Re: Daň z příjmy FO a úroky z hypotéky
Koupili jsme v roce 2007 byt (už ho máme v katastru zapsaný). Když jsem to teď v lednu dávala na účtárnu v zaměstnání, tak po mně chtěli potvrzení zaplacených úroků z banky, výpis z katastru nemovitostí (list vlastnictví) a kopii úvěrové smlouvy. Bez těchto tří věcí, to prý nepůjde. Zeptejte se na Vaší účtárně, třeba bude stačit úvěrová smlouva a potvrzení z banky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2008 0:02
Dobrý den,
prosím Vás o radu nebo o vyjádření k problému, který mi svým pochybením způsobil developer, od něhož jsme v loňském roce koupili byt.
V prosinci roku 2007 jsme podepsali smlouvu o převodu vlastnictví nemovitosti, doplatili jsme kupní cenu bytu a dočerpali hypoteční úvěr. Developer provedl vklad smluv na Katastrální úřad a vše mělo být vyřešeno. Nyní nás však z KÚ vyrozumněli, že se developer dopustil formální chyby při podání návrhu na vklad dokumentů do katastru nemoviotostí a vkladové řízení musí proběhnout znovu včetně podání nového návrhu na vklad. Problém je tedy v tom, že ačkoliv jsme nemovitost zakoupili v roce 2007, což můžeme doložit smlouvou o převodu vlastnictví, platný návrh na vklad do katastru a tudíž i zápis do katastru nemovitostí bude pravděpodobně až v únoru 2008. Chtěl bych Vás proto požádat o vyjádření, zda v tomto případě můžeme žádat o započtení úroků zaplacených z hypotečního úvěru v ročním zůčtování daně pro rok 2007? Jinými slovy, co je v tomto případě rozhodujícím dokumentem pro uplatnění odpočtů za úroky z hypotečního úvěru - smlouva o převodu vlastnictví nebo zápis na katastr nemnovitostí?
Předem Vám děkuji za vyjádření i za Váš čas a přeji hezký den.