Re: Povinnost podávat daňové přiznání
Nad 5000,- není daň srážková, ale zálohová. Není jasné, jestli se jedná o loňský rok nebo o leden. Jestli je to rok 2007, tak daň měla být nejméně 20 % pro ty, co nemohli mít podepsané prohlášení. Vystavte potvrzení o příjmu, buď požádají o roční zúčtování posledního zaměstnavatele v roce, bude-li to v jejich případě možné, nebo podají DP. Ti, pro které jste posledním zaměstnavatelem v roce vy, neměli souběžně v jednom měsíci 2 zaměstnavatele, ti vás můžou požádat o roční zúčtování.
Z příjmu 18000(nepodepsané prohlášení) jsem odvedl srážkovou ve výši daň 2713 dle tabulek (do 10100 12%,pak z přesahující částky 19%)...ale asi jsem měl odvézt zálohu ve výši nejméně 20%...Budu mít problém ? A byl by výpočet stejný i u podepsaného prohlášení ?
Ano, měl jste odvést nejméně 20%, ale je to zálohová daň, tak na jaký účet jste ji odvedl? Váš výpočet by seděl na podepsané prohlášení. Tam se daní podle tabulek. Musíte to opravit a čím dříve tím lépe.
Zálohová se posílá na předčíslí 713. Domluvte se s FÚ, stalo se mi, že jsem to omylem poslala na špatné číslo, poslala jsem žádost a oni to převedli. Zjistěte si u toho člověka, kterému jste daň špatně spočítal, jestli ten měsíc měl podepsané prohlášení jinde. Třeba by vám ho mohl podepsat a bylo by po problému.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2008 9:33
Jako fyzická osoba jsem zaměstnal při jedné stavební zakázce několi osob na dohody o provedení prááce....byli mezi nimi důchodci, studenti,lidé co jsou evidováni na úřadu práce a také normálně zaměstnaní lidé. jejich příjem byl vždy nad 5000,-Kč. Jakou srážkovou daň(v jaké výši) jsem měl povinnost odvést finančnímu úřadu a hlavně, zda vyplývají z titulu tohoto příjmu pro dané osoby nějaké povinnosti z titulu jejich daňového přiznání ? Jsou povinni si oni sami podávat daňové přiznání ?