzavření smlouvy; písemné upozornění musí obsahovat i označení osoby, u níž je třeba toto právo uplatnit, včetně bydliště či sídla takové osoby.
(3) Při porušení povinnosti stanovené v předchozím odstavci má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy do 1 roku od jejího uzavření.
Zajímá mě proto jestli mám nějakou šanci,
Dotyčného jsem domů nepozval, přivedl ho sebou synovec.
Plnění jsem též nepřevzal, (semináře jsem se nezúčastnil má se konat za cca 14dní), též nebyl dodržen odstavec 2 (upozornění musí obsahovat i označení osoby, u níž je třeba toto právo uplatnit, včetně bydliště či sídla takové osoby)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 1. 2008 0:23
Může být závazná přihláška považována za smlouvu?