Re: náhrada za PHM v DE - prosím
Nevyplatí se Vám použít pouze sazbu dle vyhlášky + základní náhradu?
>Dobrý den,
>jsem OSVČ, auto nemám v OM, ale používám ho pro
>služební jízdy od září 2007. Jak mám udělat náhradu za PHM,
>když za září a říjen nemám všechny lístečky za nákup
>PHM, ale od listopadu už jsem si to skladovala poctivě.
>Můžu září a říjen uplatnit vyhlášku a listopad a
>prosinec prokázané?
>Děkuji.
No vzhledem k tomu, že nemám všechny lístky, tak asi budu muset, ale ideální by byla kombinace, kdyby to bylo možné. Jsem plátce DPH, takže bych si mohla odečíst DPH.
>Nevyplatí se Vám použít pouze sazbu dle vyhlášky +
>základní náhradu?
>
>>Dobrý den,
>>jsem OSVČ, auto nemám v OM, ale používám ho pro
>>služební jízdy od září 2007. Jak mám udělat náhradu za
>>PHM,
>>když za září a říjen nemám všechny lístečky za nákup
>>PHM, ale od listopadu už jsem si to skladovala
>>poctivě.
>>Můžu září a říjen uplatnit vyhlášku a listopad a
>>prosinec prokázané?
>>Děkuji.
DPH můžete uplatnit pouze pokud auto vložíte do majetku firmy.
No vidíte, jsem to ale trouba a to jsem dnes studovala ten zákon. Takže tím mám vcelku jasno a když těch lístečků je víc, jakou cenu si z toho mám vybrat?
>>Dobrý den,
>>jsem OSVČ, auto nemám v OM, ale používám ho pro
>>služební jízdy od září 2007. Jak mám udělat náhradu za
>>PHM,
>>když za září a říjen nemám všechny lístečky za nákup
>>PHM, ale od listopadu už jsem si to skladovala
>>poctivě.
>>Můžu září a říjen uplatnit vyhlášku a listopad a
>>prosinec prokázané?
>>Děkuji.
>
>
>Pokud auto nemáte v OM nemůžete uplatňovat skutečné
>výdaje, ale vždy jen dle propočtu. "Lístečky" můžete za
>listopad a prosinec využít k prokázání ceny benzínu,
>pokud byla vyšší než je stanovena ministerstvem pro rok
>2007.
Dle našeho daňového poradce provádím následně: lístečky od PHM nemůžu do DE použít, jelikož auto nemám v OM. Pokud jezdím svým autem pro účely OSVČ, tak si akorát eviduji zjednodušenou knihu jízd (datum, účel a počet km, stav tachometru nikoliv) + přihlásím se k silniční dani + cesťák. Ke konci roku spočítám, kolik projedu autem km na OSVČ a pak propočítám (amortizace + PHM pro OSVČ).....
Pokud se nejedná o obchodní majetek nelze k němu dávat do účetnictví (DE) žádné výdaje. Ani účty od PHM, ani opravu. NIC. Právě proto se vypočíávají náhrady. Náhrada za PHM - místo účtů od PHM a náhrada na opotřebení - místo účtů za opravy apod.
Jak už jsem psala včera. Účty od PHM se pouze mohou použít k prokázání ceny PHM. Nemusí se použít ceny vyhlášené ministerstvem.
Moc děkuju za pomoc. A mám snad už poslední otázku na doplnění. Tento model platí i v případě, že mám auto jako soukromá osoba na leasing a splátky neuplatňuji do výdajů (tedy auto není v obchodním majetku), ale jaksi není ani moje vlastní - je majetkem leas. společnosti. I v této situaci bych si mohla náhradu za PHM a náhradu za opotřebení?
>Pokud se nejedná o obchodní majetek nelze k němu dávat
>do účetnictví (DE) žádné výdaje. Ani účty od PHM, ani
>opravu. NIC. Právě proto se vypočíávají náhrady.
