Re: Odstupné vs. RZ vs. daň. přiznání
Vystavila bych mu potvrzení o zdanitelných příjmech, ať si podá daň.přiznání sám, protože ten příjem se netýká Vaší firmy.
Pokud měl zaměstnanec stále stejného zaměstnavatele, tak
zákon o daních z příjmů určoval, že pokud zaměstnavatel nevyplatí mzdu (část mzdy) za r. 2005 do 31.1.2006, resp. všechny mzdy za r. 2006 do 31.1.2007, potom bylo vyplacených např. jen 11 mezd nebo méně, ale odpočty a slevy na dani se počítaly za 12 měsíců, takže zaměstnanci dostávali vratku daně, pokud požádali o RZD nebo podávali daň.př. Když potom po 31.1. doplatil zaměstnavatel dlužnou mzdu, tak v dalším roce bylo v ročním zúčtování vyplacených 13 mezd nebo více, ale odpočty, slevy jen za 12 měsíců, takže pokud zaměstnanec nebyl povinen podávat daň.přiznání na FÚ a nepožádal ve MÚ o zúčtování daně, potom zaměstnanec žádnou daň nedoplácel.
Na to zákonodárci přišli, že se to dá zneužívat a od r. 2008 je změna zákony, takže pokud se tento případ stane, budou muset zaměstnanci podávat daň. přiznání na FÚ - to se již tedy bude týkat mezd z r. 2007, když nebudou vyplaceny do 31.1.2008.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2008 15:03
Hezký den všem, letos mě poprvé čeká RZ a už mám problém. Zaměstnanec loni dostal vyplacené odstupné od předchozího zaměstnavatele za rok 2006. Trošku jsem pročítala chytré knihy a tam je psáno, že pokud dostal doplatek mzdy po 31.1.2007 musí si podat daň. přiznání sám. Můžu počítat jako doplatek mzdy i odstupné? A pochopila jsem to vůbec správně?
Díky moc za odpověď