Daňové přiznání a odečet zaplacených úroků

• (neregistrovaný)

16. 2. 2011 21:22

Dobrý den,

v roce 2010 jsem nakoupila byt do OV. Na tento byt jsem si vzala 100% hypotéku. Část bytu jsem vložila do podnikání, takže poměrným výpočtem jsem si vypočítala odpis za první rok a poměrným výpočtem jsem si také uznala zaplacené úroky z hypotečního úvěru.
    V současné době vedu daňovou evidenci a chci se zeptat. Můj  základ daně je o něco menší, ale zjistila jsem, že by se mi mohlo více vyplatit otevřít účetnictví a vložit si do aktiv majetek v poměrné výši a do pasiv hypoteční úvěr. Můžete mi prosím poradit co je v mém případě lepší?

Vypočítala jsem, že mám byt s KC 2.450.000,- z toho 48% je vloženo do podnikání a 52% na bytovou potřebu. Hypoteční úvěr je také ve výši 2.450.000,- .

Moc děkuji za radu. Tereza

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 2. 2011 15:32

bez přezdívky

Dobrý den, paní Taukroková,

pokud dotazu správně rozumím, zvažujete namísto vedení daňové evidence vedení účetnictví podle zákona o účetnictví. Zvažte prosím, že oba systémy jsou založeny na jiných principech - účetnictví na tzv. akruálním principu, účtuje se tedy o nákladech a výnosech (a dalších kategoriích), přičemž daňová evidence je v zásadě založena na peněžní bázi (příjmy a výdaje).

Problematika využívání bytu je tedy ve vztahu k této rozhodovací úloze víceméně pobočná, nemohu Vám tedy bez znalosti dalších informací poradit, co pro Vás bude výhodnější.

Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).