Re: Vyúčtování daně zaměstnanci
pravděpodobně si zaměstnanec zažádal o roční zúčtování daně
pokud nemá povinnost podat dań.přiznání na FÚ, potom byste měla provést RZD - tzn., že do září měl jednoho zaměstnavatele a v říjnu nastoupil k Vám
sečtete příjmy od minulého zaměstnavatele a od Vás, to samé uděláte se soc. a zdrav. poj. - spočítáte daň, která má vyjít (s uplatněním celoročních slev)
od toho odečtete potvrzení o živ. pojištění (musí k tomu doložit smlouvu - musí mít všechny náležitosti dle zákona a potvrzení o zaplaceném příspěvku) a rozdíl mezi zaplacenou a vypočtenou daní vrátíte zaměstnanci (o to pak odešlete méně FÚ)
bylo by vhodné, abyste navštívila školení k daním - tam se vše probírá
Moc děkuji, ale tohle všechno vím... Jen absolutně netuším, jak
tohle všechno zaznamenat na tom jejich formuláři, který se za tímto
účelem vyplňuje (ROČNÍ VYÚČTOVÁNÍ). Tam pro to prostě místo není... je tam vše na měsíce, ale já mám jen souhrn od předchozího zaměstnavatele a roční odčitat.položku ze ZD. Proto jsem se ptala, zda to zpětně rozlišit na měsíce:-)) úplně bez problémů bych vyplnila Přiznání k DPFO, ale toto:-))). Myslíte, že pokud bych místo toho podala normální přiznání, jakože si zaměstnanec podává Přiznání sám, vyhnula bych se tomuto
šílenému formuláři? Samozřejmě se souhlasem zaměstnance....Vystavila bych také Potvrzení o zdanitelných příjmech, pak Přiznání, nechala podepsat od zaměstnance a podala na Fú já, aby zaměstnanec nemusel... Moc děkuji....
-----------------------
nejprve si musíme ujasnit co vlastně vyplňujete - já byla přesvědčena, že chcete provést RZD zaměstnanci
nebo vyplňujete Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků? Pokud vyplňujete tento tiskopis, potom vyplňujete jen příjmy za své zaměstnance (to, co měli jinde Vás vůbec nezajímá a slevy na životní pojištění apod. tam také nepatří)
pokud zaměstnanci nebudete provádět RZD, potom mu vystavíte Potvrzení o zdanitelných příjmech - on sečte příjmy od všech zaměstnavatelů odečte SP,ZP od všech zaměstnavatelů a případný přeplatek na dani mu vrátí ( Vy mu s vyplněním samozřejmě pomoci můžete - není to Vaše povinnost)
i když bude podávat daň.přiznání na FÚ, stejně musíte za firmu vyplnit Vyúčtování daně z PFO, pokud jste některý měsíc srážela srážkovou daň, potom musíte vyplnit i Vyúčtování daně vybírané srážkou z PFO - to vše se musí předat na FÚ (do 20.2., resp. do konce února)
Aha, tak pokud to dobře chápu Roční zúčtování daně zaměstnanci a Vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků jsou dvě rozdílné činnosti a tím pádem i různé
tiskopisy. Pokud tedy chci provést Roční zúčtování, kvůli tomu životnímu pojištění, je na to formulář jiný než Vyúčtováí DPFO ze závislé činnosti? Mám prostě špatný formulář? A proto mi to nejde vyplnit??? Moc děkuji Renata
ano, na všechno jsou tiskopisy - na zálohovou daň z PFO - růžový tiskopis, na srážkovou daň z PFO - žlutý tiskopis
růžový tiskopis (možná máte v programu, ve kterém zpracováváte mzdy) potvrzení o zdanitelných příjmech (pro zaměstnance)
tiskopisy se dají stáhnout zde na BC - šablony (ale některé jsou zpoplatněny) nebo si je můžete vyzvednout na každém FÚ
ještě je potřeba vyplnit DPPO a já nevím, co všechno máte na starosti - určitě Vám podají informace na FÚ co a do kdy máte vyplnit
Ano, už je mi to jasný... Já formuláře stahuji z Formulare-ke-stazeni.cz a objevila jsem tam formulář Výpočet DPFO ze závislé činnosti, kam se mi ty všechny údaje vejdou:-)). Poslední řádek pak navazuje a jeho údaje se vyplní dle Pokynů do Vyúčtování daně z příjmu FO ze závislé činnosti.... Takže mi prostě jen chyběl formulář a proto mi to nešlo.. Ostatní vím, opravdu jsem jen neměla zkušenost se zaměstnancem na konci roku...a ten formulář mě dorazil... Moc Vám děkuji za ochotu i čas... S pozdravem Renata
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 1. 2008 14:59
Prosím poraďte... Absolutně nevím , jak vyplnit příslušný formulář,
zaměstnanec mi doložil Potvrzení o zdanitelných příjmech od předchozího zaměstnavatele za období od 01-09/2007 a Potvrzení
o pojistném zaplaceným na životní pojištění. Nějak absolutně
nechápu, kam to v tom formuláři vyplnit... Zda musím nejprve
přehodnotit mzdový list nebo jak??? Máme poprvé zaměstnance:-))