Re: předkupní právo na nemovitost
S touto problematikou jsem se taky potýkala a dopadla jsem jako "sedláci u Chlumce", protože úřady jsou dnes mocné. MÚ si objednal svého znalce,který vytvořil odhad na nemovitost v podobě tržní ceny. Takže pokud jsem chtěla objekt koupit, musela jsem platit a neremcat, protože by to jinak šlo do dražby. Měla jsem jen tu výhodu z předkupního práva, že cena byla stanovená pevná a s nikým jsem nemusela licitovat. Dala jsem si udělat taky odhad, který byl o dost peněz menší, ale bylo mi naznačeno - buď ber a nebo nech být. Tak co mi zbývalo, držet "hubu a krok" a vzít to tak, jak bylo nabídnuto, jenom s výhodou předkupního práva.
Re: předkupní právo na nemovitost
Prodává-li město "svoji" polovinu, máte na ni předkupní právo - to znamená, že Vám ji město musí nabídnout za cenu, kterou nabízí třetí osoba, t.j. musí už mít zájemce - nelze "nastřelit" cenu a "vydírat" Vás (když to nekoupíte Vy, prodáme to jinému!); toho "jiného" už musí mít. Pokud město prodej neiniciuje, navrhněte sama městu koupi "jeho" poloviny včetně kupní ceny - tu je třeba dohodnout, ne stanovit např. oceněním podle Vyhlášky. Obdobně se postupuje u zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, což je ta správnější varianta (spoluvlastnictví lze "ukončit" buď jeho zrušením a vypořádáním, nebo prodejem podílu mezi spoluvlastníky - efekt je u obou případů stejný). Pokud společná věc např. chátrá a spoluvlastníci nejsou schopní se dohodnout na její údržbě či užívání, lze soudu podat návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví (soudem); zde by se jako výchozí cena stanovila cena tržní. Zrušení a vypořádání je samozřejmě možné také po vzájemné dohodě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2008 10:06
Na základě dědictví a restitucí jsem získala jen poloviny všech nemovitostí.Nyní mám zájem o odkup druhé poloviny rozpadlé zemědělské usedlosti,kterou mám ve spoluvlastnictví s městským úřadem.Jak se v tomto případě stanoví cena nemovitosti-odhadní,tržní?