Superhrubá mzda

• (neregistrovaný)

23. 1. 2008 21:01

Dovolila bych si prosím požádat o radu ohledně mezd.
    Nově v roce 2008 jsem se dočetla že k základu daně se přičte pojistné 26 a 9 procent týká se to prosím všech zaměstnanců nebo je tam nějaké vymezení a má to prosím nějakou souvislost se zaměstnavatelem nebo jeho povinnost odvádět a vykazovat v přehledech 26 a 9 procent se nějak změní.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 1. 2008 22:13

amanda (neregistrovaný)

Re: Superhrubá mzda
      Dělá se to u všech zaměstnanců, DPČ, ale ne u DPP. Z této "superhrubé mzdy" se bude pouze počítat daň z příjmů, u všech 15%. Odvody ZP a soc.poj. zaměstnavatele a za zaměstnance zůstavají stejné % a počítají se i nadále z hurbé mzdy, nikoliv ze "superhrubé".

• 24. 1. 2008 7:44

Hana (neregistrovaný)

Mám k této problematice další dotaz. Tzv. superhrubá mzda je "ukazatel" a podle § 46a zákona o správě daní a poplatků se má počítat na dvě desetinná místa. Připadá mi to nesmyslné vzhledem k tomu, že před výpočtem daně se stejně upraví na stokoruny nahoru.
      Jaký je Váš názor?

• 29. 1. 2008 11:33

Lenka (neregistrovaný)

narazila jsem na to v publikaci Zdanění mezd a platů 2008 - Pelech, str. 30, kde pan Pelech píše, že podle zákona, který uvádíte, tak by se mělo zaokrouhlovat na dvě desetinná čísla. jsem dost zvědavá, co mi na to řekne můj program... nicméně také tam píše, že pokud by s tím byly spojeny technické problémy, lze zaokrouhlit na celé kč nahoru. no já budu asi ráda, když to program zvládne vůbec nějak, bez ohledu jak... :-D takže uvidim po prvních mzdách... nicméně můj osobní názor - totální nesmysl

• 29. 1. 2008 13:31

Lenka (neregistrovaný)

jo a ještě teda aby to nebylo málo, tak tam pan Pelech má, že ta dvě desetinná místa platí pouze pro sociální pojištění, zdravotní tam má zaokrouhlené na celé Kč...
      v tom aby se prase...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).