Rozdělení společenství vlastníků bytů

• (neregistrovaný)

20. 1. 2008 2:38

Dobrý den,
    prosím o radu: vznikáme jako společenství vlastníků bytů.Jsme panelový dům,ze kterého čtyři vchody,96 bytů, jsou zahrnuty do společenství z důvodu jednoho hlavního uzávěru,tzv "patky" na rozvod energií+měřák.Byty si kupujeme od města a podmínky typu 5 byt.jednotek,z nichž alespoň tři jsou ve vlastnictví tří různých vlastníků, splňujeme.
    Problém je v tom,že lidé z jednoho vchodu se bouří proti tak velikému společenství a usilují o osamostatnění se.Ale původní majitel nás přesvědčuje,že jiná možnost není,než sloučení všech 4 vchodů do jednoho společenství.Napadla nás možnost,předělat,pokud je to vůbec možné ten ventil,aby se společenství rozdělilo na dvě.Omlouvám se za ne příliš profesionální výrazy,ale diskuze na toto téma proběhla vlastně již včera v podvečer a tak hned hledám pomoc,abychom měli argumenty.Myslíme si,že pokud by 4 vchodové společenství nemělo fungovat z důvodu nesouhlasu některých nájemníků,tak chceme situaci řešit hned v počátcích.Může mi tedy někdo poradit,jestli musíme přistoupit na to,že vznikne jedno velké společenství,nebo by si mohl udělat každý vchod své,kdyby to mělo dojít až tak daleko.
    Děkuji. Radka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 1. 2008 14:36

Lada (neregistrovaný)

Re: Rozdělení společenství vlastníků byt
      Dobrý den,
      já se domnívám, že nelze v 1 bytovém domě zřídit více než 1 společenství vlastníků. Myslím, že nejlepší by bylo abyste se shodli na nějakém kompromisu.

• 20. 1. 2008 15:07

pája (neregistrovaný)

Můj názor- záleží na rozhodnutí vlastníka- viz § 2 a) zák. 72/1994 o vlast.bytů, kde se uvádí, že ..rozhodnutím vlastníka za budovu lze považovat rovněž sekci se samostatným vchodem, pokud je samostatně označena č.popisným atd. Pak následuje Prohlášení vlastníka, uvidíme, co případně další.

• 20. 1. 2008 16:11

vera (neregistrovaný)

myslím, že situace u vás asi nebude tak jednoduchá. já sama bydlím v domě, který má tři vchody a každý vchod tvoří samostatné společenství. odprodej bytů od města proběhl asi tak před 6 lety. je to u nás takové, že ikdyž jsme jeden dům, každý ze vchodů má jiné vchodové dveře, vedlejší vchod je zateplen, my ne, u nás už jsme si na patrech vyměnili okna za plastová, vedle mají ještě ta stará, takže to vypadá jak v Kocourkově. ale myslím si, že možnost rozdělit tedy je.

• 21. 1. 2008 8:56

právník (neregistrovaný)

Společenství vznikne ze zákona (po splnění v zákoně uvedených podnmínek), jeho členové ho (SVJčko) pouze institucionalizují. SVJčko vznikne v intencích (podle) Prohlášení vlastníka. Z vlastní zkušenosti vím, že malá SVJčka fungují velmi problematicky, u více členných je větší šance, že se sejde nadpoloviční většina anebo že někdo bude vůbec mít zájem "dělat ve výboru"..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).