Re: OSVČ versus rodičovský příspěvek-PRO
Myslím si, že zpětně se změnit osoba pobírající rod.příspěvek nedá. Dávka už Vám byla vyplacena. Pokud by rod.přísoěvek pobíral Váš manžel nezapočítavala by se do daň základu a SP a ZP by platit sice musel, ale jenom z vypočtené částky tj. pokud má malý zisk nebo ztrátu nemusel by platit nutně celé minimální zálohy, ale jenom takové jaké se vypočtou z jeho příjmu. Vy v takovém případě nebudete muset platit SP, ale zdravotní pojištění v minimální výši platit musíte, i když nemáte příjem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2008 14:59
Moc prosím o radu. V současné době jsem na rodičovské dovolené, zaměstnání mám ukončené a pobírám rodičovský příspěvek. D9tě je narozené v říjnu 2005.
Chtěla jsem se zeptat, můj manžel je OSVČ a každý rok mu vychází 0 základ daně. Je možné, aby si rodičovský příspěvek přehlásil na sebe on a neplatil tak sociální a zdravotní pojištění? Budu se mu zvyšovat tímto příspěvkem daňový základ, či ne?
Co to bude znamenat pro mě, budu muset něco platit(SP,ZP)?
Od kdy zpátky se může zažádat?
Děkuji moc
Jana