Re: DE-plátce, osobní auto v OM
Sama jsem to vždy dělala tak, že jsem si zjistila za kvartál (jsme čtvrtletnílní plátci) poměr služebních a soukromých jízd. Pak jsem náklady poměrem pokrátila. Př. Náklady (včetně PHM) byly 10.000,- + DPH, celé jsem je dala do nákladů. Soukromě se najelo 1000 km. Tudíž jsem pak 10% (vč. DPH) z celkových nákladů dala interním dokladem do příjmů.
To je dobrý postup, ale jen v případě, kdy podnikatel poctivě vede knihu jízd. Většina z nich to mastí až po zkončení roku. Tudíž to děláme jako Vy, ale až za poslední kvartál. Jen s tím rozdílem, že vše co souvisí s autem (kromě silniční daně) dáváme jako JVY (jiný výdaj bez vlivu nazisk). Po zkončení roku klekneme na podnikatele a on udělá podle dokladů knihu jízd. Z té pak spočítáme poměr a tímto poměrem upravíme to, co půjde do výdajů s vlivem na zisk a na to spočítáme DPH. Má to nevýhodu v tom, že si podnikatel nárokuje odpočet až na konci roku. Když jsme jej tlačili k tomu, aby dělal knihu jízd čtvrtletně, tak raději něco oželí a stejně to mastí až nyní.
To máte pravdu, ale já píšu knihu jízd za šéfa, takže jsem ji vždy psala, abych to zohlednila v DPH ve správném čtvrtletí.
Ale vím, že většina podinakatelů to dělá přesně jak píšete Vy. Dokonce znám i jednoho, který to píše, až když příjde kontrola z FÚ. To mu pak vyšlo, že v jeden den tankoval v Praze ale cesťák měl napsaný na Brno. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2008 7:02
Jsem plátce DPH.V loni jsem si koupil v 10/2007- ojeté OS do podnikání.
Auto používám z velké části k popdnikání a zřídka k soukromým
účelům. Mám Fa za opravu auta.Mohuji celou uplatnit do DPH a zároveň do výdajů.
Nebo je nějaký poměr v jaké výši uplatnit výdaj za opravu při používání ke služebním a soukromím účelům ?
Mohu si ten poměr určit sám?
Děkuji