DE DPH a záznamní povinnost

• (neregistrovaný)

21. 1. 2008 22:58

Dobrý večer, prosím Vás, hledám, hledám a nenacházím. Kde najdu jak přesně a hlavně správně vést záznamní evidenci k DPH v daňové evidenci???
    stavební činnost (musí se třídit na zakázky)
    a hostinská činnost (musí být vedena evidence zvlášť nákup surovin, alko, neaklo, tabák,…….) bohužel toto třídění můj software neumožňuje a finanční úřad to při kontrole DPH vyžaduje, ale nikde jsem nenašla žádný mustr, ani jak to má vlastně být.
    Prosíííííííííím poraďte. Děkuji Markéta

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2008 10:50

R. (neregistrovaný)

Re: DE DPH a záznamní povinnost
      Dobrý den, najdete to v zákoně o Srávě daní a poplatků, č. 337/1992 § 39. Nevím zda máte rozhodnutí od FÚ dle odst.2 nebo
      jste jen špatně evidovala tržby. Dle tohoto zákona musíte totiž
      vést denní evidenci tržeb v evidenci DPH i DE, nestačí jen zdanit na konci období celou částku příjmem do pokladny...

• 22. 1. 2008 12:10

Markéta (neregistrovaný)

Dobrý den moc děkuji za odpověď, ale po přečtení stejně nevím jak přesně to má být vedeno, nemáte nějaký mustr nebo něco?? Prosím, prosím. Jedná se o hostinkou činnost a tam by výdaje měli být tříděny na na nákup surovin, alko-nealko nápoje, pivo, víno,.... mám takouvou tabulku v excelu, ale nevím jestli to mám správně. Děkuji Markéta

• 22. 1. 2008 12:32

R. (neregistrovaný)

Ze Zákona o dani z příjmů v DE evidujete příjmy a výdaje, dělíte na
      daňově účinné a neúčinné, Příjmy pak musíte evidovat dle výše
      uvedeného § dle záznamní povinnosti denně v případě tržeb.. Pokud jste plátce DPH, musíte vést evidenci DPH, tu členíte na DPH na vstupu v základní a snížené sazbě a DPH na výstupu v základní a sníženésazbě a účtujete dle DUZP.
      Kromě toho musíte v DE vést evidenci odepisovaného majetku na kartách a na konci roku udělat inventarizaci všeho majetku, v daňovém přiznání pak uvádíte konečné stavy....
      Že by bylo členění daňově účinných výdajů povinné, jsem ještě neslyšela, opravdu to po Vás Fú vyžaduje. Ale sama mám analytiku těchto výdajů v sofwaru nastavenou, je to praktické pro Vaše účely, aby jste věděla, za co jste peníze vlastně utratila... Nevím, v jakém programu účtujete, ale pokud jen v excelu, kupte si nějakou knihu DENÍK např. v papírnictví a podle toho si tabulku v excelu udělejte. V hostinské činnosti v excelu si umím představit sloupec Daňově účinné výdaje a podsloupečky např. Zboží, Materiál, Provozní režie, Pohonné hmoty apod, co potřebujete vy. V účetním softwaru můžu členit ještě dál, ale nevím jak by se
      Vám to potom v excelu. Když tak ještě napište, kde vlastně DE vedete, takhle se těžko radí.

• 22. 1. 2008 15:40

Markéta (neregistrovaný)

Jste moc hodná, mám software do firmy EMSOFT, procuji s ním již 10 let je to vlastně jednoduché účetnictví jsem s ním spokojená až na možnost toho podrobného třídění. Tak mám ještě tu dodatkovou tabulku v excelu. Podle mě to FÚ vyžaduje, aby přesně věděl kolik jsme toho nakoupili a kolik jsme na tom vydělali. Mě to, ale ztěžuje práci protože musím v podstatě vše účtovat 2x. Jinak máme pokladnu registrační -nefiskální na záznam tržeb, tam to máme taky rozděleno na to pivo, víno, alko, nealko, připravené jídla,….. takže když se pak porovnají tržby a tou tabulkou v excelu FÚ přesně ví kolik máme na čem %. Potřebuji se jen ujistit jestli to dělám správně a jestli někde není přesně předepsáno jak to má být.
      Jaký máte Vy software a jak jste s ním spokojená?? Moc děkuji za rady a odpovědi Markéta

• 22. 1. 2008 20:34

R. (neregistrovaný)

Myslím, že líp už to mít nemůžete:-))), v rámci možností. Já účtuji v programu OZO, ta analytika je tam bezva, zadám si v nastavení,kolik sloupců potřebuji a je to a pro každou firmu to může být jiné, dle zaměření.... Jak v příjmech tak výdajích a zároveň jedním dokladem eviduji i DPH. Ale má to taky své mouchy, např. výstupy jsou v zákl. formě nepřehledné, musím je upravovat do tabulek sama..:-(((. Takže taky práce navíc.. mějte se Renata

• 22. 1. 2008 20:59

Markéta (neregistrovaný)

Děkuji moc za podporu, to jsem potřebovala slyšet. Mějte se krásně Markéta

• 23. 1. 2008 1:15

fiwex (neregistrovaný)

Dobrý den, taky si myslím, že toho členění už snad ani víc mít nemůžete. Dělal jsem několik let jednoduché úč. na baru se solárkem a trafikou a ačkoli můj program umožňuje rozčlenit naprosto jakkoli, tak jsem to nedělal nad rámec běžné záznamní povinnosti k DPH. Finančáku bohatě stačíla podrobná inventarizace zboží jednou ročně + standart. Taky záleží koho tam máte a je nejlepší se dohodnout přímo s ním. Já dělám DE s programem ÚČTO - Tichý, Ježek - Nový Bor už cca 13 let a jsem s ním naprosto spokojen, protože co se týká DE, na něm uděláte úplně všechno tak, že nepotřebujete vůbec žádné doplňky, včetně tiskopisů. Mějte se.

• 23. 1. 2008 1:33

Markéta (neregistrovaný)

Dobrý den, no víte teď jak je hodně práce a kolem samé kontroly tak mám nějakou depku a obavy zda mám vše v pořádku. Na program účto jsem slyšela už od více lidí chválu, mám dokonce staženu demoverzi a program je i mnohem levnější než co mám doteď včetně aktualizací. Je, ale úplně odlišný od toho mého a nevím jestli bych si na něho zvykla. Na tom mém pracuji již 10 let tak se bojím něco měnit. Účtujete i nějakou stavební firmu?? Umožňuje tento program třídění na zakázky?? Já to zase třídím v tom excelu. Mějte krásný den Markéta

• 23. 1. 2008 1:49

fiwex (neregistrovaný)

Jasněže třídí zakázky. Fakt všechno. Taky bych to zrovna v tomto období nelámal přes koleno, ale až butete mít chvíli času, tak se mrkněte na jejich stránky. Určitě tam budou mít odkaz na školení, který Vám začátek usnadní a pak ušetříte spoustu času s účtováním. Já měl štěstí, že mě všechno polopatě vysvětlovala kolegyně v práci v době, kdy jsem netušil, že se účetnictvím kdy budu živit a kdybych tento program rychle nepochopil, tak bych to asi ani nikdy nedělal. Vypadá to jako bych byl jejich dealer, ale jsem s touto firmou ve styku jen a pouze při objednávce a platbě za aktualizaci. Prostě spokojenec.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).