>Náhrada za PHM - místo účtů od PHM a náhrada na opotřebení
>- místo účtů za opravy apod.
>
>Jak už jsem psala včera. Účty od PHM se pouze mohou
>použít k prokázání ceny PHM. Nemusí se použít ceny
>vyhlášené ministerstvem.
=========================================
Opakujete znova postup u daně z příjmů. Proč nelze uplatnit odpočet DPH? Co tomu brání? Ze kterého ustanovení ZDPH Váš pan daňový poradce došel k tomuto závěru? Na to se zeptejte!
No nejspíš proto nelze uplatnit odpočet DPH, že se vůbec nepracuje s cenou za spotřebované PHM. Pokud není auto v OM, tak lze do výdajů uplatnit náhradu za PHM a základní náhradu. Souhlasíte? Doufám, že ano. No a pro výpočet náhrady za PHM se použijí průměrné ceny vyhlášené MF a nebo (použije-li poplatník ceny vyšší) se použité ceny doloží doklady o nákupu. Ty doklady slouží ovšem pouze k doložení (!!!) použité ceny pro výpočet náhrady. Kde tady vidíte prostor pro uplatnění DPH??? Z vypočítaných náhrad? To snad ne? Z dokladů o nákupu, které se ve výdajích vůbec neobjeví? To taky ne.....tak kde?
A pro tazatelku - pokud je auto na leasing, tak se jedná o auto pronajaté a výdaje uplatňujete v prokázané výši. Tedy doklady o nákupu PHM s možností uplatnit DPH. Samozřejmě, pokud auto využijete i soukromě, musíte DPH krátit. To, že leas. splátky daňově neuplatňujete nic na věci nemění.
========================================
Tak ještě jednou. Které ustanovení zákona o DPH brání tomu, abych si uplatnil u pohoných hmot, které spotřebuji v rámci své ekonomické činnosti? Nechápu proč stále opakujete postup u daně z příjmů. Mně jde o DPH. U ní se neřídíme zákonem o daních z příjmů, ale zákonem o DPH. Je k dispozici i na tomto webu. Tak tam jukněte a napište, který je ten záludný paragraf.
Jukněte se raději vy:)) Vy totiž odmítáte pochopit podstatu problému. Tady nejde o uplatnění daně z pohonných hmot použitých k ekonomické činnosti.Vy ten doklad od PHM nikam neevidujete, neprojde vám pokladnou ani knihou ZP. Je to pouze (!!!) papírek, kterým dokládáte financům, kolik stál litr, protože pro výpočet náhrady za PHM nepoužijete vyhlášenou cenu MF ale právě tu cenu z papírků.
Jiná věc je, pokud uplatňujete skutečné výdaje na PHM (auto vlastní vložené do obch. majetku, auto pronajaté) - tam není co řešit. Máte paragony, ty zaevidujete (zaúčtujete) a uplatníte si DPH.
Takže se jděte někam juknout.
Koukám, že s vámi to asi bude marná práce :)) Vy jste teoretik přes DPH?
Abyste mohl uplatnit DPH, tak musíte doklad, který to DPH obsahuje, nějak dostat do evidence (účetnictví). To znamená, že musíte zaevidovat - zapsat do pokladny nebo (pokud je to faktura a budete ji hradit později) tak do knihy závazků a pohledávek- částku (!!!!!!!!) Kam chcete zapisovat částku z paragonů, které pro vás nemají charakter dokladu o vydání peněz,( protože takovou platbu nemůžete účtovat) ale jedná se jen o důkazní prostředek pro FÚ, že cena PHM, kterou jste použil PRO VÝPOČET NÁHRAD, není vycucaná z palce, ale že taková cena opravdu v čase a místě byla?? Chápete doufám, že z náhrady si nemůžete uplatnit DPH........
Neodvolávejte se pořád na zákon o DPH, ten máte teoreticky zmáknutý dobře, ale nechápete jeho použití v praktickém účtování.
Bohužel.
