Re: Prodej auta pořízeného na leasing
Děkuji, takže jestli to chápu správně, to že auto bylo pořízeno na leasing nemá žádný význam při stanovení minimální prodejní ceny?
A ještě jeden dotaz: lze to provést tak, že auto napřed převedu z obchodního majetku do svého soukromého majetku. Následně ho prodám a zdaním podle § 10. Ušetřím tím soc. a zdr. pojištění....lze to tak?
Re: Prodej auta pořízeného na leasing
Žádná minimální výše prodejní ceny auta není stanovena. Podmínkou daňové uznatelnosti leasingových splátek je zařazení vozidla do obchodního majetku - a ta byla splněna. Stačí mít auto v obchodním majetku 1 den a pak je možné je vyřadit. Při vyřazení do osobního užívání neplatíte žádnou daň. Pokud se rozhodnete vozidlo prodat do 5 let od jeho vyřazení z OM, tak platíte daň z příjmů podle § 10 ZDP. Při prodeji podle § 10 neplatíte zdravotní, ani sociální pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 1. 2008 11:53
Dobré poledne, prosím o radu. V 05/2007 jsem ukončil leasin osobního auta a to jsem následně zahrnul do svého obchodního majetku. Nyní ho chci prodat. Je nějaká podmínka v zákoně, která stanovuje minimální výši prodejní ceny auta, aby leasingové splátky v nimulém období zůstaly daňově účinné? Pokud ano, prosím, který § v zákoně to řeší. Myslel jsem si že je to 24/5/a ale moc nerozumím významu tohoto ustanovení: jestli se týká mého případu nebo případu, kdy mi leasingová společnost odprodává auto po skončení leasingu.
Děkuji za radu