Daň z příjmy FO a úroky z hypotéky

• (neregistrovaný)

23. 1. 2008 0:02

Dobrý den,

prosím Vás o radu nebo o vyjádření k problému, který mi svým pochybením způsobil developer, od něhož jsme v loňském roce koupili byt.

V prosinci roku 2007 jsme podepsali smlouvu o převodu vlastnictví nemovitosti, doplatili jsme kupní cenu bytu a dočerpali hypoteční úvěr. Developer provedl vklad smluv na Katastrální úřad a vše mělo být vyřešeno. Nyní nás však z KÚ vyrozumněli, že se developer dopustil formální chyby při podání návrhu na vklad dokumentů do katastru nemoviotostí a vkladové řízení musí proběhnout znovu včetně podání nového návrhu na vklad. Problém je tedy v tom, že ačkoliv jsme nemovitost zakoupili v roce 2007, což můžeme doložit smlouvou o převodu vlastnictví, platný návrh na vklad do katastru a tudíž i zápis do katastru nemovitostí bude pravděpodobně až v únoru 2008. Chtěl bych Vás proto požádat o vyjádření, zda v tomto případě můžeme žádat o započtení úroků zaplacených z hypotečního úvěru v ročním zůčtování daně pro rok 2007? Jinými slovy, co je v tomto případě rozhodujícím dokumentem pro uplatnění odpočtů za úroky z hypotečního úvěru - smlouva o převodu vlastnictví nebo zápis na katastr nemnovitostí?

Předem Vám děkuji za vyjádření i za Váš čas a přeji hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2008 12:42

Jana (neregistrovaný)

Re: Daň z příjmy FO a úroky z hypotéky
      Koupili jsme v roce 2007 byt (už ho máme v katastru zapsaný). Když jsem to teď v lednu dávala na účtárnu v zaměstnání, tak po mně chtěli potvrzení zaplacených úroků z banky, výpis z katastru nemovitostí (list vlastnictví) a kopii úvěrové smlouvy. Bez těchto tří věcí, to prý nepůjde. Zeptejte se na Vaší účtárně, třeba bude stačit úvěrová smlouva a potvrzení z banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).