Slevy na dani - student

• (neregistrovaný)

22. 1. 2008 18:46

prosím zda se domnívám dobře, že v případě, že jsem zahájil jako st.udent VŠ podnikání 1.3.07- krátí se mi sleva na dani - 7200 a 2400 - tzn. 9600 celkem o dvě dvanáctiny na 8000,-,vzhledem k tomu, že jsem nepodnikal celý lońský rok. Předem děkuji za odpověd, jsem z toho jelen.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 1. 2008 19:09

Jiřka (neregistrovaný)

Re: slevy na dani - student
      Ne, sleva na poplatníka ani sleva na studenta nesouvisí s tím, kolik měsíců v roce člověk pracoval. Sleva na poplatníka (7200) náleží vždy celá. Sleva na studenta náleží také celá, pokud jste byl po celý rok studentem. Pokud jste nebyl celý rok studentem, náleží 1/12 z celoroční slevy za tolik měsíců, kolik měsíců jste měl statut studenta (např. jste byl studentem 6 měsíců, pak náleží sleva 6 x 200 Kč, tj. 1200 Kč). Slevy se ovšem odečtou z daně jen do nuly. Např. Vám vyjde daň 10000 Kč, bez slevy na poplatníka a slevy na studenta (pokud jste byl celý rok studentem) zbývá odvod daně 400 Kč. Kdyby Vám vyšla daň třeba 6000 Kč, pak odečtete slevu na poplatníka a ani ji nevyužijete celou a daň je už je nulová. Sleva na studenta nebude využita vůbec. Prostě daň bude 0.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).