Re: Ohlášení volného prac. místa
==================================
Juknul jsem a měním názor na ANO.
==================================
Zákon i paragraf jsem našla, ale říká přesně toto: "Volnými pracovními místy se rozumí nově vytvořená nebo uvolněná pracovní místa, na která zaměstnavatel zamýšlí získat zaměstnance. Lhůta pro oznámení počíná běžet dnem následujícím po vytvoření, uvolnění nebo obsazení pracovního místa." Já žádné místo obsadit nehodlám, proto si myslím, že bych to hlásit nemusela (brala jsem to jako jasnou věc). Dohoda o provedení práce je mimopracovní poměr, takže tím pracovní místo nevzniká. Aspoň já to takto chápu. Ale zmátlo mě, že někde bylo, že vznik prac. místa musím hlásit. Jediná možnost, která mě napadá je, že ohlásím vznik a zároveň obsazení toho svého pracovního místa, ale to mi přijde už dost jako kocourkov...
Sylvie, čemu se divíte:)) Kocourkov je všude kolem.........
Vy hodláte vytvořit pracovní místo, ne že ne. Ten člověk, kterého chcete na DPČ (v prvním dotazu) nebo na DPP (v druhé reakci - už jste se rozhodla, co tedy vlastně chcete?) se u vás bude opalovat nebo pracovat?
A ještě vemte v potaz §74 odst.1 Zákoníku práce. To jen na okraj...
I dohodáři jsou vašimi zaměstnanci se všemi právními důsledky.
Proto pokud máte volné neobsazené místo, máte povinost to oznámit ÚP. Pokud máte volné místo a víte, že bude obsazeno konkrétním člověkem a víte i od kdy, tak nic nehlašte.
Tak což o to, kdyby někdo moc prosil, já bych ho i zaměstnala, ale nedokážu si představit, jakou formu přemisťování by dotyčný musel použít, aby zvládl odučit třeba jen poloviční úvazek (u individuální výuky). Navíc vzhledem k omezeným prostředkům, které na jeho plat můžu použít, by onen plat asi nebyl zrovna ideální. A pokud bych na něm prodělala, už by se na mě asi žádný zákon nevztahoval, protože moje činnost by se nedala nazvat podnikáním, protože bych to evidentně nedělala za účelem zisku...:) Skoro mě bere to zkusit:)
No a pozor na další drobnost: Pokud ten človíček na DPP bude dělat činnost opakující se, charakterem odpovídající zaměstnaneckému poměru, tak si na Vás úřady posvítí, usoudí, že jen obcházíte předpisy, tudíž to musí být DPČ a pozor na překročení limitů hodin. No a také na to, že vám náležitě vzrostou odvody, budete vyplňovat ELDP, chodit na kontroly do ZP (firmy s 1 zaměstnancem přímo milují, mohu potvrdit). Nebylo by rozumnější - pokud je toho tak málo - mít smlouvu s OSVČ, která jednou za měsíc vyfakturuje odvedenou službu? Dělá to tak více agentur.
Sylvo, klid:)) U DPP v zákoníku už není(!) podmínka, že se nesmí jednat o opakující se činnost, jak tomu bylo dříve. Klidně uzavřete DPP, pohlídejte hodiny a je to. Mám za sebou kontrolu na OSSZ, také mám jednu dohodářku (maminu na RD), která vypomáhá v hospodě při obsluze a všechno bylo v pořádku.
U jednoho klienta s malou autodopravou máme na DPP řidiče, kterí chodí jezdit, když pan majitel nemůže.....také zkontrolováno bez připomínek.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
26. 1. 2008 22:35
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jako OSVČ musím ohlásit vznik volného pracovního místa. Nechci nikoho zaměstnávat na pracovní smlouvu, jen na DPČ. Předem děkuji za odpověď.