Re: DPČ a zdravotní pojištění
Já používám účto. Taky mi nenabídne výpočet z min.mzdy. Prostě to musím přepsat ve mzdě natvrdo. Pc sice kříčí, že se mu to nelíbí, ale opravdu musíme počítat ZP z min.mzdy. :-(
Co se týká opravy, asi bych se vrátila do listopadové a prosincové mzdy, opravila bych výpočet ZP a doplatek ZP bych fofrem poslala na zdrav.pojišťovnu. Zaměstnanci to musíte nějak vysvětlit.
Z hlediska sociální pojištění nic takového není, ale ještě se zeptám, zda nehrozí uplatnění daňového bonusu. Ta zaměstnankyně ovšem měla 11-12/2007 hrubou mzdu pouze 9360 Kč, tj. za měsíc vždy překročila polovinu min. mzdy, ale na nárok na bonus by musela za rok dostat alespoň 6*8000=48000 Kč, je to tak?
Ještě pro upřesnění, na stránkách VZP jsem našla:
Je-li vyměřovací základ zaměstnance nižší, než minimální vyměřovací základ, je zaměstnanec povinen doplatit zdravotní pojišťovně prostřednictvím svého zaměstnavatele pojistné ve výši 13,5 % z rozdílu těchto základů. Má-li zaměstnanec více zaměstnavatelů, je zaměstnanec povinen provést takovýto doplatek pojistného prostřednictvím toho zaměstnavatele, kterého si zvolí, a to vždy současně s odvodem pojistného v následujícím kalendářním měsíci. Je-li vyměřovací základ nižší z důvodů překážek na straně zaměstnavatele, je tento rozdíl povinen doplatit zaměstnavatel.
Znamená to tedy, že ten doplacený rozdíl do MM není nákladem zaměstnavatele, ale strhne se zaměstnanci z čisté mzdy?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 1. 2008 14:31
Jeden ze zaměstnanců pracuje na DPČ a jeho měsíční mzda dělala v roce 2007 cca 4600 hrubého. Je nějaká povinnost zaměstnavatele ohledně min. výše zdravotního pojištění tohoto zaměstnace? Jiný příjem zaměstnanec nemá. Díky