Daňová evidence - uhrazená záloha

• (neregistrovaný)

23. 1. 2008 10:26

Účtuji v daňové evidenci, jsem plátce DPH: . Stále mi není jasné zda pro mě je uhrazená záloha je nákladem. Nebo je náklad až konečná faktura. U přijaté zálohy neuplatním DPH až u konečné faktury a jak se to s výnosem???
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2008 11:21

A. (neregistrovaný)

Re: Daňová evidence - uhrazená záloha
      Uhrazená záloha např. za elektrickou energii je nákladem včetně přijatého plnění DPH - účtuji průběžně celý rok a zálohy platím měsíčně. U konečné faktury účtuji pouze rozdíl v přeplatku nebo nedoplatku a to také včetně DHP z této částky. Na konečných fakturách jsou vyčíslené zálohy, takže je možné je porovnat.
      Pokud se jedná o jednorázovou akci, na kterou chce dodavatel zálohu a po vykonané práci teprve vystaví fakturu a dostane zbytek, účtovala bych se vším všudy až konečnou fakturu. Zálohu bych si dala pouze jako evidenční.

• 23. 1. 2008 22:09

Jitka_D (neregistrovaný)

Re: Daňová evidence - uhrazená záloha
      Bavíte se skutečně o DAŇOVÉ EVIDENCI ? Pak tedy neúčtujeme ale evidujeme. Příjmy a výdaje zdaňujeme v tom roce, kdy byly uhrazeny, bez zohledňování jestli je něco jednorázové či ne. Přijatá záloha je příjmem, DPH podle toho kdy nastalo DUZP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).