Re: Duchod. DPP,podepsal,neplati se sraz
Aha, takze kdyz podepise tak je zalohova. Ale socialni a zdravotni se neodvadi, ne? Takze pro prijem do 5000,- mesicne je to velmi vyhodne - neplati zadnou dan a zadne odvody.
Musim zamestnance hlasit na FU a na konci roku delat vyuctovani zalohove s nulou?
Dekuji moc za odpoved a preji hezky vikend, Petr
Re: Duchod. DPP,podepsal,neplati se sraz
Z dohod o provedení práce se soc. ani zdr. pojištění neodvádí, narozdíl od dohody o pracovní činnosti.Podepsat je opravdu výhodné. Měl by jste být přihlášen na FÚ k platbě zálohové daně , vyúčtování podáte a bude s nulami.
Re: Zdravotní poj.u DPP?
pokud zaměstnanec podepíše daň.prohlášení, tak uplatní slevy, na které má nárok (od 1.1.2008 i starobní důchodce, který pobíral SD i před rokem 2008) a je vždy zálohová daň
daň. prohlášení může zaměstnanec podepsat vždy jen u jednoho zaměstnavatele, pokud má více zaměstnání souběžně
pokud nepodepíše daň.prohlášení, potom je srážková daň do 5000Kč/HRUBÉHO/měs. - (ne "superhrubé" mzdy), pokud má více než 5000Kč/HRUBÉHO/měs. - zálohová daň - musí podat daň.přiznání na FÚ
z pracovního poměru, dohody o prac. činnosti se sráží SP, ZP a daní se
z dohody o provedení práce se nesráží SP,ZP a daní se
srážková daň - 15%, zálohová daň - 15% (musíte ale posílat na rozdílné účty FÚ)
Paní Jiřko, moc Vám děkuji, že jste mě navedla na novelu zákona 592/92 Sb. (novela 296/07Sb.) - opravdu v § 3 odst. 1 vypadla věta - .... které zakládá účast na nemocenském nebo důchodovém pojištění. Vůbec v tuto chvíli nevím, co si mám myslet -novou Abecedu MÚ ještě nemám.
Byla jsem totiž na školení daní /přednášel ředitel jednoho velkého FÚ - a jako příklad uváděl příjem z DoPP a žádné navýšení na superhrubou mzdu neříkal/ tak žiju v domnění, že se nic u DoPP nemění. Příští týden jedu na školení SP, ZP, tak určitě dám sem vědět (1.2.), co se dozvím - jak to s placením SP, ZP v letošním roce je (hlavně z DoPP).Navíc jsem na internetu zkoušela kalkulačku na DoPP a žádné navýšení tam také není - tak opravdu nevím.
Přiznám se, že je letos takových změn, že jsem ani vše zatím nestačila nastudovat - doufám, že to pochytím na školeních a zde z diskuze.
Pustila jsem si v počítači všechny zákony v platném znění a výsledek hledání je, že v zákoně 592/1992 o všeobecném zdravotním pojištění ve znění pozdějších předpisů je napsáno, že ZP se platí ze všeho(až na pár výjimek) co je v zákoně o daních z příjmů pojmenováno jako zdanitelný příjem. A v zákoně 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění v platném znění jsou napsány zákony které v sobě zahrnuje, je tam i zákon 296/2007,a tam je právě 7 výjimek z placení ZP a mezi nimi je i DPP.Ještě jsem hledala v časopise mzdová účetní a tam to potvrzují.Nový mzdový program ještě nemám, ale mám popis nového programu a tam jsou DPP také bez ZP.Tak snad je to pravda a z dohod o PP se neodvádí.
Do zákona 48/97 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a do zákona 592/92 Sb. o pojistném na VZP se dostal text, podle kterého se do vyměřovacího základu pro pojistné na VZP budou zahrnovat nikoliv příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů (jako je to u pojistného na SZ), ale příjmy zaměstnance ze závislé činnosti a funkčních požitků, které jsou předmětem daně z příjmů a které mu zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním.
Za zaměstnance se podle nového § 5 zákona 48/97 Sb. bude považovat fyzická osoba, které plynou příjmy ze závislé činnosti nebo funkčních požitků podle § 6 zákona o daních z příjmů, s výjimkou
- žáků nebo studentů, které mají pouze příjmy za práci z praktického výcviku,
- osob činných na základě dohody o provedení práce,
- osoby na „nepravidelnou výpomoc“ a osoby činné na základě dohody o pracovní činnosti, které v kalendářním měsíci nedosáhly započitatelného příjmu (v současné době 400 Kč a více)
- členů družstva, kteří nejsou v pracovněprávním vztahu k družstvu, ale vykonávají pro něj práci, za kterou jsou jím odměňováni a kteří v kalendářním měsíci nedosáhli započitatelného příjmu (v současné době 400 Kč a více)
- dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který v kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu (400 Kč a více).
