Daň z pronájmu

• (neregistrovaný)

25. 1. 2008 13:45

Dobrý den. Ráda bych se poradila v souvislosti s výpočtem základu daně z pronájmu podle § 9 . Jsem zaměstnanec, ale s ohledem právě na příjem z pronájmu si musím daňové přiznání zpracovávat sama. Před několika lety jsem po rodičích zdědila s bratrem nějaké pozemky (orná půda-pole). Pozemky jsme pronajali zemědělskému družstvu, které jako nájemce samo platilo finančnímu úřadu i daň z těchto nemovitostí a nám za pronájem platilo jedno procento z ceny pozemků. Možná, že jsem hloupá, ale ani jsem si neodečítala výdaje paušálem, protože jsem ve skutečnosti vlastně žádné výdaje neměla.
    Od roku 2007 nám družstvo navýšilo platbu o 0,75 % z ceny pozemků, tedy přesně o částku nutnou k zaplacení daně z nemovitostí, neboť podle novely zákona daň musí platit vlastník nemovitostí a ne nájemce. Bratr na příslušném FÚ daň z nemovitostí přiznal a já jsem mu na zaplacení daně polovinu zaslala. Jde mi o to, zda část utržených peněz, které jsem od družstva obdržela, ale vzápětí přeposlala bratrovi na zaplacení mé poloviny daně z nemovitostí, mohu zahrnout do výdajů. Tato částka je vyšší než by činily 30 % paušální výdaje a zda finančnímu úřadu by jako doklad měly stačit kopie poštovních poukázek.

Za radu děkuji Jindřiška

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 1. 2008 16:09

Jitka_D (neregistrovaný)

Re: Daň z pronájmu
      >Dobrý den. Ráda bych se poradila v souvislosti s
      >výpočtem základu daně z pronájmu podle § 9 . Jsem
      >zaměstnanec, ale s ohledem právě na příjem z pronájmu si musím
      >daňové přiznání zpracovávat sama. Před několika lety
      >jsem po rodičích zdědila s bratrem nějaké pozemky (orná
      >půda-pole). Pozemky jsme pronajali zemědělskému
      >družstvu, které jako nájemce samo platilo finančnímu úřadu i
      >daň z těchto nemovitostí a nám za pronájem platilo
      >jedno procento z ceny pozemků. Možná, že jsem hloupá, ale
      >ani jsem si neodečítala výdaje paušálem, protože jsem
      >ve skutečnosti vlastně žádné výdaje neměla.
      >Od roku 2007 nám družstvo navýšilo platbu o 0,75 % z
      >ceny pozemků, tedy přesně o částku nutnou k zaplacení
      >daně z nemovitostí, neboť podle novely zákona daň musí
      >platit vlastník nemovitostí a ne nájemce. Bratr na
      >příslušném FÚ daň z nemovitostí přiznal a já jsem mu na
      >zaplacení daně polovinu zaslala. Jde mi o to, zda část
      >utržených peněz, které jsem od družstva obdržela, ale
      >vzápětí přeposlala bratrovi na zaplacení mé poloviny
      >daně z nemovitostí, mohu zahrnout do výdajů. Tato
      >částka je vyšší než by činily 30 % paušální výdaje a zda
      >finančnímu úřadu by jako doklad měly stačit kopie
      >poštovních poukázek.
      >

>Za radu děkuji Jindřiška

Uděláte si jednoduchou evidenci všeho příjmu z pronájmu, výdajem pak bude zaplacená daň z nemovitosti. Tyto částky vydělíte v poměru v jakém jste spoluvlastníkem s bratrem, pochopila jsem že to je 50:50. Pak svou polovinu příjmů a výdajů zapíšete do tabulky DP §9, příloha 2, řádek 201 a 202. Vyjde Vám rozdíl na řádku 206 a ten přenesete na řádek 39 daňového přiznání a sečtete s příjmy ze zaměstnání. Tu evidenci si uschováte pro případnou kontrolu, k DP jí nepřikládáte, s ním dáte jen potvrzení o příjmech ze zaměstnání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).