No to je právě ten Váš problém, že nechápete, že když řešíte DPH musíte koukat do zákona o dani o DPH, když daň z nemovitostí, tak zase do zákona o dani z nemovitostí. To není teorie, ale praxe! Mám pro Vás jeden oříšek. Fyzická osoba je plátce DPH. Výdaje uplatňuje paušálem. Nevede tedy žádné účetnictví, žádnou daňovou evidenci, nemá žádnou pokladnu, žádnou evidenci závazků.... Podle Vaší teorie, by jste tomuto plátci DPH v daňovém přiznání uvedela pouze DPH na výstupu a podle Vás na žádný vstup DPH nemá nárok, přestože prokáže, že nějaké nákupy s DPH má a použije je pro svoji ekonomickou činnost.
Ale kdepak, to není žádný oříšek, to je normální příklad z praxe. A zcela triviální. Plátce DPH, který nevede DE, protože uplatňuje výdaje "paušálem", musí pro potřeby uplatnění DPH vést zcela průkaznou záznamní povinnost. To, vážený pane, znamená, že veškeré uskutečněné platby (ve vztahu k DPH) musí zaznamenat (přestože ve vztahu k dani z příjmu tuto povinost nemá). A jsme zase zpátky - kde zaznamenáte vámi uváděný paragon, který má charakter.....už se mi to nechce znova rozepisovat. Prosím vás, vy jste účetní a nebo opravdu jen vedete teoretickou diskusi o DPH?
Jste velmi nepřístupný argumentům a točíte se stále na jedné věci.
Nevím co je teoretického na uplatnění odpočtu DPH. Je fajn, že víte, že podle ZDPH § 100 je plátce povinnen vést evidenci pro potřeby DPH. Tam si každý plátce zaznamená DPH na vstupu, tedy i ten náš, který nakoupil pohonné hmoty a spotřeboval je v rámci své ekonomické činnosti. Jestli vedle evidence pro potřeby DPH vede PÚ, DE, nebo uplatňuje výdaje paušálem je úplně jedno. Odpočet DPH není závislý na tom, že u daně z příjmů neuplatním cenu bez daně např. do výdajů, ale postupuji u výdajů přes průměrnou spotřebu násobenou cenou pohonné hmoty.
Už mne to pomalu přestává bavit. Dokud nepochopopíte, že nelze uplatnit DPH z dokladu, který NELZE zaúčtovat (zaevidovat), protože to vlastně doklad NENÍí, je to jen POTVRZENÍ, že v místě a čase tenkrát stály PHM tolik a tolik za litr (je zcela jedno, jestli na dokladu je celková částka za PHM 8 korun nebo 1000 korun), tak je s vámi tato debata naprosto kontraproduktivní.
Vy naprosto netušíte, v čem je podstata problému a pořád omíláte, že plátce si může uplatnit......... Nestačí se navrčet zákon o DPH a házet kolem sebe paragrafy, musíte pochopit i souvislosti.
Jen pro zajímavost mne tedy poučte na naprosto konkrétním příkladu V JAKÉ VÝŠI SI UPLATNÍTE DPH:
příklad:
Plátce DPH,DE, OA není v majetku. Pro zjednodušení používal OA pouze měsíc. Za měsíc nakoupil PHM za 2000,-. Na dokladech o nákupu má vyšší cenu za litr, než je vyhlášená prům.cena MF. Rozhodne se tedy, že použije cenu za litr ze svých dokladů o nákupu. Pro potřeby podnikání ujel 200 km. Soukromé jízdy naprosto nesleduje, není k tomu důvod.O dokladech o nákupu PHM nesmí účtovat (ani je evidovat) = §24 odst.2,k/3.
Tak, kolik tedy, dle vaší teorie, si uplatní DPH?
Děkuji zdvořile.
Tak mě už to nebaví teď. Uplatním si DPH u dokladu, který bude odpovídat spotřebě za těch 200 km. Nic tomu nebrání. Vaše nesmyslné odvolávky za ZDP jsou totálním úletem. Tak se mějte a mnoho zdaru, zejména u DPH. Bůh ochraňuj plátce DPH, které máte v péči:-))))))))).
