Peněžitá pomoc v mateřství

• (neregistrovaný)

27. 1. 2008 19:18

Dobrý den,
    můžete mi, prosím, poradit nějaký jednoduchý způsob, jak si mám vypočítat výši peněžité pomoci v mateřství?

Dále prosím o radu, zda je odchod na mateřskou dovolenou 8 týdnů před termínem porodu možný pouze z určitých důvodů či zda si o tom, zda na mateřskou odejdu 6 či 8 týdnů mohu rozhodnout sama?

A do třetice prosím o radu: zaměstnavatel by byl rád, abych ještě dokud to půjde do porodu chodila alespoň na pár hodin denně do práce. Mám vyžadovat nějakou speciální smlouvu nebo mi zaměstnavatel může vedle peněžité pomoci v mateřství poskytnout i bežný plat na základě stávající pracovní smlouvy na dobu neurčitou?

Děkuji za všechny odpovědi a přeji příjemný večer.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2008 21:05

ddd (neregistrovaný)

Re: Peněžitá pomoc v mateřství
      Dobrý večer.
      nástup na MD si určuje žena sama, dle zákona MUSÍ nastoupit na MD 6-8 týdnů před očekávaným dnem porodu, pokud nastoupí déle, tj, méně než 6 týdnů bude ji vyplácena PPM ode dne porodu 22 týdnů, můžete na tom finančně dost tratit,
      výši si spočítáte snadno: najděte si na netu : výše PPM a zadejte potřebné údaje
      pokud nastoupíte na PPm tak jak máte a zaměstnavatel by rád, asy jste ještě na pár hodin dochátela do práce, dokud to bude možné, uzavřete s organizací DPP, nenínemocensky pojištěna, platíte z ní poze daň

• 29. 1. 2008 7:40

P. (neregistrovaný)

Re: Peněžitá pomoc v mateřství
      Již jsem si na netu zjistila výši PPM za 1 den ((790-550)*0,6 + 550)*0,69 = 478,90 Kč.
      Ještě mám doplňující otázku k mému třetímu dotazu ohledně práce při mateřské (v době čerpání PPM, před porodem). Je možné, abych pobírala PPM a a současně si "přivydělávala" na současné pracovní pozici za platnosti současné pracovní smlouvy (hlavní pracovní poměr na dobu neurčitou) nebo je NUTNÉ vyžadovat od zaměstnavatele jinou pracovní smlouvu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).