Služby poskytn.do EU - přiznání k DPH???

• (neregistrovaný)

24. 1. 2008 20:29

Prosím o názory!

Moje klientka /občanka ČR, plátce DPH/ poskytuje poradenské služby dle §10/6 DPH německé firmě plátci DPH. DPH z těchto služeb tedy neodvádíme, píšeme je do přiznání do ř.510.

Správkyně daně tvrdí, že tyto služby máme uvádět kromě řádku 510 ještě do řádků 230 a 330. Klientka mi přinesla jako vzor zpracované přiznání za minulý kvartál, kde jí úřednice vypsala částky za ty klientkou poskytnuté služby do řádků 230 (a vyčíslila DPH), dále do ř.330 (opět uvedla DPH) a pak i do řádku 510.
    U řádků 230 a 330 udělala správkyně daně ještě vykřičníky, abych to do těch řádků uváděla. Na výši daňové povinnosti nemá tahle úprava naštěstí vliv.

Teď vyplňuju přiznání pro tu klientu za 4Q. a pořád jsem přesvědčená, že ty služby poskytované klientkou do Německa patří JENOM do řádku 510. Ale mám strach, že paní z berňáku zase bude volat a tvrdit, že to patří i do 230 a 330. Prosím potvrďte mi, že mám pravdu! Nebo mi napište, že se mýlím a proč. Děkuju :-)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2008 0:13

Jitka_D (neregistrovaný)

Re: Služby poskytn.do EU - přiznání k DP
      Tak na to koukám... a nějak to nechápu, vždyť řádek 230 je určen pro "poskytnutí služby osobou registrovanou k dani v jiném členském státe" a na řádku 330 pak zároveň uvádíte nárok na odpočet. A to nepasuje na Váš případ klientky která poskytuje službu. Uváděla bych jen do řádku 510 také. Zkuste kontaktovat na příslušném Fú oddělení pro metodiku DPH, jestli jí tam nemají nebo zrovna nebudou přítomni zavolejte na metodiku na Praze 1.

• 25. 1. 2008 0:18

Eva M. (neregistrovaný)

Mockrát děkuju, že jste se ozvala. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo nechápe :-) Blbý je, že ta příliš aktivní referentka už mou klientku volala 2x na berňák, aby jí tam opravila ručně na místě to přiznání. Jednak pak vypadám jako blbec, že neumím vyplnit celkem jednoduché přiznání (1 faktura měsíčně :-))
      A hlavně - nedokážu si představit, kdyby přišla kontrola a chtěla záznamní povinnost k těm řádkům 230 a 330 :-)))
      Achjo.

• 25. 1. 2008 0:38

Jitka_D (neregistrovaný)

jo ta záznamní povinnost... to by byla síla, samovyměřuji sobě a nárokuji:))) Zkuste spíš zavolat té referentce, aby Vám to neopravovala, a nebo, aby Vám poradila, pokud na těchto řádcích trvá jak udělat tu záznamní povinnost, s přihlédnutím zvláště k pokynů k vyplnění přiznání B oddíl,II část, odst.3

• 25. 1. 2008 7:28

Šárka (neregistrovaný)

Opravdu patří jen do řádku 510,měla jsem i místní šetření a vše OK.

• 25. 1. 2008 9:28

a. (neregistrovaný)

Naše "správcová" s tím taky měla problém.(Vadí jim, že se to vyskytuje jen v řádku 510) Běhala po FÚ, že mi to teda ukáže, ale přišla od vedoucí, že je to teda v pořádku a od té doby máme klid.
      Zkuste to, jak Vám radí Jitka.

• 25. 1. 2008 9:33

Eva M. (neregistrovaný)

Vyřešeno, měla jsem pravdu.
      >>>
      >>>>>>
      >>>>>>Teď vyplňuju přiznání pro tu klientu za 4Q. a pořád
      >>>>>>jsem přesvědčená, že ty služby poskytované klientkou
      >>>>>>do
      >>>>>>Německa patří JENOM do řádku 510. Ale mám strach, že
      >>>>>>paní z berňáku zase bude volat a tvrdit, že to patří
      >>>>>>i
      >>>>>>do 230 a 330. Prosím potvrďte mi, že mám pravdu! Nebo
      >>>>>>mi napište, že se mýlím a proč. Děkuju :-)
      >>>>>>
      >>>>>Tak na to koukám... a nějak to nechápu, vždyť řádek
      >>>>>230 je určen pro "poskytnutí služby osobou
      >>>>>registrovanou
      >>>>>k dani v jiném členském státe" a na řádku 330 pak
      >>>>>zároveň uvádíte nárok na odpočet. A to nepasuje na
      >>>>>Váš
      >>>>>případ klientky která poskytuje službu. Uváděla bych
      >>>>>jen
      >>>>>do řádku 510 také. Zkuste kontaktovat na příslušném
      >>>>>Fú
      >>>>>oddělení pro metodiku DPH, jestli jí tam nemají nebo
      >>>>>zrovna nebudou přítomni zavolejte na metodiku na
      >>>>>Praze
      >>>>>1.

>Naše "správcová" s tím taky měla problém.(Vadí jim, že
      >se to vyskytuje jen v řádku 510) Běhala po FÚ, že mi
      >to teda ukáže, ale přišla od vedoucí, že je to teda v
      >pořádku a od té doby máme klid.
      >Zkuste to, jak Vám radí Jitka.

Ano, teď jsem mluvila se správkyní daně. Samozřejmě to patří jen do řádku 510. Paní se moc omlouvala. Můžu spíš napsat, že "vymlouvala", že prý ta Evropská unie je nová a že tam jsou ty různé nové značky a že tam tomu nerozuměly a že měly nějaké pokyny a školení, kde jim to vykládali jinak. Ale že teďka už jim to vykládají tak, jak jsem to psala já, tj. řádek 510.
      Myslím, že dáma kecá, v pokynech k přiznání je to přece jasně napsáno. Achjo, co nadělám. Napíšu klientce smsku, že jí tam správkyně honila zbytečně, a vyřídím tu omluvu. /Pokud Vás zajímá, kde se to stalo, tak to byla Praha 4)

• 25. 1. 2008 9:35

Eva M. (neregistrovaný)

PS: A děkuju všem za odpovědi!
      PS: Děkuju všem za odpovědi, jste zlaté!
      Nevím, jestli je to spíš k smíchu nebo k pláči, když mi správkyně daně tvrdí v roce 2008, že Evropská unie je nová - když to funguje od 05/2004. GRRR!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).