=======================================
Na to, jak jste nechápavý, jste velmi arogantní. O mé klienty se nemusíte obávat. O vaše se neobávám, protože nepředpokládám, že byste nějaké měl. Takové znalosti, které jste tu předvedl, vás zcela diskvalifikují pro práci učetního:)) Jděte si něco nastudovat a pak se možná budete moci na tomto fóru i uplatnit. Uvědomte si laskavě, že ty vaše "odborné" úsudky čte řada lidí a některé z nich můžete totálně zmást a nadělat tak dost škody. Proto doporučuji více skromnosti.............
Jen tak na okraj k našemu příkladu.
Těch lístků máte celkem 5, a jezdil jste 14. 19. a 26. v měsíci. Ani jeden den jste nečerpal PHM. Který lístek vylosujete pro uplatnění DPH? Pro tuto zábavnou činnost doporučuji Boba a Bobka, králíky z klobouku.
>Na to, jak jste nechápavý, jste velmi arogantní.
***to se stává, že když někdo píše argumenty a druhý furt mele svou, tak začne ten první být arogantní.
O mé klienty se nemusíte obávat. O vaše se neobávám,
>protože nepředpokládám, že byste nějaké měl.
***já bych si tedy jako účetního raděj zvolil toma, hodně bych ušetřil
Takové
>znalosti, které jste tu předvedl, vás zcela diskvalifikují pro
>práci učetního:)) Jděte si něco nastudovat a pak se
>možná budete moci na tomto fóru i uplatnit.
***tak to už je síla. radit blbě a ještě kibicovat
Uvědomte si
>laskavě, že ty vaše "odborné" úsudky čte řada lidí a
>některé z nich můžete totálně zmást a nadělat tak dost
>škody. Proto doporučuji více skromnosti.............
***to si přečtěte víckrát pro sebe, je to na vás jak ulitý
milé MM, jste si opravdu tak jisté, že máte pravdu??neposílejte nikoho studovat, než začne radit, a udělejte to raděj samo:-)
já to pochopil tak, že tom eviduje do výdajů u soukromého auta nákupy phm na základě daňových dokladů (max. do výše náhrad) a tím pádem si i u soukromého auta lze uplatnit dph z phm.
někdo tu psal např. nesmysl, že pokud cokoliv není v majetku, nelze uplatňovat žádný výdaj apod. to je blbost. nelze pouze opravy a udržování, což tankování není.
ad 1. tam mi prosím vysvětlete proč. v 24/2k je pouze napsáno u soukromých aut "náhrada" za phm, a dále je limitována maximem. ale nikde nenajdete, že nemůžete použít skutečné výdaje za phm (protože to je také NÁHRADA za phm) pokud nepřesáhnou to dané maximum. odvolávka na zp - č.5) je pouze orientační a zrovna u tohohle bodu je dokonce napsáno NAPŘ podle ZP. tak mě přesvědčte. ale zákonnými argumenty prosím:-)
Začínám si myslet, že si děláte legraci:))
Shrneme si celý problém, o kterém se bavíme:
1. osobní auto, nevložené do obchodního majetku
2. uplatnění výdajů na dopravu tímto autem
3. možnost "nějakého" odpočtu DPH
Podívejte se znovu na § 24,2/ k/3. ( Limitována je základní náhrada, co to je, to víme. O té řeč nebyla.) Jednoznačně je zde uvedeno, co je výdajem na dopravu uskutečněnou OA nevloženým do obch.majetku - je to základní náhrada(limitovaná) a náhrada za PHM. Tečka, nic víc. Proč by tam mělo být uvedeno, že nesmí být uplatněny skutečné výdaje (na tom se vy točíte), když je tam zcela jednoznačně uvedeno, co uplatněno být musí - (pokud se poplatník rozhodne výdaje uplatňovat, abyste mne zase nechytal na slovíčkách...) - tedy pouze zákl. náhrada a náhrada za PHM.
