Dobrý den,
podle mého názoru lze situaci řešit vzájemnou fakturací mezi manželi. Pokud jsou oba samostatnými podnikateli a finanční operace bude zaznamenána v účetnictví obou, zákon to nikterak nezakazuje.
Vlastníkem sekačky bude samozřejmě jen jeden z podnikatelů a druhému bude fakturovat pronájem. Například manželka (neplátce DPH) nemůže uplatnit odpočet DPH při nákupu sekačky a fakturuje manželovi pronájem rovněž bez DPH.
K rozdělení spotřeby elektroměru a plynoměru je vhodné stanovit vhodný koeficient, například podle využití podlahové plochy. Pro řešení přeúčtování energií lze použít § 36 odstavec 11 zákona o DPH. Ten stanoví postup pro případy, kdy plátce zaplatil částku za plnění pro jinou osobu. Do základu daně se pak nezahrnují částky, které plátce DPH obdržel od jiné osoby na úhradu částky jménem této jiné osoby. Plátce si však nesmí uplatnit nárok na odpočet DPH a přijatá částka nesmí převýšit uhrazené částky za jinou osobu.
Rozhodně bych Vám doporučovala v zájmu stanovení správného postupu při vzájemném přeúčtování a uplatnění DPH konzultaci s účetním nebo daňovým poradcem.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 2. 2011 9:49
S manželkou vlastníme penzion, každý ideální polovinu, fyzicky se jedná o 2 objekty přibližně stejné velikosti .
Já jsem OSVČ a plátce DPH, manželka je OSVČ a není plátce DPH.
Oba máme, kromě jiného, tutéž živnost na ubytovací služby.
Chtěli bychom, aby každý z nás samostatně provozoval jednu část penzionu.
Část kapacity manželka (neplátce DPH) a část kapacity já (plátce DPH).
Jak se bude řešit DPH v případě koupě např. travní sekačky, která bude sloužit oběma?
Týž problém je při účtování energií, kdy je v objektu jeden elektroměr a jeden plynoměr a technicky není možné rozdělení na 2 odběrná místa.