Re: slevy na dani - student
Ne, sleva na poplatníka ani sleva na studenta nesouvisí s tím, kolik měsíců v roce člověk pracoval. Sleva na poplatníka (7200) náleží vždy celá. Sleva na studenta náleží také celá, pokud jste byl po celý rok studentem. Pokud jste nebyl celý rok studentem, náleží 1/12 z celoroční slevy za tolik měsíců, kolik měsíců jste měl statut studenta (např. jste byl studentem 6 měsíců, pak náleží sleva 6 x 200 Kč, tj. 1200 Kč). Slevy se ovšem odečtou z daně jen do nuly. Např. Vám vyjde daň 10000 Kč, bez slevy na poplatníka a slevy na studenta (pokud jste byl celý rok studentem) zbývá odvod daně 400 Kč. Kdyby Vám vyšla daň třeba 6000 Kč, pak odečtete slevu na poplatníka a ani ji nevyužijete celou a daň je už je nulová. Sleva na studenta nebude využita vůbec. Prostě daň bude 0.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
22. 1. 2008 18:46
prosím zda se domnívám dobře, že v případě, že jsem zahájil jako st.udent VŠ podnikání 1.3.07- krátí se mi sleva na dani - 7200 a 2400 - tzn. 9600 celkem o dvě dvanáctiny na 8000,-,vzhledem k tomu, že jsem nepodnikal celý lońský rok. Předem děkuji za odpověd, jsem z toho jelen.