Skutečné výdaje na PHM můžete použít, ale v úplně jiné situaci - u auta v obchodním majetku, u auta pronajatého....
Vaše myšlenka (argument?), že skutečné výdaje jsou také NÁHRADA za PHM mne opravdu fascinuje:))
Náhrada je náhradou právě proto, že něco nahrazuje. V tomto případě nahrazuje fakticky zaplacené (u pumpy) výdaje za PHM.
Kdyby to zákonodárce chtěl jinak, tak by v zákoně bylo, že u všech aut používaných pro podnikání se bez ohledu na formu vlastnictví x nevlastnictví x výpůjčka xpronájem budou uplatňovat výdaje v prokázané výši (= doložené účtenkami).
Při výpočtu náhrady za spotřebované PHM může poplatník použít prům.ceny za litr vyhlášené MF. V tom případě nemá povinost nic dalšího prokazovat (pomíjím knihu jízd a VTP, abyste ešťoural.....), pokud použije cenu vyšší než vyhlášenou (kdyby použil nižší, byl by blbý), je povinen tuto vyšší cenu doložit doklady o nákupu. Ty doklady jsou pouze důkazním prostředkem, že cena za litr použitá pro VÝPOČET NÁHRADY není vycucaná z palce.
A protože se jená o vypočítanou náhradu a nikoliv o skutečné výdaje na PHM, není Z ČEHO si uplatnit odpočet DPH.
Je na mých argumentech něco nezákonného?
Re: OT pro 1234
>Podívejte se znovu na § 24,2/ k/3. ( Limitována je
>základní náhrada, co to je, to víme. O té řeč nebyla.)
>Jednoznačně je zde uvedeno, co je výdajem na dopravu
>uskutečněnou OA nevloženým do obch.majetku - je to
>základní náhrada(limitovaná) a náhrada za PHM. Tečka, nic
>víc. Proč by tam mělo být uvedeno, že nesmí být
>uplatněny skutečné výdaje (na tom se vy točíte), když je tam
>zcela jednoznačně uvedeno, co uplatněno být musí -
>(pokud se poplatník rozhodne výdaje uplatňovat, abyste mne
>zase nechytal na slovíčkách...) - tedy pouze zákl.
>náhrada a náhrada za PHM.
>Skutečné výdaje na PHM můžete použít, ale v úplně jiné
>situaci - u auta v obchodním majetku, u auta
>pronajatého....
>Vaše myšlenka (argument?), že skutečné výdaje jsou
>také NÁHRADA za PHM mne opravdu fascinuje:))
>Náhrada je náhradou právě proto, že něco nahrazuje. V
>tomto případě nahrazuje fakticky zaplacené (u pumpy)
>výdaje za PHM.
>Kdyby to zákonodárce chtěl jinak, tak by v zákoně
>bylo, že u všech aut používaných pro podnikání se bez
>ohledu na formu vlastnictví x nevlastnictví x výpůjčka
>xpronájem budou uplatňovat výdaje v prokázané výši (=
>doložené účtenkami).
>Při výpočtu náhrady za spotřebované PHM může poplatník
>použít prům.ceny za litr vyhlášené MF. V tom případě
>nemá povinost nic dalšího prokazovat (pomíjím knihu
>jízd a VTP, abyste ešťoural.....), pokud použije cenu
>vyšší než vyhlášenou (kdyby použil nižší, byl by blbý),
>je povinen tuto vyšší cenu doložit doklady o nákupu. Ty
>doklady jsou pouze důkazním prostředkem, že cena za
>litr použitá pro VÝPOČET NÁHRADY není vycucaná z
>palce.
>A protože se jená o vypočítanou náhradu a nikoliv o
>skutečné výdaje na PHM, není Z ČEHO si uplatnit odpočet
>DPH.
>Je na mých argumentech něco nezákonného?
