Re: DE DPH a záznamní povinnost
Dobrý den, najdete to v zákoně o Srávě daní a poplatků, č. 337/1992 § 39. Nevím zda máte rozhodnutí od FÚ dle odst.2 nebo
jste jen špatně evidovala tržby. Dle tohoto zákona musíte totiž
vést denní evidenci tržeb v evidenci DPH i DE, nestačí jen zdanit na konci období celou částku příjmem do pokladny...
Dobrý den moc děkuji za odpověď, ale po přečtení stejně nevím jak přesně to má být vedeno, nemáte nějaký mustr nebo něco?? Prosím, prosím. Jedná se o hostinkou činnost a tam by výdaje měli být tříděny na na nákup surovin, alko-nealko nápoje, pivo, víno,.... mám takouvou tabulku v excelu, ale nevím jestli to mám správně. Děkuji Markéta
Ze Zákona o dani z příjmů v DE evidujete příjmy a výdaje, dělíte na
daňově účinné a neúčinné, Příjmy pak musíte evidovat dle výše
uvedeného § dle záznamní povinnosti denně v případě tržeb.. Pokud jste plátce DPH, musíte vést evidenci DPH, tu členíte na DPH na vstupu v základní a snížené sazbě a DPH na výstupu v základní a sníženésazbě a účtujete dle DUZP.
Kromě toho musíte v DE vést evidenci odepisovaného majetku na kartách a na konci roku udělat inventarizaci všeho majetku, v daňovém přiznání pak uvádíte konečné stavy....
Že by bylo členění daňově účinných výdajů povinné, jsem ještě neslyšela, opravdu to po Vás Fú vyžaduje. Ale sama mám analytiku těchto výdajů v sofwaru nastavenou, je to praktické pro Vaše účely, aby jste věděla, za co jste peníze vlastně utratila... Nevím, v jakém programu účtujete, ale pokud jen v excelu, kupte si nějakou knihu DENÍK např. v papírnictví a podle toho si tabulku v excelu udělejte. V hostinské činnosti v excelu si umím představit sloupec Daňově účinné výdaje a podsloupečky např. Zboží, Materiál, Provozní režie, Pohonné hmoty apod, co potřebujete vy. V účetním softwaru můžu členit ještě dál, ale nevím jak by se
Vám to potom v excelu. Když tak ještě napište, kde vlastně DE vedete, takhle se těžko radí.
Jste moc hodná, mám software do firmy EMSOFT, procuji s ním již 10 let je to vlastně jednoduché účetnictví jsem s ním spokojená až na možnost toho podrobného třídění. Tak mám ještě tu dodatkovou tabulku v excelu. Podle mě to FÚ vyžaduje, aby přesně věděl kolik jsme toho nakoupili a kolik jsme na tom vydělali. Mě to, ale ztěžuje práci protože musím v podstatě vše účtovat 2x. Jinak máme pokladnu registrační -nefiskální na záznam tržeb, tam to máme taky rozděleno na to pivo, víno, alko, nealko, připravené jídla,….. takže když se pak porovnají tržby a tou tabulkou v excelu FÚ přesně ví kolik máme na čem %. Potřebuji se jen ujistit jestli to dělám správně a jestli někde není přesně předepsáno jak to má být.
Jaký máte Vy software a jak jste s ním spokojená?? Moc děkuji za rady a odpovědi Markéta
Myslím, že líp už to mít nemůžete:-))), v rámci možností. Já účtuji v programu OZO, ta analytika je tam bezva, zadám si v nastavení,kolik sloupců potřebuji a je to a pro každou firmu to může být jiné, dle zaměření.... Jak v příjmech tak výdajích a zároveň jedním dokladem eviduji i DPH. Ale má to taky své mouchy, např. výstupy jsou v zákl. formě nepřehledné, musím je upravovat do tabulek sama..:-(((. Takže taky práce navíc.. mějte se Renata
Dobrý den, taky si myslím, že toho členění už snad ani víc mít nemůžete. Dělal jsem několik let jednoduché úč. na baru se solárkem a trafikou a ačkoli můj program umožňuje rozčlenit naprosto jakkoli, tak jsem to nedělal nad rámec běžné záznamní povinnosti k DPH. Finančáku bohatě stačíla podrobná inventarizace zboží jednou ročně + standart. Taky záleží koho tam máte a je nejlepší se dohodnout přímo s ním. Já dělám DE s programem ÚČTO - Tichý, Ježek - Nový Bor už cca 13 let a jsem s ním naprosto spokojen, protože co se týká DE, na něm uděláte úplně všechno tak, že nepotřebujete vůbec žádné doplňky, včetně tiskopisů. Mějte se.
Dobrý den, no víte teď jak je hodně práce a kolem samé kontroly tak mám nějakou depku a obavy zda mám vše v pořádku. Na program účto jsem slyšela už od více lidí chválu, mám dokonce staženu demoverzi a program je i mnohem levnější než co mám doteď včetně aktualizací. Je, ale úplně odlišný od toho mého a nevím jestli bych si na něho zvykla. Na tom mém pracuji již 10 let tak se bojím něco měnit. Účtujete i nějakou stavební firmu?? Umožňuje tento program třídění na zakázky?? Já to zase třídím v tom excelu. Mějte krásný den Markéta
Jasněže třídí zakázky. Fakt všechno. Taky bych to zrovna v tomto období nelámal přes koleno, ale až butete mít chvíli času, tak se mrkněte na jejich stránky. Určitě tam budou mít odkaz na školení, který Vám začátek usnadní a pak ušetříte spoustu času s účtováním. Já měl štěstí, že mě všechno polopatě vysvětlovala kolegyně v práci v době, kdy jsem netušil, že se účetnictvím kdy budu živit a kdybych tento program rychle nepochopil, tak bych to asi ani nikdy nedělal. Vypadá to jako bych byl jejich dealer, ale jsem s touto firmou ve styku jen a pouze při objednávce a platbě za aktualizaci. Prostě spokojenec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 1. 2008 22:58
Dobrý večer, prosím Vás, hledám, hledám a nenacházím. Kde najdu jak přesně a hlavně správně vést záznamní evidenci k DPH v daňové evidenci???
stavební činnost (musí se třídit na zakázky)
a hostinská činnost (musí být vedena evidence zvlášť nákup surovin, alko, neaklo, tabák,…….) bohužel toto třídění můj software neumožňuje a finanční úřad to při kontrole DPH vyžaduje, ale nikde jsem nenašla žádný mustr, ani jak to má vlastně být.
Prosíííííííííím poraďte. Děkuji Markéta