Re: sklady - účtování A
Opravdu u způsobu A nemůžete účtovat přes náklady, ale přes 131. Přijde mi zvláštní, že jste na jiný způsob účtování skladu přešli v průběhu roku a ne začátkem roku, po inventuře... K 31.11.07 byste totiž v tomto případě měli mít udělanou inventuru a hodnotu zásob promítnout na účet 132...
ano máme inventuru
jen nechápu , že musím nahazovat i zboží na sklad, které vlastně na sklad vůbec nejde? a co s těma náklady vedlejšími jak jsem psala, u těchto příjemek , kdy jde zboží rovnou k odběrateli, u vlastní dopravy, si zaúčtuju náklady ze skladu k dodavateli?
Pokud to trochu rozebereme, tak náklady na pořízení zboží se vedou a rozpouští hlavně proto, aby se nezkresloval výsledek. Příklad: desetituna kameniva stojí asi 400,- Kč. Dovoz třeba také desetinásobek. Koncem roku budete mít na skladě tisíc tun kameniva, ale pořizovací náklady, které se váží na těch tisíc tun, budou ve spotřebě. Proto se musí sledovat.
U vás bych navrhoval: pokračovat v metodě "B" - od skladové evidence vás stejně nikdo neosvobodí - je potřeba ji domyslet tak, aby současně s příjmem byl udělán výdej, ale to je na vás. Pro klid duše u pořizovacích nákladů - všechny náklady na dopravu zboží od dodavatele k odběrateli účtujte na analytiku. Jednou za měsíc nebo kvartál ji aktivujte MD 504AE / DAL 622. Účet 504AE bude znamenat, že jde o přímou dopravu. Do směrnic si dejte, že polovina bude podíl na sklad jako pořizovací náklady, druhá polovina odbytové náklady. Odbytové náklady mohou jít přímo do nákladů, podíl pořizovacích nákladů musíte rozpustit poměrem ke spotřebě nejméně k 31.12.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
23. 1. 2008 14:59
prosím o radu,
od 1.11.2007 jsme přešli z účtování skladu B na A.
jedná se mi o zboží , které nejde od dodavatele na sklad , ale rovnou k odběrateli.
toto zboží jsem v listopadu , prosinci účtovala - faktura přijatá 504/321, faktura vydaná 311/604.
jenže mám ted problém protože , jsem slyšela , že nemůžu účtovat u způsobu A rovnou do nákladů.
Nevím jen jestli to mám opravit v tom lonském roce, a zboží přijmout , jakoby na sklad přes 131, a fakturu přijatou ,zaúčtovat 131/321?
jen nevím jak se dostanu k vedlejším nákladům u příjemky, když jelo zboží rovnou k odběrateli? - mám dát do vedlejších nákladů u vlastní dopravy - částku - ze skladu ke zboží-dodavateli?
připadá mi to strašně pracné?
můžete mi někdo prosím poradit.
děkuji