Takže pouze z těchto zaměstnání by se pojistné na VZP neodvádělo.
Pokračování
Pokračování
Z ostatních vztahů, ze kterých plynou příjmy ze závislé činnosti se pojistné odvádět bude.
Příjmy ze závislé činnosti jsou uvedeny v § 6 odst. 1 písm. a) až d) zákona o daních z příjmů. Mezi příjmy ze závislé činnosti patří
- příjmy z pracovního poměru (písm. a),
- odměny společníků a jednatelů s.r.o. (písm. b)
- odměny členů statutárních orgánů (písm. c),
- příjmy plynoucí v souvislosti se současným, budoucím nebo dřívějším výkonem závislé činnosti (písm. d)
Ze všech těchto příjmů se bude pojistné na VZP odvádět, tj. vč. odměn členů statutárních orgánů. Za příjem ze závislé činnosti se ale považují i příjmy z příležitostných zaměstnání (§ 6 zákona 54/56 Sb. o nemocenském pojištění) a odměny neuvolněných funkcionářů poskytované podle zákona o obcích, z kterých se do 31. 12. 2007 pojistné na VZP neodvádělo.
Od 1. 1. 2008 se i z těchto „statutárních odměn“, „příležitostného zaměstnání“ a „odměn neuvolněných funkcionářů“ pojistné na VZP odvádět bude!
>Do zákona 48/97 Sb. o veřejném zdravotním pojištění a
>do zákona 592/92 Sb. o pojistném na VZP se dostal
>text, podle kterého se do vyměřovacího základu pro
>pojistné na VZP budou zahrnovat nikoliv příjmy, které jsou
>předmětem daně z příjmů (jako je to u pojistného na SZ),
>ale příjmy zaměstnance ze závislé činnosti a funkčních
>požitků, které jsou předmětem daně z příjmů a které mu
>zaměstnavatel zúčtoval v souvislosti se zaměstnáním.
>Za zaměstnance se podle nového § 5 zákona 48/97 Sb.
>bude považovat fyzická osoba, které plynou příjmy ze
>závislé činnosti nebo funkčních požitků podle § 6 zákona
>o daních z příjmů, s výjimkou
>- žáků nebo studentů, které mají pouze příjmy za práci
>z praktického výcviku,
******>- osob činných na základě dohody o provedení práce,
>- osoby na „nepravidelnou výpomoc“ a osoby činné na
>základě dohody o pracovní činnosti, které v kalendářním
>měsíci nedosáhly započitatelného příjmu (v současné
>době 400 Kč a více)
>- členů družstva, kteří nejsou v pracovněprávním
>vztahu k družstvu, ale vykonávají pro něj práci, za kterou
>jsou jím odměňováni a kteří v kalendářním měsíci
>nedosáhli započitatelného příjmu (v současné době 400 Kč a
>více)
>- dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, který v
>kalendářním měsíci nedosáhl započitatelného příjmu
>(400 Kč a více).
********>Takže pouze z těchto zaměstnání by se pojistné na VZP
>neodvádělo.
>Pokračování
Laďo, moc dík
Re: Zdravotní poj.u DPP?/xy
Dekuji xy za odpoved ale momentalne jsem se v tom dost zamotal.
Mluvme o konkretnim pripadu: Zamestnanec, duchodce, DPP. Mesicne 3-5000,-Kc. Doted jsem srazel 15% a posilal je FU. Od 1.1.2008 pokud mi podepise prohlaseni ma narok na slevu 2070,-Kc mesicne, coz v praxi znamena ze nebude platit nic a dostane celou castku.
Nechme stranou problematiku odvodu ZP. Zaroven i to ze muze podepsat jen jednomu zamestnavateli.
Posledni dotaz: chapu to dobre ze diky podepsanemu prohlaseni se ze srazkove stava zalohova a jsem povinen se prihlasit na FU a posilat vyuctovani zalohove s nulou?
Dekuji, Petr
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2008 8:49
Dobry den.
Zamestnavam prilezitostne duchodce na DPP, mesicne za 3-5000,-Kc. Od 1.1.2008 je sleva na dani 2070,-Kc mesicne. Znamena to ze pokud mi podepise prohlaseni tak vubec neodvadim srazkovou dan?
Dekuji za odpoved, Petr