Základ daně z pronájmu

• (neregistrovaný)

25. 1. 2008 12:38

Dobrý den. Ráda bych se poradila v souvislosti s výpočtem základu daně z pronájmu podle § 9 . Jsem zaměstnanec, ale s ohledem právě na příjem z pronájmu si musím daňové přiznání zpracovávat sama. Před několika lety jsem po rodičích zdědila s bratrem nějaké pozemky (orná půda-pole). Pozemky jsme pronajali zemědělskému družstvu, které jako nájemce samo platilo finančnímu úřadu i daň z těchto nemovitostí a nám za pronájem platilo jedno procento z ceny pozemků. Možná, že jsem hloupá, ale ani jsem si neodečítala výdaje paušálem, protože jsem ve skutečnosti vlastně žádné výdaje neměla.
    Od roku 2007 nám družstvo navýšilo platbu o 0,75 % z ceny pozemků, tedy přesně o částku nutnou k zaplacení daně z nemovitostí, neboť podle novely zákona daň musí platit vlastník nemovitostí a ne nájemce. Bratr na příslušném FÚ daň z nemovitostí přiznal a já jsem mu na zaplacení daně polovinu zaslala. Jde mi o to, zda část utržených peněz, které jsem od družstva obdržela, ale vzápětí přeposlala bratrovi na zaplacení mé poloviny daně z nemovitostí, mohu zahrnout do výdajů. Tato částka je vyšší než by činily 30 % paušální výdaje a zda finančnímu úřadu by jako doklad měly stačit kopie poštovních poukázek.

Za radu děkuji Jindřiška

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2008 18:39

anonym (neregistrovaný)

Re: Základ daně z pronájmu
      Ano, samozřejmě si zaslanou částku na úhradu daně z nemovitosti můžete odečíst jako výdej.
      Jenom podotýkám. Pokud příjem za rok činí do 6000,00 Kč , mimo příjem ze závislé činnosti, pak nemusíte podávat DP.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).