Re: otázka zněla jinak
Děkuji za odpověď, ale otázka zněla ne PROČ uchovávat, to je mi jasné, ale JAK DLOUHO, respektive jestli déle, když je společnost ve ztrátě. Děkuji za trpělivost
Správu nemám přečtenou, ale v účtu nemůžu nikde najít, že společnosti se ztrátou uchovávají delší dobu. Navedete mne prosím? Dívám se do zákona taky na BC, kde jsou vyznačené změny od 1.1.2008, ale nikde to tam nevidím. Nebo toje jen v tom zákoně o správě?
Díky za Vaší trpělivost.
ono to není tajemství, jen nesmíte být líný se do těch zákonů podívat. ale dobrá, vy to potřebujete vědět a nejste ochoten obětovat trochu svého času a snažit se, tak svůj čas obětuju já. je to např. v zákoně o účetnictví, Část šestá Úschova účetních záznamů (§31 a 32 kdyby byl problém to i poté najít), uschovávání u DE řeší příjmovka §7b, u ztrát a investičních pobídek §38r, obecně lhůty pro vyměření správa daní § 47.když se budete snažit, objevíte i výjimku při leasingu a možná ještě další:-)
konkrétně vám to psát nebudu, aspoň si to přečtěte.
Re: Kontrola FÚ - společnost ve ztrátě
Pokud něco skartujete, i když třeba v souladu s §31 ZoÚ, je to Váš problém. ZoÚ nenařizuje skartovat, pouze stanoví termíny pro účely ZoÚ.
A FÚ si značně pomohly novelou § 38r ZDP. Předtím jim nesmyslně dlouhé lhůty shodil soud a tak si podloudně prosadily jejich prodloužení v legislativním skvostu přezdívaném reformní baťoh. Snad to někdo dá znovu k soudu. FÚ nestíhají normálně kontrolovat a tady si vytváří prostor pro šikanu poplatníků.
Problém je v tom, že poplatník prokazuje, co uvedl v DP. A pokud mezi tím poplatník skartoval, tak asi neprokáže a FÚ mu doměří podle pomůcek.
A navíc existuje zákon 499/2004 Sb. o archivnictví. Je dobré před skartací do něho nahlédnout.
Hezký večer!
Milý Pavle, jak jsem zahlédla vaše jméno, tak jsem se zaradovala, že tu konečně bude kvalitní odpověď, protože jsem tenhle problém sama taky kolikrát řešila. Odpovídám asi takhle: "Sakra, lidi, tak snad máte dost velkou půdu nebo sklep, kam ty papíry uskladníte, ne?" Protože je to opravdu dost obtížné každému se vší odpovědností říct: "Jo, tak to všechno spalte." Nakonec vaše odpověď, Pavle, tu nejistotu potvrzuje. Nechutná arogantnost 1234 tady není na místě, více, než kdy jindy...
Fakt je, že to na těch půdách zvyšuje riziko požáru... Jana F.
ANONYM se po první Vaší odpovědi lekl :-)))))) protože arogance je mi cizí, ale po druhé Vaší odpovědi se mi ulevilo. I já zastávám názor, že urážky sem nepatří, ani v případě, že dva různí lidé mají na jednu věc dva různé názory. Nicméně zazní tady spousta užitečného a všem patří můj velký dík.
Mějte se prima.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
25. 1. 2008 21:56
Dobrý den,
poradíte mi prosím, kde najdu, jak daleko zpátky může jít kontrola FÚ u společnosti ve ztrátě? Když např. po 10 letech budou skartovány doklady, tak co můžou kontrolovat? Děkjuji za odpověď.