Povinnost podávat daňové přiznání

• (neregistrovaný)

21. 1. 2008 9:33

Jako fyzická osoba jsem zaměstnal při jedné stavební zakázce několi osob na dohody o provedení prááce....byli mezi nimi důchodci, studenti,lidé co jsou evidováni na úřadu práce a také normálně zaměstnaní lidé. jejich příjem byl vždy nad 5000,-Kč. Jakou srážkovou daň(v jaké výši) jsem měl povinnost odvést finančnímu úřadu a hlavně, zda vyplývají z titulu tohoto příjmu pro dané osoby nějaké povinnosti z titulu jejich daňového přiznání ? Jsou povinni si oni sami podávat daňové přiznání ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2008 16:32

Líba (neregistrovaný)

Re: Povinnost podávat daňové přiznání
      Nad 5000,- není daň srážková, ale zálohová. Není jasné, jestli se jedná o loňský rok nebo o leden. Jestli je to rok 2007, tak daň měla být nejméně 20 % pro ty, co nemohli mít podepsané prohlášení. Vystavte potvrzení o příjmu, buď požádají o roční zúčtování posledního zaměstnavatele v roce, bude-li to v jejich případě možné, nebo podají DP. Ti, pro které jste posledním zaměstnavatelem v roce vy, neměli souběžně v jednom měsíci 2 zaměstnavatele, ti vás můžou požádat o roční zúčtování.

• 22. 1. 2008 13:59

Tazatel (neregistrovaný)

Z příjmu 18000(nepodepsané prohlášení) jsem odvedl srážkovou ve výši daň 2713 dle tabulek (do 10100 12%,pak z přesahující částky 19%)...ale asi jsem měl odvézt zálohu ve výši nejméně 20%...Budu mít problém ? A byl by výpočet stejný i u podepsaného prohlášení ?

• 22. 1. 2008 17:40

J (neregistrovaný)

Ano, měl jste odvést nejméně 20%, ale je to zálohová daň, tak na jaký účet jste ji odvedl? Váš výpočet by seděl na podepsané prohlášení. Tam se daní podle tabulek. Musíte to opravit a čím dříve tím lépe.

• 23. 1. 2008 7:27

tazatel (neregistrovaný)

Poslal jsem to na účet s přečíslím 7720...asi problém, co ? Jaký měl být ten správný ?

• 23. 1. 2008 8:13

Líba (neregistrovaný)

Zálohová se posílá na předčíslí 713. Domluvte se s FÚ, stalo se mi, že jsem to omylem poslala na špatné číslo, poslala jsem žádost a oni to převedli. Zjistěte si u toho člověka, kterému jste daň špatně spočítal, jestli ten měsíc měl podepsané prohlášení jinde. Třeba by vám ho mohl podepsat a bylo by po problému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).