Re: Odpisy u auta
I přesto, že jste auto přihlásili až v r. 2008, můžete celý roční odpis udělat již v r. 2007. Řešila jsem stejný případ, a i přesto, že regist.značku jsme dostali až v 1/08, mohu uplatnit celý roční odpis za r. 2007, samozřejmě v r. 2008 musíte přeřadit do jiné odpis.skupiny.
Pet. Vám neradí správně. Přečtete si vyhlášku č. 500/2002 Sb. v platném znění § 7 odst. 11.
Pokud máte na mysli to, že pokud auto není postaveno na reg.značku v r. 2007není možné provést odpis již za r. 2007, přečetla jsem na toto téma stanoviska pro i proti a proto jsem si vyžádala písemné vyjádření Finančního ředitelství a bylo mi řečeno, že mohu provést odpis i za r. 2007 /to samé mi bylo sděleno na Finančním úřadě /. Řešila jsem totiž ten samý případ, auto převzato, zaplaceno v 12/07, ale přihlášeno až 1/08 a vyjádření bylo takové, že pokud auto bylo již v 12/07 provozováno, byť s převozní SPZ lze.
Ano to mám na mysli. Já se na FÚ ani na FŘ radit nechodím, ale když jsem v loňském roce obdobou situaci řešil, ponořil jsem se do přílsušné legislativy:
Zákon č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a o změně zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla), ve znění zákona č. 307/1999 Sb.
§ 38
Vyhláška č. 243/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů o registraci vozidel
§ 21 odst. 4
Závěr: s tzv. převozním číslem, nelze automobil běžně používat a tedy jej zařadit a ani odpisovat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
28. 1. 2008 15:31
S.r.o. pořídila v 12/2007 os.automobil. V lednu ho teprve přihlásila a dostala SPZ. Celý 12/07 jezdilo na přechodnou značku. Kdy můžu dát do majetku a uplatnit odpis?