Končí podpůrčí doba a nemůže pracovat

• (neregistrovaný)

28. 1. 2008 8:51

Dobrý den, už se to tu také několikrát semlelo, prosím o konzultaci,
    známému končí podpůrčí doba, bohužel dnes, nestarali se o to dříve, jelkož se domnívali, že dostane PID, když má Bechtěreva 5, nyní bude uschopněn, má zažádáno o PID, komise se začíná šťourat, takže důchod ještě není vyřízen, do práce nevím, zda může nastoupit (je to známý přes telefon), navíc by měl nastoupil do lázní. Co teď, když PN nemá a má nástup do lázní ?
    1. lékař může vypsat neschopenku s tím, že ji bude mít neplacenou, Z-ec může požádat o prodloužení podpůrčí doby
    pokud lékař PN nevypíše .. , Z-ec není v OL, může dostat výpověď 52 e) nebo f)
    anebo také může Z-ec předat Z-eli posudek, že nemůže práci vykonávat a pokud Z-el nepřevede do 15 dnů, může okamžitě zrušit PP s nárokem na odstupné
    Nic jiného mě už nenapadá. Také může nastoupit do zaměstnání a pytlíkovat to do nástupu do lázní, o něco si prodloužit PD, pak PN zčásti placenou , bude v OL, požádá o prodloužení PD co jiného ?
    Ale říkám, že nevím, v jakém je stavu a zda může pracovat, jen hledám alternativy, poradíte? víc hlav víc ví a ta moje už je prázdná
    :( Děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2008 11:05

Martina (neregistrovaný)

Re: končí podpůrčí doba a nemůže pracova
      Nejdůležitější je, jak rozhodne lékař, zda je práce schopen či neschopen. Pokud je práce schopen, má nastoupit do zaměstnání a konat dosavadní práci. Má-li omezení, musí mít posudek. Je-li neschopen a skončila-li PD, zažádat ve zrychleném řízení o prodloužení PD (obvykle prodlužují o 3 měs.). Tiskopis žádosti má lékař. Rozhodnutím může OSSZ PD prodloužit. S tím souvisí i nástup do lázní = PN. DNP se zastaví dle rozhodnutí o ID. PP se obvykle ukončuje dohodou.

• 28. 1. 2008 15:05

xy (neregistrovaný)

určitě mzdová účetní psala mj.i zaměstnanci i lékaři, že končí podpůrčí doba - proč tedy v těch asi 3 měsících než skončila podpůrčí doba to nikdo neřešil? Pokud je zaměstnanec práce neschopen, tak přece lékař nemůže ukončit neschopenku a poslat zaměstnance do práce (třeba i do rizikového pracoviště). Jen nechápu, proč ukončil lékař neschopenku - to tedy znamená, že je zaměstnanec práce schopen a musí nastoupit do práce. Pokud by práce schopen nebyl, tak by neschopenka trvala dál (třeba zatím neplacená a po rozhodnutí komise by se třeba doplatila a pod.) nebo by se řešilo v krajním případě nějakým důchodem.

• 28. 1. 2008 15:17

beta (neregistrovaný)

to je mi právě také divné, ale ti lidi si vůbec nevědí rady, ani jsem z nich nemohla vydolovat, zda je schopen pracovat nebo ne, pořád jen omílají, že končí podpůrčí doba a lékař ukončí neschopenku, říkala jsem, že si mohou požádat o prodloužení PD a že je v pravomoci lékaře, zda Z-ce uschopní či nikoli. Tak jsem se jen chtěla poradit, zda jsem na něco nezapomněla, vypadá to, že snad ne, důležité je nyní, co lékař, zda ukončí PN či nikoli.
      a to, že neřešili před ukončením PD, domnívali se,že PID dostane, když je na tom tak špatně, to ale neznají naše zákony :( dokud má všechny 4 končetiny (a to je možná ani mít nemusí) a je jedno v jaké stavu a může chodit, neznamená to, že není práce neschopen ať může pracovat, či ne. Děkuji za názory.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).