Předkupní právo na nemovitost

• (neregistrovaný)

23. 1. 2008 10:06

Na základě dědictví a restitucí jsem získala jen poloviny všech nemovitostí.Nyní mám zájem o odkup druhé poloviny rozpadlé zemědělské usedlosti,kterou mám ve spoluvlastnictví s městským úřadem.Jak se v tomto případě stanoví cena nemovitosti-odhadní,tržní?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2008 11:50

A. (neregistrovaný)

Re: předkupní právo na nemovitost
      S touto problematikou jsem se taky potýkala a dopadla jsem jako "sedláci u Chlumce", protože úřady jsou dnes mocné. MÚ si objednal svého znalce,který vytvořil odhad na nemovitost v podobě tržní ceny. Takže pokud jsem chtěla objekt koupit, musela jsem platit a neremcat, protože by to jinak šlo do dražby. Měla jsem jen tu výhodu z předkupního práva, že cena byla stanovená pevná a s nikým jsem nemusela licitovat. Dala jsem si udělat taky odhad, který byl o dost peněz menší, ale bylo mi naznačeno - buď ber a nebo nech být. Tak co mi zbývalo, držet "hubu a krok" a vzít to tak, jak bylo nabídnuto, jenom s výhodou předkupního práva.

• 24. 1. 2008 8:47

právník (neregistrovaný)

Re: předkupní právo na nemovitost
      Prodává-li město "svoji" polovinu, máte na ni předkupní právo - to znamená, že Vám ji město musí nabídnout za cenu, kterou nabízí třetí osoba, t.j. musí už mít zájemce - nelze "nastřelit" cenu a "vydírat" Vás (když to nekoupíte Vy, prodáme to jinému!); toho "jiného" už musí mít. Pokud město prodej neiniciuje, navrhněte sama městu koupi "jeho" poloviny včetně kupní ceny - tu je třeba dohodnout, ne stanovit např. oceněním podle Vyhlášky. Obdobně se postupuje u zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, což je ta správnější varianta (spoluvlastnictví lze "ukončit" buď jeho zrušením a vypořádáním, nebo prodejem podílu mezi spoluvlastníky - efekt je u obou případů stejný). Pokud společná věc např. chátrá a spoluvlastníci nejsou schopní se dohodnout na její údržbě či užívání, lze soudu podat návrh na zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví (soudem); zde by se jako výchozí cena stanovila cena tržní. Zrušení a vypořádání je samozřejmě možné také po vzájemné dohodě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).