Re: Dovoz a DPH
Ano, my používáme faktur kurz ČNB, máme nato tedy i interní směrnici.
Jak jsem již psala, používáme pro zachycení faktury do účetnictví kurz ČNB, ale jelikož pořizuji fakturu a z ní vypočítám DPH, které se promítne na vstupu a výstupu v přiznání DPH, tak používám kurz ČNB. Ve firmě jsme měli vloni audit a nikdo neměl námitek....
Já mám dneska nějaký špatný den, v předchozí odpovědi jsem zapomněla uvést, že máme pouze faktury za zboží + JSD, faktury za přepravu v cizí měně nemáme. Proto asi to menší nedorozumnění, pořád jsem mluvila o přijaté faktuře za zboží a jeho základu DPH, ale už jsem neodpovídala na dotaz, co s fakturou od přepravy vystavenou v cizí měně..... omlouvám se :-)
V ZDPH par.23/3 je- daň. povinnost vzniká dnem propuštění do příslušného režimu. Proclení za nás vyřizuje firma provádějící i přepravu zboží a opravdu den propuštění má jiné datum než z jakého je použitý kurz na JSD ( Jedná se o zjednodušený postup pro podání JSD)
--
Možná si nerozumíme, ale není to tím, že celní kurz je pevný kurz
po celý měsíc? Nebo máte JSD např. z prosince, propuštění až v lednu?
K tomu vzniku daňové povinnosti: §23/1: Daňová povinosti vzniká dnem, kdy podle předpisů upravujících vznik celního dluhu, vzniká povinost uhradit clo. Dle čl.201 nařízez. EHS celní dluh vzniká okamžikem přijetí celního prohlášení. Takže bych pro výpočet daňové povinnosti používala kurz který je na JSD.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2008 13:34
Jak vypočíst základ pro přiznání DPH u dovozu?
Mám fakturu za zboží v cizí měně a JSD a k tomu fakturu za přepravu zboží vystavenou v amerických dolarech, ale je na ni taky uvedená částka pro osvobozené DPH v Kč.
Cenu za zboží mám přepočíst celním kurzem na JSD nebo celním kurzem k datu propuštění zboží do oběhu?
Do základu připočíst částku v Kč na faktuře za přepravu nebo ji přepočítat cel. kurzem?