>*******************
>Velmi bych stála o kontakt s vámi mimo tento prostor. Pokud souhlasíte, tak někdo, koho oba známe, to může zařídit. Pokud nesouhlasíte, tak i to chápu:))
protože
>takovou platbu nemůžete účtovat
proč?
jestli vycházíte z: ... a náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty ...- - tak tam nikde není, že by náhrada musela být vypočítaná a nepřipouští se skutečný nákup phm. (čísílko 5) je pouze informativní, v tomhle případě je dokonce pod čarou napsáno NAPŘÍKLAD....)
1234 nepochopil jste mě zcela správně. Je nesmysl vázat nárok na odpočet u DPH k ZDP § 24/2/k. To je záležitost daňových nákladů, resp. výdajů.
PŘÍKLAD 1
Jedu jako OSVČ vlastním soukromým vozidlem na pracovní cestu. Natankuji PH na cestu ve výši kterou odhadnu podle průměrné spotřeby dle TP. Vyžádám si na nákup daňový doklad (nikoliv lístek, jak to MM nesmyslně nazývá) a z něj uplatním DPH na vstupu, poté co jej zaeviduji v evidenci podle ZDPH § 100. Uplatnění odpočtu, resp. zmiňovaná evidence u DPH nemusí navazovat na postup v DE nebo účtu. Proto jsem dával MM příklad s FO uplatňující paušální výdaje, nicméně ji bohužel nesvitlo. Projdete-li si oddíl 10 ZDPH, zjistíte, že jsem splnil všechny podmínky pro uplatnění odpočtu DPH.
PŘÍKLAD 2
Tankuji průběžne PH, které spotřebovávám jak při pracovních tak i soukromých cestách. Při každém tankování si vyžám daňový doklad. Na konci měsíce zjistím poměr jízd pracovních a soukromých a odpovídající poměr DPH zjištěný z daňových dokladů budu postupovat podle ZDPH § 72/5. Je to podobný postup jako když má zaměstnancec k dispozici služební vozidlo i k soukromému použití a PH jsou dokladovány také v celkové spotřebě za pracovní i soukromé cesty. Takže co uděláte? Buď uplatníte hned při vstupu jen poměrnou část, nebo celý vstup a část odpovídajicí soukromé spotřebě na výstupu podle dokladu o použití.
Nepřu se, zda je tento postup jednoduchý a bude snadné jej realizovat v každém programu na DE nebo účto, ale přel jsem se o to, že i v tomto přídadě MÁM NÁROK NA ODPOČET. Je věcí každého plátce, zda jej uplatní a nebo ne.
Tak se mějte.
já se soustředil spíš na to, jak tady psali, že nelze evidovat skutečné výdaje za phm u soukromého, protože to lze. že nemohu dávat žádné náklady k majetku, pokud ho neodepisuji apod.....
bohužel mají všichni zažito to, co bylo před více lety v ZDPH o autech a phm jasně napsáno. ale že už to tam dávno není nepostřehli.
Hloupost:)) Podle vaší neoblomné logiky můžeme pokračovat dál. Tímto je vyřízena možnost odpočtu DPH při uplatňování NÁHRAD za PHM. Na řadě je základní NÁHRADA 3,80 resp. 4,10
Dle vaší úvahy - koupím př. stěrače, mám na ně DD. Vy zřejmě uplatníte DPH, vždyť máte DD a plnění bylo použito pro uskutečnění vaší ekonomické činnosti. Naprosto stejná logika a naprosto stejná hloupost. Nebo není háhrada jako náhrada?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 1. 2008 18:19
Dobrý den,
jsem OSVČ, auto nemám v OM, ale používám ho pro služební jízdy od září 2007. Jak mám udělat náhradu za PHM, když za září a říjen nemám všechny lístečky za nákup PHM, ale od listopadu už jsem si to skladovala poctivě. Můžu září a říjen uplatnit vyhlášku a listopad a prosinec prokázané?
Děkuji.