Re: OPERATIVNÍ LEASING
Tak to tedy nevím, máme operativní leasing na několik vozidel a měsíční fakturaci dáváme do nákladů na 518, uplatňujeme DPH, navíc si dáváme samozřejmě PHM, knihu jízd vedeme a silniční daň platí společnost, která nám auta pronajímá. Vystavila nám na to potvrzení.
Re: OPERATIVNÍ LEASING
Prosím, nešiřte tady bludy. U fyzické osoby je zcela lhostejné, zda je uvedeno IČO nebo RČ ve smlouvě, pořád se jedná o jednu a tu samou fyzickou osobu.
U pronajatého auta (jak na finanční leasing, tak operativní leasing) se do výdajů uplatňují PHM v prokázané výši - dle dokladů o nákupu. Jestli jsou splátky za pronájem uplatňovány daňově či nedaňově nemá absolutně vliv na možnost uplatnění výdajů na PHM. U finančního leasingu se splátky časově rozlišují (na zdaňovací období připadá příslušný počet splátek), u oper.leasingu jsou daňové pouze skutečně zaplacené splátky.
Pište normálně, ne hůlkovým písmem!
Prosím pište nadpisy i příspěvky normálně, nikoliv hůlkovým písmem! Hůlkové písmo se hůře čte a na internetu považuje za křik a nevychovanost, viz např. http://www.emag.cz/netiketa/ nebo http://adasek.cz/netiketa.htm
Děkujeme za pochopení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 1. 2008 9:14
Prosím Vás o radu.
Můj známý si koupil auto na operativní leasing (takže vlastně pouze pronajal) je OSVČ. Jeho účetní mu nyní řekla, že měsíční splátka (nájem nebo jak to nazvat) mu nejde do nákladů. Nejsem sice z oboru, ale nějak se mi to nezdá. Může mi někdo poradit, co vše lze v tomto případě dát do nákladů??? (PHM?, lze si vypisovat cesťáky?, musí vést kniho jízd? platit silniční daň?)
PROSÍM PORAĎTE POPŘ. ODKAŽTE NA NĚJAKÝ ZÁKON, §, ATD...
DÍKY