Re: Daňová evidence - uhrazená záloha
Uhrazená záloha např. za elektrickou energii je nákladem včetně přijatého plnění DPH - účtuji průběžně celý rok a zálohy platím měsíčně. U konečné faktury účtuji pouze rozdíl v přeplatku nebo nedoplatku a to také včetně DHP z této částky. Na konečných fakturách jsou vyčíslené zálohy, takže je možné je porovnat.
Pokud se jedná o jednorázovou akci, na kterou chce dodavatel zálohu a po vykonané práci teprve vystaví fakturu a dostane zbytek, účtovala bych se vším všudy až konečnou fakturu. Zálohu bych si dala pouze jako evidenční.
Re: Daňová evidence - uhrazená záloha
Bavíte se skutečně o DAŇOVÉ EVIDENCI ? Pak tedy neúčtujeme ale evidujeme. Příjmy a výdaje zdaňujeme v tom roce, kdy byly uhrazeny, bez zohledňování jestli je něco jednorázové či ne. Přijatá záloha je příjmem, DPH podle toho kdy nastalo DUZP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2008 10:26
Účtuji v daňové evidenci, jsem plátce DPH: . Stále mi není jasné zda pro mě je uhrazená záloha je nákladem. Nebo je náklad až konečná faktura. U přijaté zálohy neuplatním DPH až u konečné faktury a jak se to s výnosem???
Děkuji