Prosím MZDOVKY! PD pouze 20 dní v měsíci

• (neregistrovaný)

28. 1. 2008 18:22

Dobrý večer, potřebovala bych nutně radu. Majitel chce zaměstnat paní, která by pracovala vždy pouze 80h měsíčně tj. 20 dní u jedné jeho firmy a 80h měsíčně u jeho druhé firmy. Vůbec se v této problematice neorientuji a chtěla bych vědět, jak toto uvést do pracovní smlouvy a jaké je pro mě nejlepší a nejjednodušší řešení. Nevím totiž, co bych dělala s těmi dny nad 20 pracovních dnů, a co když na tyto dny připadne svátek nebo náhodou onemocní? A je lepší proplácet hodinovou mzdou nebo raději měsíční? Nejraději bych jí vždy do docházky uvedla každý den 4 hod (i přesto, že by pracovala 1 den 2h a druhý den 6h), protože bych nerada ještě dopředu zaměstnanci přesně plánovala, kdy a v kterém dni bude pracovat a kolik hodin a kromě toho by pak třeba nevznikl nárok ani na stravenky. A ještě jeden dotaz, jak to bude v těchto dnech, kdy nebude pracovat se zdravotním pojištěním? Moc prosím o radu, vůbec nevím co s tím.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 1. 2008 19:47

Helena (neregistrovaný)

Re: prosím MZDOVKY! PD pouze 20 dní v mě
      Já nevím, zvolila bych úvazek 0,5 pro každou firmu. Stravné rozprostřít do obou firem. Píšete 20 pracovních dnů - to je přeci celý měsíc. Náhrady by se také promítaly v obou firmách. V jedné by měla podepsaná prohlášení k dani, v druhé ne.
      Máte ještě někdo jiný názor?

• 28. 1. 2008 20:12

Karin (neregistrovaný)

* Také bych řešila dvěma smlouva, jedním prohlášením.

• 28. 1. 2008 22:03

Jiřka (neregistrovaný)

Ne jaké je nejlepší řešení pro Vás, ale co je nejlepší pro majitele. Buď 2 pracovní smlouvy nebo 2 dohody o pracovní činnosti. Jak z prac. poměru tak z DOPČ se odvádí pojištění a danění dle stejného postupu, ale z DOPČ není nárok na placené svátky ani na dovolenou, pokud není výslovně sjednaná. Kromě toho u DOPČ není třeba rozvrhovat pracovní dobu, zaměstnanec pracuje dle potřeby, jen v průměru za sjednané období (nebo za 52 týdnů, pokud je sjednané období delší) nesmí překročit 20 h týdně - což splňuje. Takže DOPČ je pro majitele výhodnější, pokud jí bude chtít platit dovolenou, stačí ji smluvit.
      To danění je ale horší než loni, protože loni se nenavyšovalo na superhrubou mzdu, takže v případě nepodepsaného prohlášení vyšlo více čistého, než vyjde letos. Kdyby měla u toho nepodepsaného prohlášení více než 5000 hrubého v měsíci, pak se jí to po skončení roku v daňovém přiznání srovná a část daní jí bude vrácena. Pokud ale bude mít do 5000 Kč, pak tam, kde bude mít podepsané prohlášení, bude mít daň nulovou, ale ani nevyužije celou daňovou slevu a tam, kde nebude mít podepsané prohlášení, bude mít daněno srážkovou daní 15% a ta se jí nevrátí.

• 28. 1. 2008 22:50

Dáša (neregistrovaný)

prosím MZDOVKY! PD pouze 20 dní v měsíci
      Já se moc omlouvám, ale asi jsem se špatně vyjádřila. Zaměstnavatel chce, aby měla pracovnice sepsanou smlouvu, že bude pracovat prvních 20 pracovních dní (do těchto dnů bych ale zahrnula i svátky, protože původně měla pracovat, ale z důvodu svátku ji ušla mzda). Jedná se mi spíše o to, když uplyne těchto 20 dnů a zbydou např. další 3 pracovní dny a k tomu ještě víkend, jak to bude např. s tím, když zaměstnankyně v těchto dnech onemocní, co nemocenská , také by mě zajímalo zda si bude muset platit za tyto dny zdravotní pojištění, a co třeba dovolená, jak ta se bude počítat? Dále mi také není jasné zda jí budu muset nějak plánovat pracovní dobu, nebo zda to bude stačit nějak pojmenovat pouze v pracovní smlouvě. Dohodla jsem se s nimi, že nejlépe bude, když docházku bude vyplňovat vždy u každé firmy 4h denně, aby se to nekomplikovalo s těmi stravenkami.

• 29. 1. 2008 22:21

Jiřka (neregistrovaný)

Jak jsem psala - ve Vašem případě by skutečně bylo nejlepší to řešit dohodou o pracovní činnosti, bude to mnohem jednodušší, než fixlovat docházku. U DOPČ nemusíte rozvrhovat pracovní dobu, nemusí být ani žádná sjednána. Pracovník pracuje dle potřeby - část měsíce bude pracovat ve firmě x, další část měsíce a část dalšího měsíce ve firmě y a pak zas ve firmě x... Prostě si jen pohlídáte období 52 týdnů po sobě jdoucích od uzavření každé z dohod a v těchto 52 týdnech spočítáte odpracované hodiny u každé firmy a podělíte 52. Výsledek nesmí překročit 20 h týdně u každé firmy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).