Dobrý den, paní Taukroková,
pokud dotazu správně rozumím, zvažujete namísto vedení daňové evidence vedení účetnictví podle zákona o účetnictví. Zvažte prosím, že oba systémy jsou založeny na jiných principech - účetnictví na tzv. akruálním principu, účtuje se tedy o nákladech a výnosech (a dalších kategoriích), přičemž daňová evidence je v zásadě založena na peněžní bázi (příjmy a výdaje).
Problematika využívání bytu je tedy ve vztahu k této rozhodovací úloze víceméně pobočná, nemohu Vám tedy bez znalosti dalších informací poradit, co pro Vás bude výhodnější.
Hezký den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 2. 2011 21:22
Dobrý den,
v roce 2010 jsem nakoupila byt do OV. Na tento byt jsem si vzala 100% hypotéku. Část bytu jsem vložila do podnikání, takže poměrným výpočtem jsem si vypočítala odpis za první rok a poměrným výpočtem jsem si také uznala zaplacené úroky z hypotečního úvěru.
V současné době vedu daňovou evidenci a chci se zeptat. Můj základ daně je o něco menší, ale zjistila jsem, že by se mi mohlo více vyplatit otevřít účetnictví a vložit si do aktiv majetek v poměrné výši a do pasiv hypoteční úvěr. Můžete mi prosím poradit co je v mém případě lepší?
Vypočítala jsem, že mám byt s KC 2.450.000,- z toho 48% je vloženo do podnikání a 52% na bytovou potřebu. Hypoteční úvěr je také ve výši 2.450.000,- .
Moc děkuji za radu. Tereza