DE-plátce, osobní auto v OM

• (neregistrovaný)

23. 1. 2008 7:02

Jsem plátce DPH.V loni jsem si koupil v 10/2007- ojeté OS do podnikání.
    Auto používám z velké části k popdnikání a zřídka k soukromým
    účelům. Mám Fa za opravu auta.Mohuji celou uplatnit do DPH a zároveň do výdajů.
    Nebo je nějaký poměr v jaké výši uplatnit výdaj za opravu při používání ke služebním a soukromím účelům ?
    Mohu si ten poměr určit sám?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2008 7:12

Pavča (neregistrovaný)

Re: DE-plátce, osobní auto v OM
      Sama jsem to vždy dělala tak, že jsem si zjistila za kvartál (jsme čtvrtletnílní plátci) poměr služebních a soukromých jízd. Pak jsem náklady poměrem pokrátila. Př. Náklady (včetně PHM) byly 10.000,- + DPH, celé jsem je dala do nákladů. Soukromě se najelo 1000 km. Tudíž jsem pak 10% (vč. DPH) z celkových nákladů dala interním dokladem do příjmů.

• 23. 1. 2008 7:30

fa (neregistrovaný)

To je dobrý postup, ale jen v případě, kdy podnikatel poctivě vede knihu jízd. Většina z nich to mastí až po zkončení roku. Tudíž to děláme jako Vy, ale až za poslední kvartál. Jen s tím rozdílem, že vše co souvisí s autem (kromě silniční daně) dáváme jako JVY (jiný výdaj bez vlivu nazisk). Po zkončení roku klekneme na podnikatele a on udělá podle dokladů knihu jízd. Z té pak spočítáme poměr a tímto poměrem upravíme to, co půjde do výdajů s vlivem na zisk a na to spočítáme DPH. Má to nevýhodu v tom, že si podnikatel nárokuje odpočet až na konci roku. Když jsme jej tlačili k tomu, aby dělal knihu jízd čtvrtletně, tak raději něco oželí a stejně to mastí až nyní.

• 23. 1. 2008 8:01

Pavča (neregistrovaný)

To máte pravdu, ale já píšu knihu jízd za šéfa, takže jsem ji vždy psala, abych to zohlednila v DPH ve správném čtvrtletí.
      Ale vím, že většina podinakatelů to dělá přesně jak píšete Vy. Dokonce znám i jednoho, který to píše, až když příjde kontrola z FÚ. To mu pak vyšlo, že v jeden den tankoval v Praze ale cesťák měl napsaný na Brno. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).