Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
20. 1. 2008 22:21
Dobrý den.
Rád bych zde našel odpovědi na pár palčivých otázek.
Jsem zaměstnánán jako řidič mezinárodní kamionové dopravy.
1. První otázka směřuje k základnám provozovatele.
Můj zaměstnavatel uvádí, že má dvě základny. Dle jeho slov je jedna v České Republice a druhá v zahraničí. Hlavní provozovnu a sídlo má v ČR.
Na základnu v zahraničí zaměstnavatel poskytuje dopravu v podobě autobusu. Cesta na základnu trvá 12hodin a více. Po příjezdu na základnu musí řidič převzít nákladní automobil se zapřaženým návěsem plným nákladu a na příkaz zaměstnavatele začíná svou pohyblivou pracovní dobu, která činí až 13h.
Z toho vyplívá, že po 12-ti a více hodinách velmi úmorné a unavující cestě na základnu se tyto hodiny nikam nezapisují a nikde neuvádějí, protože se jedná o základnu zaměstnavatele a řidič musí odpracovat dalších 13h?
Má otázka zní, jestli se v tomto případě skutečně dá aplikovat odstavec o pracovní době z AETRu který připojuji níže a po těchto 12-ti hodinách musí řidič odpracovat dalších 13h. Ptám se proto, že vyžadovat toto po řidičích mě přijde velmi nebezpečné a nezodpovědné.
č. 3820/85 Kapitola2 , článek 9/2
Cesta k vozidlu
Jakákoli doba, kterou řidič stráví na cestě do místa nebo z místa, kde se ujme vozidla, které spadá do působnosti tohoto nařízení a které se nenachází v místě řidičova bydliště ani v provozovně zaměstnavatele, kde má řidič obvyklou základnu, se nezapočítává jako doba odpočinku, pokud se řidič nenachází na trajektu nebo ve vlaku a nemá přístup k lůžku nebo lehátku.
2. Druhou otázku směřuji na délku pracovní doby řidiče. Zaměstnavatel neustále vyžaduje 15hodinoví denní pracovní výkon. Má na to právo? Může řidič vykazovat 15h výkonu na den? Pokud ano, kolikrát do týdne a za jakých podmínek?