Re: rodičovská dovolená na 2roky-podmínk
Je také možnost, aby o rodičovský příspěvek požádal manžel a může nadále chodit do zaměstnání.
Děkuji za odkaz. Můžete mně prosím sdělit, jestli je opravdu 4-letá varianta rodičovských dávek méně finančně výhodná než 3 letá varianta?
Máme dceru 2,5 roku a v únoru čekáme další dítě. Na PPM nebudu mít nárok, protože jsem před mateřskou byla na ÚP. Myslíte, že by pro nás bylo výhodnější, aby rodičovské dávky pobíral manžel? Děkuji
Ano celková částka vyplacených příspěvků činí u 4-leté varianty o několik tisíc méně než u tří-leté, přestože příspěvky u 4-leté pobíráte o rok déle.
V případě, že Vám nevznikne nárok na PPM, je ve Vašem případě výhodné, aby o rodičovský příspěvek požádal manžel, u kterého se posuzuje nárok na PPM (jde o posuzování fiktivního nároku, ne skutečný nárok tj. posuzuje se doba pojištění a příjem tak jako u ženy) a podle výše příjmu si pak může vybrat mezi 2-letou nebo 3-letou variantou.
Podívejte se ještě na tento článek, který popisuje tyto možnosti:
http://fincentrum.idnes.cz/kdyz-zada-tata-muze-byt-rodicovsky-prispevek-vyssi-fhl-/fi_blind.asp?c=A080120_235004_fi_blind_hla
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 1. 2008 15:19
chtěla bych se zeptat, jaké podmínky musím splňovat pokudbych si chtěla požádat o RD na 2 roky, četla jsem že je tam podmínka výdělku asi 16tis.